Топ 75 трговски друштва за земјоделски стоки

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 07:14 часот

Овде можете да го најдете списокот на врвни трговски друштва за земјоделски стоки кои се подредени врз основа на вкупните продажби (приходи).

Компанијата Арчер-Даниелс-Мидленд е најголемата компанија за тргување со земјоделски стоки во светот со приход (вкупна продажба) од 64 милијарди американски долари, проследено со WILMAR INTL со приход од 53 милијарди долари, Bunge Limited Bunge Limited и ХРАНА КАРОН ПОКФАНД ЈАВНО ПРЕТПРИЈАТИЕ.

Компанијата ADM Archer-Daniels-Midland е лидер во глобалната исхрана кој го отклучува моќ на природата да се замисли, создаде и комбинира состојки и вкусови за храна и пијалоци, додатоци, добиточна храна и многу повеќе. Раководството на ADM во земјоделското преработување опфаќа широк спектар на услуги, вклучувајќи глобално посредување за фјучерси, земјоделски услуги и логистика од трета страна со пристап до една од најдалекусежните транспортни мрежи во светот.

Wilmar International Limited, основана во 1991 година и со седиште во Сингапур, денес е водечка група за агробизнис во Азија. Вилмар е рангиран меѓу најголемите котирани компании според пазарната капитализација на Сингапурската берза.

Список на врвни трговски друштва за земјоделски стоки

Значи, еве го списокот на врвни трговски друштва за земјоделски стоки врз основа на вкупната продажба во последната година.

С.Ниме на компанијаВкупниот приход ДржаваВработениДолг кон капитал Враќање на капиталот
1Компанијата Арчер-Даниелс-Мидленд 64 милијарди долариСоединети Држави390880.412.7%
2ВИЛМАР ИНТЛ 53 милијарди долариСингапур1000001.39.3%
3Банџ ограничен 41 милијарди долариСоединети Држави230000.937.5%
4ЈАВНО ДРУШТВО CHAROEN POKPHAND FOODS 20 милијарди долариТајланд 1.86.6%
5НОВА НАДЕЖ ЛИУХЕ СО 17 милијарди долариКина959931.7-19.4%
6ВНАТРЕШНА МОНГОЛИЈА ЈИЛИ ИНДУСТРИСКА ГРУПА CO.,LTD 15 милијарди долариКина591590.628.4%
7WENS ХРАНА ГРО 11 милијарди долариКина528091.2-25.4%
8ГУАНГДОНГ ХАИД ГРП 9 милијарди долариКина262410.716.6%
9MUYUAN FOODS CO LT 9 милијарди долариКина1219950.930.3%
10The Andersons, Inc. 8 милијарди долариСоединети Држави23590.89.0%
11JG/ZHENGBANG TECH 8 милијарди долариКина523222.1-51.1%
12ЗЛАТЕН АГРИ-ОИЕ 7 милијарди долариСингапур709930.77.9%
13TONGWEI CO., LTD 7 милијарди долариКина255490.820.9%
14NISSHIN SEIFUN GROUP INC 6 милијарди долариЈапонија89510.24.7%
15Инкордија Инкорпорирани 6 милијарди долариСоединети Држави120000.75.7%
16САВОЛА ГРУПА 6 милијарди долариСаудиска Арабија 1.26.3%
17КЕРНЕЛ 6 милијарди долариУкраина112560.729.1%
18NICHIREI CORP 5 милијарди долариЈапонија153830.510.6%
19КУАЛА ЛУМПУР KEPONG BHD 5 милијарди долариМалезија 0.619.9%
20MOWI ASA 5 милијарди долариНорвешка146450.614.6%
21ЈАПФА 4 милијарди долариСингапур400000.823.6%
22Darling Ingredients Inc. 4 милијарди долариСоединети Држави100000.518.1%
23EBRO FOODS, SA 4 милијарди долариШпанија75150.54.9%
24FGV HOLDINGS BERHAD 3 милијарди долариМалезија156600.718.6%
25SCHOUW & CO. A/S 3 милијарди долариДанска 0.310.3%
26ПЕКИНГ ДАБЕИНОНГ 3 милијарди долариКина194140.65.3%
27INDUSTRIAS BACHOCO SAB DE CV 3 милијарди долариМексико 0.111.4%
28Вклучено здравје на животни Еланко 3 милијарди долариСоединети Држави94000.8-8.7%
29SIME DARBY PLANTATION BERHAD 3 милијарди долариМалезија850000.615.8%
30COFCO SUGAR HOLDING CO.,LTD. 3 милијарди долариКина66100.55.5%
31AGRANA BET.AG INH. 3 милијарди долариАвстрија81890.54.2%
32CHAROEN POKPHAND ИНДОНЕЗИЈА TBK 3 милијарди долариИндонезија74060.2 
33ПРЕТПРИЈАТИЕ ГОЛЕМ ЅИД 3 милијарди долариТајван 0.712.0%
34SMART TBK 3 милијарди долариИндонезија218951.324.9%
35ФОРМАТЕРИ 3 милијарди долариХоландија25020.31.5%
36ТАНГРЕНШЕН ГРУПА 3 милијарди долариКина97980.9-2.7%
37IOI CORPORATION BHD 3 милијарди долариМалезија242360.514.6%
38AUSTEVOLL SEAFOOD ASA 3 милијарди долариНорвешка63420.511.2%
39ИНКОРПОРАЦИЈА ОРИЕНТ ГРУПА 2 милијарди долариКина10711.00.1%
40SHOWA SANGYO CO 2 милијарди долариЈапонија28990.55.0%
41СлободNG HOLDINGS 2 милијарди долариЈужна Кореа1260.516.1%
42RUCHI SOYA INDUSTRIES LTD 2 милијарди долариИндија65980.822.2%
43ПЕКИНГ ШУНКСИН АГ 2 милијарди долариКина48420.94.5%
44ФУЏИЈАН СУНЕР ДЕВЕ 2 милијарди долариКина234470.45.9%
45ЗЕМЈОДЕЛСТВО ПЕНГДУ 2 милијарди долариКина28220.61.0%
46INGHAMS GROUP LIMITED 2 милијарди долариАвстралија 11.956.9%
47FEED ONE CO LTD 2 милијарди долариЈапонија9330.613.0%
48МЕЛНИЦИ ЗА БРАШНА НА Нигерија Саладин 2 милијарди долариНигерија50830.916.3%
49ELDERS LIMITED 2 милијарди долариАвстралија23000.320.7%
50TECON BIOLOGY CO L 2 милијарди долариКина33240.90.9%
51ГРУПА ЗА БИОЛОШКА ТЕХНОЛОШКА ФУЏИЈАН АОНОНГ 2 милијарди долариКина92332.6-17.3%
52VILMORIN & CIE 2 милијарди долариФранција70890.97.4%
53ГРУПА ЧЕРКИЗОВО 2 милијарди долариРуската Федерација 1.124.8%
54TECH-BANK FOOD CO 2 милијарди долариКина94371.6-33.7%
55CHUBU SHIRYO CO 2 милијарди долариЈапонија5470.17.5%
56KWS SAAT KGAA INH ON 2 милијарди долариГерманија45490.812.0%
57LEONG HUP INTERNATIONAL BERHAD 2 милијарди долариМалезија 1.45.8%
58J-OIL MILLS INC 1 милијарди долариЈапонија13540.34.2%
59ЛЕСНИ ПОСТАВКИ 1 милијарди долариЈужна Кореа2511.110.7%
60КАМИЛ НА Н.М 1 милијарди долариБразил65001.015.9%
61АСТРА АГРО ЛЕСТАРИ ТБК 1 милијарди долариИндонезија325990.38.8%
62ЈАНГСУ ЛИХУА АНИМ 1 милијарди долариКина57720.4-7.5%
63ЏИАНГСУ ПРОВИНЦИЈАЛНА ЗЕМЈОДЕЛСКА РЕКЛАМАЦИЈА И РАЗВОЈ С.О., ООД 1 милијарди долариКина103321.011.8%
64CHINA STARCH HOLDINGS LIMITED 1 милијарди долариХонг Конг23160.18.1%
65GODREJ INDUSTRIES 1 милијарди долариИндија10701.06.2%
66СУНЏИН 1 милијарди долариЈужна Кореа3651.516.6%
67ФАРМСКО 1 милијарди долариЈужна Кореа 1.711.1%
68ГОКУЛ АГРО РЕС ДООЕЛ 1 милијарди долариИндија5490.719.3%
69QL РЕСУРСИ BHD 1 милијарди долариМалезија52950.612.1%
70ASTRAL FOODS LTD 1 милијарди долариЈужна Африка121830.211.1%
71THAIFOODS GROUP ЈАВНО ДРУШТВО ЛИМИТИД 1 милијарди долариТајланд 1.67.8%
72PPB GROUP BHD 1 милијарди долариМалезија48000.16.0%
73ИНДОФУД АГРИ 1 милијарди долариСингапур 0.55.5%
74САЛИМ ИВОМАС ПРАТАМА ТБК 1 милијарди долариИндонезија350960.56.6%
75TONGAAT HULETT LTD 1 милијарди долариЈужна Африка -140.6 
Список на врвни трговски друштва за земјоделски стоки

Банџ ограничен

Bunge Limited process Маслените семиња како што се соја, семе од репка, канола и семки од сончоглед се основа за широк спектар на храна, добиточна храна и други производи. Компанијата изгради односи со одгледувачите на маслодајни семиња и клиенти повеќе од 100 години и сега се најголемиот светски преработувач на маслодајни семиња.

Компанијата обезбедува витални врски во синџирот од производител до потрошувач преку набавка на маслодајни семиња и нивно дробење за производство на растителни масла и протеински оброци. Тие се користат за производство на добиточна храна, за производство на масла за готвење, маргарин, протеини за скратување и растителна основа и во индустријата за биодизел. Урамнотеженото глобално влијание на Bunge Limited вклучува особено силно локално присуство во трите најголеми земји кои произведуваат масло од соја во светот: САД, Бразил и Аргентина.

Чароен Покфанд Фудс

Chareon Pokphand Foods Public Company Limited и подружница работи целосно интегрирани агро-индустриски и прехранбени бизниси, искористувајќи ги своите инвестиции и партнерства во 17 земји ширум светот, и светилник од визијата да се биде „Кујната на светот“. Компанијата има за цел да постигне безбедност на храната преку нејзините постојани иновации кои обезбедуваат производи и услуги со врвен квалитет, како и развој на нови производи што го подигнуваат возвишеното задоволство на потрошувачите.

Компанијата дава приоритет на истражувањето и развојот за понатамошен напредок во иновациите во исхраната и додавањето вредност за да испорача производи кои промовираат здравје и благосостојба.

Список на врвни земјоделски компании во Индија

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв