Список на Топ 20 банки во Кина 2022 година

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 01:27 часот

Овде можете да ја најдете листата на Топ банки во Кина 2021 година кои се средени врз основа на приходот. Повеќето од Топ банките во светот се од земјата Кина.

Список на Топ 20 банки во Кина 2021 година

па еве го списокот на топ 20 банки во Кина кои се подредени врз основа на прометот

20. Жонгјуан Банка Co

Zhongyuan Bank Co., Ltd, првата провинциска корпоративна банка во провинцијата Хенан, е основана на 23 декември 2014 година, со седиште во градот Женгжу, главниот град на провинцијата Хенан, НР Кина.

  • Приход: 4.8 милијарди долари
  • Основана е: 2014

Банката работи со 18 филијали и 2 директни експозитури со вкупно 467 продажни места. Како главен промотор, основаше 9 окружни банки и 1 потрошувач финансиска компанија во провинцијата Хенан и 1 компанија за финансиски лизинг надвор од провинцијата Хенан.

Zhongyuan банка беше котирана на Главниот одбор на берзата во Хонг Конг на 19 јули 2017 година.

19. Харбин банка

HarbinBank е основана во февруари 1997 година и е со седиште во Харбин. HarbinBank го рангираше 207-то место во топ 1,000 глобални банки за 2016 година оценети од магазинот The Banker од Велика Британија и 31-то место меѓу кинеските банки на листата.

Харбинбанк има основано 17 филијали во Тијанџин, Чонгкинг, Далиан, Шенјанг, Ченгду, Харбин, Дакинг и така натаму, и има основано со спонзорство на 32 рурални банки (вклучувајќи 8 во подготовка) во 14 провинции.

  • Приход: 4.8 милијарди долари
  • Основана е: 1997

До 31 декември 2016 година, HarbinBank има 355 деловни институции и филијали дистрибуирани во седум административни области на Кина. На 31 март 2014 година, HarbinBank беше успешно котирана на главниот одбор на SEHK (акционерски код: 06138.HK), е трета урбана комерцијална банка од кинеското копно што влегува на пазарот на капитал во Хонг Конг и прва котирана комерцијална банка во Североисточна Кина.

До 31 декември 2016 година, ХарбинБанк е вкупно средства од 539,016.2 милиони RMB, заеми и аванси од клиенти од 201,627.9 милиони RMB и депозити на клиенти од 343,151.0 милиони RMB.

Харбинбанк доби две награди меѓу изборот на „Кинески ѕвезди“ за 2016 година на списанието Global Finance на САД: Континуирано ја добиваше наградата „Најдобра урбана комерцијална банка“ по трет пат и беше единствената кинеска урбана комерцијална банка која ја доби речената голема чест; и ја имаа честа за прв пат да ја добијат наградата „Најдобра кредитна банка за мали претпријатија“.

HarbinBank го рангираше 416-тото место во „Топ 500 претпријатија на Кина во 2016 година“ издадена од Fortune (кинеска верзија). HarbinBank беше вклучена во „Bellwether програмата“ на урбаните комерцијални банки, лансирана од страна на Кинеската банкарска регулаторна комисија, станувајќи една од 12-те „bellwethers“.

Прочитај повеќе  Топ големи кинески интернет компании (најголеми)

18. Рурална комерцијална банка Jiangsu Zhangjiagang

Jiangsu Zhangjiagang Rural Commercial Bank е 18-та најголема банка во Кина врз основа на приходите.

  • Приход: 5.7 милијарди долари

17. Рурална комерцијална банка Гуангжу

Водечка рурална комерцијална банка во Кина, рангирана на прво место во Гуангдонг, со посебни географски предности.

Приходи: 5.9 милијарди американски долари

Седиштето на Банката се наоѓа во округот Тианхе, Њу Таун, реката Перл Ривер, Гуангжу. На 30 септември 2016 година, банката имаше вкупно 624 продажни места и 7,099 со полно работно време вработени.

16. Чонгкинг рурална комерцијална банка

Chongqing Rural Commercial Bank Co., Ltd. се наоѓа во Чонгкинг, Чонгкинг, Кина и е дел од индустријата на банки и кредитни унии.

Chongqing Rural Commercial Bank Co., Ltd. има вкупно 15,371 вработени на сите нејзини локации и генерира 3.83 милијарди долари од продажба (USD). Постојат 1,815 компании во корпоративното семејство Chongqing Rural Commercial Bank Co., Ltd.

15. Шенѓинг банка

Со седиште во градот Шенјанг, провинцијата Лиаонинг, банката Шенѓинг беше порано позната како Комерцијална банка Шенјанг. Во февруари 2007 година, таа беше преименувана во Шенѓинг банка со одобрение на Кинеската Регулаторна комисија за банкарство и постигна меѓурегионални операции. Тоа е моќна централа банка на североисток. 

На 29 декември 2014 година, Shengjing Bank беше успешно котирана на главниот одбор на берзата во Хонг Конг (шифра на акции: 02066). Шенгјинг банка моментално има 18 филијали во Пекинг, Шангај, Тијанџин, Чангчун, Шенјанг, Далиан и други градови, со вкупно повеќе од 200 оперативни институции, и има постигнато ефективно покривање во регионот Пекинг-Тијанџин-Хебеи, делтата на реката Јангце и североисточниот регион. 

Шенгјинг банка има специјализирани оперативни институции како што се Shengyin Consumer Finance Co., Ltd., центар за кредитни картички, центар за капитално работење и центар за финансиски услуги за мал бизнис за да се задоволат сеопфатните потреби за финансиски услуги на претпријатијата, институциите и индивидуалните клиенти.

14. Huishang банка

Основана на 28 декември 2005 година, банката Хуишанг е со седиште во Хефеи, провинцијата Анхуи. Таа беше инкорпорирана од 6 урбани комерцијални банки и 7 урбани кредитни задруги во провинцијата Анхуи. Huishang Bank сега е најголемата урбана комерцијална банка во Централна Кина базирана во однос на скалите на вкупните средства, вкупните заеми и вкупните депозити.

Huishang Bank ги зеде своите корени во локалната економија и служи за малите и средните претпријатија во овој регион. Банката ужива солидна и широка основа за клиенти на мали и средни претпријатија и деловна мрежа која е создадена во регионалната економија.

Во моментов, Банката има 199 филијали, покривајќи 16 провинциски администрирани градови во Анхуи и Нанџинг во соседната провинција Џиангсу.

13. Банка на Шангај

Основана на 29 декември 1995 година, Bank of Shanghai Co., Ltd. (во понатамошниот текст Банката на Шангај), со седиште во Шангај, е компанија котирана на главниот одбор на Шангајската берза, со шифра на акции 601229.

Прочитај повеќе  Топ 10 банки во светот за 2022 година

Со стратешката визија за обезбедување на бутик банкарски услуги и основните вредности на најголема искреност и добра волја, Банката на Шангај го специјализира своето работење, за да обезбеди повисоко ниво на услуги во инклузивно и онлајн финансии.

12. Huaxia банка

Huaxia Bank Co., Ltd. е јавно тргувана комерцијална банка во Кина. Таа е со седиште во Пекинг и е основана во 1992 година. 

11. China Everbright Bank (CEB)

China Everbright Bank (CEB), основана во август 1992 година и со седиште во Пекинг, е национална акционерска комерцијална банка одобрена од Државниот совет на Кина и Народната банка на Кина.

CEB беше котирана на Шангајската берза (SSE) во август 2010 година (шифра на акции 601818) и на Хонг Конг Exchanges and Clearing Limited (HKEX) во декември 2013 година (шифра на акции 6818).

На крајот на 2019 година, ЦЕБ основаше 1,287 филијали и продажни места ширум земјата, покривајќи ги сите провинциски административни региони и проширувајќи го својот деловен досег до 146 економски центри низ целата земја.

10. China Minsheng Banking Corporation Limited

China Minsheng Banking Corporation Limited („Кина Миншенг Банка“ или „Банката“) беше формално основана во Пекинг на 12 јануари 1996 година. Таа е првата кинеска национална акционерска комерцијална банка иницирана и основана главно од недржавни претпријатија (НСОЕ ). 

На 19 декември 2000 година, Банката беше котирана на Шангајската берза (шифра на акција: 600016). На 26 ноември 2009 година, Банката беше котирана на берзата во Хонг Конг (шифра на акција H: 01988). 

На крајот на јуни 2020 година, вкупните средства на групацијата China Minsheng Bank (Банката и нејзините подружници) изнесуваа 7,142,641 милиони јени. Во првата половина на 2020 година, групата забележа оперативен приход од 96,759 милиони јени, нето профит што им се припишува на сопственичките акционери на Банката изнесува 28,453 милиони јени.

На крајот на јуни 2020 година, Банката имаше 42 филијали во 41 град низ Кина, со 2,427 банкарски места и над 55 илјади вработени. На крајот на јуни 2020 година, коефициентот на нефункционални заеми (НПК) на групата беше 1.69%, а резервациите кон НФК 152.25%.

9. Кина CITIC банка

China CITIC Bank International (CNCBI) е дел од прекуграничната франшиза за комерцијално банкарство на CITIC Group во Пекинг. Заедно со банката China CITIC Bank, ќе ја изградиме франшизата за комерцијално банкарство CITIC за да бидеме водечки светски бренд.

8. Шангај Пудонг банка за развој

Shanghai Pudong Development Bank Co., Ltd. (скратено како „SPD Bank“) е основана на 28 август 1992 година со одобрение на Народната банка на Кина и започна со работа на 9 јануари 1993 година. 

Како национална акционерска комерцијална банка со седиште во Шангај, таа беше котирана на Шангајската берза во 1999 година (Акционерски код: 600000). Регистрираниот капитал на Банката изнесува 29.352 милијарди јени. Со своите извонредни перформанси и познат интегритет, SPD Bank стана високо ценета компанија на берзата на пазарот на хартии од вредност во Кина.

Прочитај повеќе  Топ 10 кинеска компанија за челик 2022 година

7. Индустриска банка

Industrial Bank Co., Ltd. (во натамошниот текст како Industrial Bank) е основана во градот Фужоу, провинцијата Фуџијан во 1988 година со регистриран капитал од 20.774 милијарди јуани и котирана на Шангајската берза во 2007 година (шифра на акции: 601166). Таа е една од првите акционерски комерцијални банки одобрени од Државниот совет и Народната банка на Кина, а исто така е и првата банка Екватор во Кина.

Сега таа прерасна во мејнстрим комерцијална банкарска групација со банкарството како нејзин главен бизнис и повеќе полиња како што се доверба, финансиски закуп, фондови, фјучерси, управување со средства, потрошувачки финансии, истражување и консалтинг и опфатени дигитални финансии, рангирајќи се меѓу првите 30 банки во светот и Fortune Global 500.

Почнувајќи од Фужоу во југоисточниот дел на Кина, Industrial Bank се придржува до концептот на услуга „ориентирана кон клиентите“, промовира распоред на повеќеканални и повеќе пазарни и континуирано ги проширува своите услуги и ги истражува нивните конотации. Во моментов, има 45 филијали од првиот степен (вклучувајќи ги и филијалите во Хонг Конг) и 2032 филијали.

6. Кина трговска банка

До крајот на 2018 година, со над 70,000 вработени, CMB формираше сервисна мрежа која се состои од повеќе од 1,800 филијали ширум светот, вклучувајќи шест прекуокеански филијали, три претставништва во странство и услужни места лоцирани во повеќе од 130 градови на континентална Кина.

Во континентална Кина, CMB има две подружници, имено CMB Financial Leasing (целосна сопственост) и China Merchants Fund (со контролен удел) и две заеднички вложувања, имено CIGNA и CMB Life Insurance (50% во акционерството) и Merchants Union Consumer Finance Компанија (50% во акции).

Во Хонг Конг, има две подружници во целосна сопственост, имено CMB Wing Lung Bank и CMB International Capital. CMB еволуираше во сеопфатна банкарска групација опремена со финансиски лиценци за комерцијално банкарство, финансиски лизинг, управување со фондови, животно осигурување и инвестициско банкарство во странство.

5. Банка за комуникации

Основана во 1908 година, Bank of Communications Co., Ltd. („BoCom“ или „Bank“) е една од банките со најдолга историја и една од првите банки кои издаваат банкноти во Кина. На 1 април 1987 година, BoCom повторно се отвори по реорганизацијата и седиштето беше лоцирано во Шангај. BoCom беше котирана на берзата во Хонг Конг во јуни 2005 година и на Шангајската берза во мај 2007 година.

Во 2020 година, BoCom беше прогласена за компанија „Fortune Global 500“ 12-та последователна година, рангирана на 162-та позиција во однос на оперативниот приход и нејзината четврта година на рангирање на 11-тото место во „Топ 1000 светски банки“ во однос на оценет капитал од ниво 1. од „Банкер“. 

ВрвТоп банки во КинаПриходи во милиони
1ICBC$1,77,200
2Кина Изградба банка$1,62,100
3Земјоделство Банка на Кина$1,48,700
4Банка на Кина$1,35,400
Список на врвни банки во Кина

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв