Топ 10 челични компании во светот 2022 година

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 11:18 часот

Овде можете да го видите списокот на топ 10 челични компании во светот 2020 година. Челикот е релевантен како и секогаш за идниот успех на нашиот свет.

Како еден од единствените материјали што може целосно да се употребува и да се рециклира, тој ќе игра клучна улога во градењето на кружната економија на иднината. Челикот ќе продолжи да се развива, станува попаметен и сè поодржлив. Список на светски производители на челик.

Список на Топ 10 челични компании во светот 2020 година

Еве ја листата на Топ 10 најголеми производители на челик во светот.

1. ArcelorMittal

Најголемите светски производители на челик ArcelorMittal е водечка светска компанија за интегрирано челик и рударство. Од 31 декември 2019 година, ArcelorMittal имаше приближно 191,000 вработени и најголемите производители од нерѓосувачки челик.

ArcelorMittal е најголемиот производител на челик во Америка, Африка и Европа и е петти по големина производител на челик во регионот на ЗНД. ArcelorMittal има операции за производство на челик во 18 земји на четири континенти, вклучувајќи 46 интегрирани и мини-мелници за производство на челик.

Операциите за производство на челик на ArcelorMittal имаат висок степен на географска диверзификација. Приближно 37% од суровиот челик се произведува во Америка, приближно 49% се произведува во Европа и приближно 14% се произведува во
други земји, како што се Казахстан, Јужна Африка и Украина.

ArcelorMittal произведува широк спектар на висококвалитетни готови и полупроизводи од челик („полупроизводи“). Поточно, ArcelorMittal произведува рамни челични производи, вклучувајќи лим и плоча, и долги челични производи, вклучувајќи шипки, прачки и структурни форми.

Покрај тоа, ArcelorMittal произведува цевки и цевки за различни апликации.
ArcelorMittal ги продава своите производи од челик првенствено на локалните пазари и преку својата централизирана маркетинг организација на различен опсег на клиенти во приближно 160 земји, вклучително и автомобилската, апаратурата, инженерството, градежништвото и машинската индустрија.

Прочитај повеќе  Топ 10 кинеска компанија за челик 2022 година

Компанијата, исто така, произведува различни видови рударски производи, вклучително и железна руда
грутка, фини, концентрат и синтерна храна, како и коксирање, PCI и термички јаглен. Таа е најголема на листата на Топ 10 челични компании во светот

2. China Baowu Steel Group Corporation Limited

China Baowu Steel Group Corporation Limited (во натамошниот текст „China Baowu“), основана со консолидација и реструктуирање на поранешната Baosteel Group Corporation Limited и Wuhan Iron & Steel (Group) корпорација, беше официјално претставена на 1 декември.st, 2016. На 19 септемвриth, 2019 година, Кина Баоу се консолидираше и реструктуираше со Ма Стил.

China Baowu е пилот-претпријатие на државни капитални инвестициски компании со регистриран капитал од 52.79 милијарди јени, скала на средства од над 860 милијарди јени. Компанијата е втора на листата на Топ 2 челични компании во светот. Еден од најголемите производители на нерѓосувачки челик во светот.

Во 2019 година, China Baowu продолжи да ја одржува својата индустриска лидерска позиција со остварена продуктивност на челик од 95.46 милиони тони, бруто приход од 552.2 милијарди јуани и вкупен профит од 34.53 милијарди јуани. Неговата скала за работа и профитабилност беа рангирани на прво место во светот, со што стана 111-то меѓу компаниите на Global Fortune 500.

3. Nippon Steel Corporation

Nippon Steel Stainless Steel Corporation им обезбедува на клиентите од челик широк спектар на висококвалитетни производи од нерѓосувачки челик кој вклучува челични плочи, лимови, шипки и жичени шипки со користење на најнапредните технологии во светот. Оваа подружница ги разви првите во светот сорти на ниско-интерстицијален феритен челик со додадена Sn, наречена „серија FW (напред)“ и нов тип на дуплекс нерѓосувачки челик.

Компанијата обезбедува челични плочи за големи индустриски и социјални структури како што се бродови, мостови и високи згради; морски структури за екстракција на нафта и гас; и челични плочи со високи перформанси кои се користат за резервоари и други производи поврзани со енергијата.

Прочитај повеќе  Глобална перспектива на челичната индустрија 2020 година | Големина на пазарот на производство

челичен лим што се користи за производство на автомобили, електрични апарати, куќишта, лименки за пијалоци, трансформатори и други стоки. Имајќи бази за производство и преработка низ целиот свет, оваа единица обезбедува производи и услуги со висок квалитет и високи перформанси во Јапонија и во странство.

4. Група HBIS

Како еден од најголемите светски производители на челик, HBIS Group Co., Ltd („HBIS“) е посветена на обезбедување на различни индустрии со највредните челични материјали и решенија за услуги, со цел да стане најконкурентно претпријатие за челик.

HBIS стана најголемиот снабдувач во Кина за челик за апарати за домаќинство, втор по големина за автомобилски челик и водечки снабдувач на челик за поморско инженерство, мостови и градежништво.

Последните години HBIS беше сведок на успешното преземање на контролниот удел на PMC - најголемиот производител на бакар во Јужна Африка, DITH - најголемиот светски давател на услуги за маркетинг на челични производи и челичарницата Смедерево - единствениот голем државен производител на челик во Србија.

HBIS директно или индиректно учествува и поседува повеќе од 70 компании во странство. Во странство средства достигна 9 милијарди долари. Со деловна мрежа во преку 110 земји и региони, HBIS е препознаена како најинтернационализирана компанија за челик во Кина.

До крајот на 2019 година, HBIS има речиси 127,000 вработени, меѓу кои се вклучени околу 13,000 вработени во странство. Со приход од 354.7 милијарди јени и вкупна актива од 462.1 милијарди јени, HBIS е глобалната 500-та единаесет последователни години и се рангира на 214th во 2019.

HBIS исто така се наоѓа на 55-то местоth, 17th и 32th соодветно за Топ 500 кинески претпријатија, Топ 500 кинески производствени претпријатија и 100-те најголеми мултинационални компании во Кина во 2019 година.

5. ПОСКО

POSCO беше лансиран на 1 април 1968 година со мисија за национална индустријализација.
Како прва интегрирана фабрика за челик во Кореја, Posco порасна за да произведува 41 милион тони суров челик годишно и прерасна во глобален бизнис со производство и продажба во 53 земји во светот.

Прочитај повеќе  Глобална перспектива на челичната индустрија 2020 година | Големина на пазарот на производство

POSCO продолжи да придонесува за развојот на човештвото преку бескрајни иновации и развој на технологијата и стана најконкурентниот производител на челик во светот. Еден од најголемите производители на нерѓосувачки челик во светот.

POSCO ќе продолжи да биде трајна компанија, на која и веруваат и почитуваат луѓето што ја воспоставија својата менаџмент филозофија Корпоративно државјанство: Градење подобра иднина заедно. Компанијата е 4-та на листата на Топ 10 челични компании во светот.

Топ 10 цементни компании во светот

6. Шаганг група

Групацијата Џиангсу Шаганг е една од националните индустриски претпријатија со големина на суперкинг, најголемото приватно претпријатие за челик во Кина, а неговото седиште се наоѓа во градот Џангјаганг, провинцијата Џиангсу.

Групацијата Шаганг моментално поседува вкупен имот од 150 милијарди јени и повеќе од 30,000 вработени. Неговиот годишен производствен капацитет е 31.9 милиони тони железо, 39.2 милиони тони челик и 37.2 милиони тони валани производи.

Нејзините водечки производи од широка тешка плоча, топло валана лента калем, жичана прачка со голема брзина, голем пакет жица, ребрести челични шипки, специјална челична тркалезна шипка формираа 60 серии и повеќе од 700 сорти со речиси 2000 спецификации, меѓу кои производи од жичани шипки со голема брзина и ребрести челични шипки, итн.

Во последниве години, производите на Шаганг се извезени во над 40 земји во Источна Азија, Јужна Азија, Блискиот Исток, Западна Европа, Јужна Америка, Африка и други земји и региони. Вкупниот обем на извоз е рангиран во првите редови на националните договорни страни последователни години. И Шаганг ја додели „Награда за квалитет на извозните претпријатија во провинцијата Џиангсу“.

РАНГКОМПАНИЈАТАТОНАAGE 2019
1Арчелор Митал 97.31
2Кина Baowu група 95.47
3Нипон Стил корпорација 51.68
4Група HBIS 46.56
5POSCO43.12
6Група Шаганг41.10
7Анстил група39.20
8Групата Џианлонг31.19
9Tata Steel Group 30.15
10Групата Шуганг29.34
Топ 10 челични компании во светот

Топ 10 челични компании во Индија

За авторот

3 размислувања за „Топ 10 челични компании во светот 2022 година“

  1. Пател за пакување во Гуџарат

    Ние сме водечка компанија за дрвени пакувања во Индија

    љубезно обезбедете лице од логистика или одд. да го знае барањето

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв