Топ 10 генерички фармацевтски компании во светот

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 12:37 часот

Овде можете да ја најдете листата на Топ 10 генерички Фарма компании во Светот.

Список на Топ 10 генерички фармацевтски компании во светот

Еве го списокот на Топ 10 генерички фармацевтски компании во светот кои се подредени врз основа на генерички продажби.

1. Мајлан Фармацевтска компанија

Мајлан е глобален фармацевтска компанија посветени на поставување нови стандарди во здравството и обезбедување на 7 милијарди луѓе пристап до висококвалитетни лекови. Mylan најголемите производители на генерички лекови во светот.

 • Портфолио на производи: повеќе од 7,500 производи
 • Пазар: повеќе од 165 земји

Генериката фармацевтската компанија нудат растечко портфолио од повеќе од 7,500 производи, вклучувајќи генерички рецепти, генерички брендирани, брендирани и биослични лекови, како и лекови без рецепт (OTC).

 • Генеричка продажба: 10.8 милијарди долари
 • Вработени: 35,000

Компанијата продава производи во повеќе од 165 земји и територии, а компанијата има работна сила од 35,000 луѓе посветена на создавање подобро здравје за подобар свет.

2. Тева Фармацеутикалс

Teva Pharmaceuticals е основана во 1901 година, давателите на здравствени услуги заедно со пациентите и старателите користат достапни генерички и иновативни производи. Денес, портфолиото на компанијата од околу 3,500 производи е меѓу најголемите од која било фармацевтска компанија во светот.

 • Генеричка продажба: 9 милијарди долари

Речиси 200 милиони луѓе во 60 земји имаат корист од еден од квалитетните лекови на Teva секој ден. Компанијата Generic Pharma инвестира во истражување и развој на генерички лекови и биофармацевтски производи, продолжувајќи го наследството од повеќе од еден век на изнаоѓање нови начини да им помогне на пациентите да го подобрат својот живот.

Ова ги дефинира вредностите како компанија и карактеризира како компанијата работи и пристапува кон медицината. Тева е на второто место на листата на врвни производители на генерички лекови во светот.

3. Novartis International

Novartis е создаден во 1996 година преку спојување на Ciba-Geigy и Sandoz. Новартис и неговите претходни компании трагаат повеќе од 250 години, со богата историја на развој на иновативни производи.

 • Генеричка продажба: 8.6 милијарди долари
Прочитај повеќе  Топ 10 фармацевтски компании во светот 2022 година

Novartis е рангирана на 4-то место во најпочитуваните компании на списанието Fortune Фармацевтска индустрија листа. Составен од две деловни единици – Novartis Pharmaceuticals која вклучува 

 • Новартис генски терапии и 
 • Новартис онкологија

Sandoz е глобален лидер во генерички фармацевтски производи и биослични средства кои пионери на нови пристапи да им помогне на луѓето од целиот свет пристап до висококвалитетни лекови.

Глобалното портфолио на производи на Новартис и клиничкиот гасовод се наоѓаат во 155 земји во кои производите се достапни и 200+ проекти во клиничко планирање. Компанијата е меѓу првите 50 брендови и генерички лекови.

4. Sun Pharmaceutical Industries Ltd

Тоа е индиска мултинационална фармацевтска компанија со седиште во Мумбаи, Махараштра која произведува и продава фармацевтски формулации и активни фармацевтски состојки (API) првенствено во Индија и САД.

 • Генеричка продажба: 4 милијарди долари

Компанијата Generic Pharma нуди формулации во различни терапевтски области, како што се кардиологија, психијатрија, неврологија, гастроентерологија и дијабетологија. Исто така, обезбедува API како што се варфарин, карбамазепин, етодолак и клоразепат, како и анти-канцер, стероиди, пептиди, полови хормони и контролирани супстанции.

5. Фајзер

Pfizer е водечка биофармацевтска компанија базирана на истражување. Компанијата е американска мултинационална фармацевтска корпорација со седиште во Њујорк. Таа е една од најголемите светски фармацевтски компании и е рангирана на 57-то место на листата на Fortune 2018 за 500 година на најголемите американски корпорации според вкупниот приход.

 • Генеричка продажба: 3.5 милијарди долари

Компанијата применува наука и глобални ресурси за да испорача иновативни терапии кои го продолжуваат и значително го подобруваат животот. Еден од најдобрите 50 лекови бренд и генерички.

Секој ден, колегите од Pfizer работат на развиените и пазарите во развој за да го унапредат здравјето, превенцијата, третманите и лековите што ги предизвикуваат најстрашните болести на нашето време. 5-ти во листата на врвни генерички фармацевтските компании во земјината топка.

6. Медицинска нега на Fresenius

Fresenius Medical Care е водечки снабдувач на производи и услуги во светот за луѓе со хронична бубрежна инсуфициенција. Околу 3.5 милиони пациенти ширум светот со оваа болест редовно се подложени на третман на дијализа. Дијализата е животна постапка за чистење на крвта која ја заменува функцијата на бубрегот во случај на бубрежна инсуфициенција.

 • Генеричка продажба: 3.2 милијарди долари
Прочитај повеќе  Топ 10 фармацевтски компании во светот 2022 година

Компанијата Generic Pharma се грижи за повеќе од 347,000 пациенти во нашата глобална мрежа од повеќе од 4,000 клиники за дијализа. Меѓу листата на врвни генерички фармацевтски компании во светот.

Во исто време, компанијата управува со 45 производствени локации во повеќе од 20 земји, за да обезбеди производи за дијализа како што се машини за дијализа, дијализатори и сродни производи за еднократна употреба.

7. Ауробиндо Фарма

Основана во 1986 од г. П.В. Рампрасад Реди, г. К. Компанијата започна со работа во 1988-89 година со а единечна единица за производство на полусинтетички пеницилин (SSP) во Пондичери. 

 • Генеричка продажба: 2.3 милијарди долари

Ауробиндо Фарма стана јавна компанија во 1992 година и ги котираше своите акции на индиските берзи во 1995 година. невролошки науки, кардиоваскуларни, антиретровирусни, антидијабетичари, гастроентерологија и антибиотици, меѓу другото.

Целосно интегрирана фармацевтска компанија во Индија, Aurobindo Pharma се наоѓа меѓу првите 2 компании во Индија во однос на консолидираните приходи. Ауробиндо извезува во над 150 земји ширум светот, а повеќе од 90% од неговите приходи произлегуваат од меѓународните операции.

8. Лупин

Лупин е глобална фармацевтска компанија која нуди широк спектар на производи како што се брендирани и генерички формулации, биотехнолошки производи, активни фармацевтски состојки (API) и специјалитети. Компанијата има вкупна продажба од 16718 РС. Лупиновата светска класа производствените капацитети се распространети низ Индија, Јапонија, САД, Мексико и Бразил.

 • Генеричка продажба: 2.2 милијарди долари

Лупинот е значаен играч во терапевтските области на гинекологија, кардиоваскуларни, дијабетологија, астма, педијатриски, централен нервен систем (ЦНС), гастроинтестинални (ГИ), антиинфективни (АИ) и нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ). ).

Лупин, исто така, има глобална лидерска позиција во сегментите Анти-ТБ и Цефалоспорини. Со присуство во над земјите на 100, Лупин нуди висококвалитетни, но прифатливи лекови за некои од најхроничните болести кои одговараат на незадоволените потреби во многу делови од светот.

Прочитај повеќе  Глобална фармацевтска индустрија | Пазар 2021 година

Топ 10 фармацевтски компании во Индија

9. Аспен Фарма

Generic Pharma Со 160-годишно наследство, Аспен е глобален специјалитет и брендирана мултинационална фармацевтска компанија со присуство и на пазарите во развој и на развиените пазари со приближно 10 000 вработени во 70 воспоставени деловни операции во 55 земји.

Компанијата Генерик Фарма го подобрува здравјето на пациентите во повеќе од 150 земји преку нашите висококвалитетни, достапни производи. Клучните деловни сегменти на компанијата Generic Pharma се производствени и комерцијални фармацевтски производи кои опфаќаат регионални брендови и стерилен фокус брендови кои вклучуваат производи за анестетици и тромбоза.

 • Генеричка продажба: 2 милијарди долари

Производните способности на компанијата опфаќаат широк спектар на типови на производи, вклучувајќи инјекции, орални цврсти дози, течности, полуцврсти, стерили, биолошки и активни фармацевтски состојки.

Компанијата Generic Pharma работи со 23 производствени капацитети на 15 локации и имаме меѓународни одобренија за производство од некои од најстрогите глобални регулаторни агенции, вклучувајќи ги, меѓу другите, Управата за храна и лекови на САД, Австралиската администрација за терапевтски производи и Европската дирекција за Квалитет на лекови.

10. Amneal Pharmaceuticals, Inc

Amneal Pharmaceuticals, Inc. (NYSE: AMRX) е интегрирана специјализирана фармацевтска компанија напојувана од робустен американски бизнис со генерички производи и растечки брендиран бизнис. Заедно, тимот работи на изградба на една од најдинамичните фармацевтски компании во индустријата што брзо се менува.

 • Генеричка продажба: 1.8 милијарди долари

Компанијата е Generic Pharma фокусирана на обезбедување резултати кои ги задоволуваат важните медицински потреби, ги прават квалитетните лекови подостапни и подостапни и обезбедуваат решенија за утрешните здравствени предизвици. Меѓу најдобрите производители на генерички лекови во светот.

Конечно, ова е листата на Топ генерички производители на фармацевтски лекови во светот.

За авторот

4 размислувања за „Топ 10 генерички фармацевтски компании во светот“

 1. Супратим Батачарџи

  Еј, благодарам многу што напишавте толку добро дефиниран информативен блог. Навистина е прекрасно да се видат луѓе кои добиваат толку значајно знаење за здравствената заштита на интернет и сето тоа благодарение на луѓето како тебе што го ставија овде за нас на најразбирлив можен начин.

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв