Список на врвни компании во Белгија 2022 година

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 01:27 часот

Овде можете да го најдете списокот на врвни компании во Белгија кои се подредени врз основа на приходите. Вкупниот приход од таму врвни компании е повеќе од 100 милијарди долари, а компанијата број 1 има приход од повеќе од 50 милијарди долари и има огромен јаз помеѓу компанијата број 1 и број 2. еве ја листата

Список на Топ 8 компании во Белгија

Значи, тука е списокот на Топ 8 компании во Белгија кои се подредени врз основа на приходите.

8. Софија

  • Приход: 216 милиони долари

Основана пред повеќе од 120 години како инженерски конгломерат, Софина сега е котирана инвестициска компанија со акции во Европа, Соединетите Американски Држави и Азија, и во многу сектори со посебен фокус на потрошувачите и мало, дигитална трансформација, образование и здравство.

7. UCB

  • Приход: 5,500 милиони долари

Глобална биофарма компанија, фокусирана на неврологија и имунологија. Вкупниот приход на компанијата порасна на 5.3 милијарди евра во 2020 година. Компанијата има повеќе од 7,600 луѓе во сите четири страни на светот, инспирирани од пациентите и водени од науката.

6. Колрујт

  • Приход: 10,800 милиони долари

Colruyt, семејна компанија од Lembeek во фламански Брабант, првпат се појави пред околу 80 години. Денес, компанијата прерасна од мала компанија во цело семејство на компании: Colruyt Group.

Colruyt Group се состои од над четириесет брендови за поединци и бизниси. Компанијата е најпозната по малопродажба на храна, но компанијата е активна и во непрехранбени и горива, трговија на големо и услуги за храна.

5. Група Агеас

  • Приход: 12,400 милиони долари

Агеас, водечки партнер во осигурување Секаде каде што Ageas работи низ светот, тоа го прави со важна цел на ум: да им обезбеди на клиентите мир на умот кога им е најпотребно.

Како осигурител и „Поддржувач на вашиот живот„Улогата на компанијата е да им помогне на клиентите во секоја фаза од нивниот живот да ублажување на ризиците поврзани со имотот, жртвите, животот и пензиите.

Компанијата е играч број 1 на пазарот за животно осигурување и бр. 2 во неживотно, AG Insurance е јасен лидер на пазарот на белгискиот осигурителен пазар. Речиси 1 од 2 белгиски домаќинства се клиенти на АГ осигурување.

Производите се прилагодени на потребите на поединците и компаниите преку различни пазарни сегменти кои вклучуваат: Life Retail и SME, Вработен Придобивки и неживот. Нашите 3 милиони клиенти имаат пристап до цела палета на осигурителни производи преку преку 4,000 независни брокери, како и филијалите на партнери за дистрибуција на банкоосигурување, BNP Paribas Fortis, Fintro и bpost bank/bpost banque.

Преку својата подружница АГ недвижности, група управува со разновидно портфолио на недвижен имот средства во вредност од околу 5.5 милијарди евра, што ја прави најголемата приватна групација за недвижнини во Белгија.

4. Солвеј

  • Приход: 12,600 милиони долари

Солвеј е научна компанија чии технологии носат придобивки за многу аспекти од секојдневниот живот. Компанијата се поврзува со клиентите и партнерите за да се справи со денешните и утрешните мегатрендови.

Како глобален лидер во материјали, хемикалии и решенија, Solvay носи напредок во авиони, автомобили, батерии, паметни и медицински уреди, вода и третман на воздухот, за решавање на критичните индустриски, социјални и еколошки предизвици. 

3. Група КБЦ

  • Приход: 14,900 милиони долари

KBC Group е формирана во 1998 година по спојувањето на две белгиски банки (Kredietbank и CERA Банка) и белгиска осигурителна компанија (ABB Insurance). Компанијата главна дејност вклучува интегрирано банкарско-осигурување и има клиенти од 12 милиони.

Компанијата Core пазари: Белгија, Чешка, Словачка, Унгарија, Бугарија и Ирска. Присутна, во ограничена мера, и во други земји. Мрежа: околу. 1 300 филијали на банки, продажба на осигурување преку сопствени агенти и други канали, разни електронски канали. Компанијата има а Вработени од 41 000.

С.НКОМПАНИЈАТАПРИХОДИ Милион
1Анхејзер-Буш ИнБев$52,300
2Umicore$19,600
3КБЦ група$14,900
4Solvay$12,600
5Агеа$12,400
6Колрујт$10,800
7UCB$5,500
8Софина$216
Список на Топ 8 компании во Белгија 2021 година

2. Умикоре

  • Приход: 19,600 милиони долари

Umicore е глобална групација за технологија и рециклирање материјали. Компанијата ги намалува штетните емисии, моќ возилата и технологиите на иднината и да им даде нов живот на користените метали.

Материјалите и услугите на компанијата ги обезбедуваат утрешните одржливи решенија за чиста мобилност и рециклирање. Компанијата е единствена во понудата на материјална технологија за сите типови на платформи на возила и во понудата на ефикасно и еколошки здраво решение за затворена јамка.

1. Anheuser-Busch InBev

  • Приход: 52,300 милиони долари

Anheuser-Busch InBev е најголемата компанија во Белгија според приходите и пазарниот капитал. па еве ја конечната листа на врвни компании во Белгија врз основа на приходите од обртот.

Список на врвни компании во Белгија

Значи, тука е целосната листа на Топ компании во Белгија кои се подредени врз основа на вкупните продажби (приходи).

С.НКомпанија (Белгија)Вкупна продажбаСектор (Белгија)
1АБ ИНБЕВ$ 50,318 милионПијалоци: Алкохолни
2УМИКОР$ 25,340 милионДруги метали/минерали
3KBC GROEP NV$ 14,643 милионРегионални банки
4СОЛВЕЈ$ 11,886 милионХемикалии: Специјалност
5AGEAS$ 11,805 милионМулти-линија осигурување
6КОЛРУЈТ$ 11,672 милионТрговија на мало со храна
7GBL$ 7,808 милионФинансиски конгломерати
8ПРОКСИМУС$ 6,660 милионГлавни телекомуникации
9UCB$ 6,542 милионФармацевтски производи: мајор
10ЗЕЛЕНИЛОГРАД$ 5,190 милионХрана: Голема диверзифицирана
11BPOST$ 5,035 милионРазни комерцијални услуги
12ACKERMANS V.HAAREN$ 4,784 милионИнженерство и градежништво
13БЕКАЕРТ$ 4,616 милионИзработка на метал
14ГРУПА ДИТЕРЕН$ 4,060 милионСпецијализирани продавници
15CFE$ 3,942 милионИнженерство и градежништво
16ТЕЛЕНЕТ ГРУПА$ 3,151 милионГлавни телекомуникации
17ЕКОНОКОМ ГРУПА$ 3,131 милионУслуги за информатичка технологија
18AZELIS GROUP NV$ 2,720 милионФинансиски конгломерати
19ЕЛИА ГРУПА$ 2,704 милионЕлектрични комунални услуги
20PICANOL$ 2,678 милионИндустриски машини
21BQUE NAT. БЕЛГИЈА$ 2,556 милионРегионални банки
22ОНТЕКС ГРУПА$ 2,553 милионДомаќинство/Лична нега
23ТЕСЕНДЕРЛО ГРУПА$ 2,126 милионХемикалии: Големи диверзифицирани
24АГФА-ГЕВАЕРТ$ 2,091 милионЕлектроника/Апарати
25ТИТАН ЦЕМЕНТ$ 1,966 милионГрадежни материјали
26ПОРТОКАЛ БЕЛГИЈА$ 1,609 милионБезжични телекомуникации
27ЕУРОНАВ$ 1,321 милионМорски превозот
28ЦЕНЕРГИЈА$ 1,111 милионФинансиски конгломерати
29РЕКТИЦЕЛ$ 1,014 милионИндустриски специјалитети
30БАРКО$ 942 милионЕлектронска опрема/инструменти
31ТЕР БЕКЕ$ 878 милионХрана: месо/риба/млечни производи
32ПЕКАРИ ЛОТУС$ 812 милионХрана: специјалитет/бонбони
33ДЕЦЕУНИНК$ 786 милионГрадежни производи
34FLUXYS BELGIUM$ 719 милионНафтоводи и гасоводи
35БАЛТА ГРУПА$ 687 милионДомашен мебел
36ФАГРОН$ 680 милионМедицински дистрибутери
37МЕЛЕКСИС$ 621 милионПолупроводници
38ФЛОРИДИЕН$ 458 милионХемикалии: Специјалност
39РЕСИЛУКС$ 457 милионИндустриски специјалитети
40IMMOBEL$ 446 милионРазвој на недвижнини
41АПЛИКАЦИИ ЗА ЈОНСКИ ЗРАК$ 382 милионМедицински специјалитети
42ШУРГАРД$ 332 милионРазвој на недвижнини
43ШПАДЕЛ$ 326 милионПијалоци: Безалкохолни
44РУЛАРТА$ 314 милионИздавање: Книги/списанија
45EXMAR РЕД.$ 306 милионМорски превозот
46ЈЕНСЕН-ГРУПА$ 300 милионЕлектрични производи
47СИПЕФ$ 294 милионЗемјоделство Стоки / Мелење
48РОЗА$ 248 милионХемикалии: Земјоделски
49МИКО$ 239 милионРазно Производство
50CIE BOIS SAUVAGE$ 235 милионМенаџери за инвестиции
51КИНЕПОЛИС ГРУПА$ 216 милионФилмови/Забава
52КАМПИНА$ 204 милионХемикалии: Специјалност
53ВАН ДЕ ВЕЛДЕ$ 186 милионОблека / обувки
54АТЕНОР$ 161 милионРазвој на недвижнини
55MOURY CONSTRUCT$ 157 милионИнженерство и градежништво
56GIMV$ 148 милионМенаџери за инвестиции
57ЕВС БРОАДЦ.ОПРЕМА.$ 108 милионХардвер за обработка на компјутери
58СОФИНА$ 104 милионМенаџери за инвестиции
59UNIFIEDPOST GROUP SA/NV$ 84 милионУслуги за информатичка технологија
60CO.BR.HA (Д)$ 81 милионПијалоци: Алкохолни
61ПАМЕТНА ФОТО ГРУПА$ 75 милионСпецијализирани продавници
62АБО ГРУПА ОКОЛИНА$ 60 милионЕлектрични комунални услуги
63БИОКАРТИС$ 53 милионМедицински специјалитети
64ШЕРД.В КЕРЧОВЕ$ 51 милионГрадежни материјали
65PAYTON PLANAR MAGNETICS$ 47 милионЕлектрични производи
66ARGENX SE$ 45 милионФармацевтски производи: Друго
67VGP$ 38 милионРазвој на недвижнини
68ТЕКСАФ$ 29 милионФинансиски конгломерати
69TINC COMM VA$ 28 милионМенаџери за инвестиции
70HYBRID SOFTWARE GROUP PLC$ 28 милионУслуги за информатичка технологија
71IEP INVEST$ 25 милионИндустриски машини
72АКЦЕНТИС$ 24 милионРазвој на недвижнини
73ФУНТАН$ 22 милионИндустриски машини
74КРЕСЕЦЕНТ$ 22 милионКомпјутерски комуникации
75MDXHEALTH$ 20 милионБиотехнологијата
76ТЕХНОЛОГИИ ЗА КЛУЧЕН УРЕД$ 16 милионСпакуван софтвер
77QUESTFOR GR-PRICAF$ 13 милионМенаџери за инвестиции
78МИТРА$ 11 милионФармацевтски производи: Друго
79НЕУФКУР-ПРАКА.$ 7 милионРазвој на недвижнини
80INCLUSIO SA/NV$ 6 милионРазвој на недвижнини
81БАНИМО А$ 4 милионФинансиски конгломерати
82ОКСУРИОН$ 3 милионФармацевтски производи: мајор
83СОФТИМАТ$ 1 милионРазвој на недвижнини
84ТЕРАПЕВТИКА НА КОСКИ$ 1 милионБиотехнологијата
85SEQUANA MEDICAL$ 1 милионМедицински специјалитети
86ACACIA PHARMA$ 0 милионФармацевтски производи: мајор
87ХИЛОРИС$ 0 милионФармацевтски производи: мајор
88БЕЛУГА$ 0 милионМенаџери за инвестиции
89NYXOAH SA$ 0 милионМедицински специјалитети
90КБЦ АНКОРА ОРД$ 0 милионМенаџери за инвестиции
91CELYAD ОНКОЛОГИЈА$ 0 милионБиотехнологијата
Список на врвни компании во Белгија

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв