Топ 10 транспортни компании во светот

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 01:22 часот

Овде можете да ја најдете листата на Топ 10 транспортни логистички компании во светот. Повеќето од големите транспортни компании се од САД, Германија и Кина. Соединетите држави имаат голем број на големи транспортни компании во светот, а потоа следат Кина и Германија.

Список на Топ 10 транспортни компании во светот

Значи, еве го списокот на топ 10 транспортни компании во светот кои се подредени врз основа на приходите.

1. China Post Group Corporation Limited

China Post Group Corporation беше официјално преструктуирана во China Post Group Corporation Limited во декември 2019 година, претпријатие исклучиво во државна сопственост, инкорпорирано во согласност со Право на трговски друштва на Народна Република Кина.

Групацијата ја има Партиската група, одборот на директори и извршните директори, но не и одборот на акционери. Министерството за финансии ги врши должностите на соработниците во име на Државниот совет во согласност со релевантните национални закони и административни прописи.

Групацијата се занимава со поштенски бизниси во согласност со законите, ги презема обврските за обезбедување универзални поштенски услуги, нуди специјални поштенски услуги како што е доверено од владата и врши комерцијално работење на конкурентни поштенски бизниси.

 • Промет: 89 милијарди долари
 • Земја: Кина

Групацијата се ангажира во разновидни операции во согласност со националните регулативи фокусирани на универзални услуги, пакети, експресен и логистички бизнис, финансиски бизнис и рурална е-трговија.

Опсегот на бизнисот вклучува домашна и меѓународна бизнис со писмо, домашна и меѓународна експресна работа со пакети, дистрибуција на весници, списанија и книги, издавање поштенски марки, услуга за поштенски дознаки, доверлива кореспонденција Комуникација, поштенски финансиски бизнис, поштенска логистика, е-трговија, разни услуги за поштенски агенти и други бизниси пропишани од државата.

По долгогодишен одржлив развој, Групацијата беше трансформирана и надградена во разновиден конгломерат кој ги интегрира индустријата и финансиите. Компанијата е најголема на листата на топ 10 транспортни компании во светот.

2. United Parcel Service of America, Inc [UPS]

Приказната за UPS, најголемата светска компанија за испорака на пакети, започна пред повеќе од еден век со заем од 100 долари за да започне мала услуга за пораки. УПС е второ место во По неколку години одржлив развој, Групацијата е трансформирана и надградена во разновиден конгломерат кој ги интегрира индустријата и финансиите. Компанијата е најголема на листата на топ 2 транспортни компании во светот.

 • Промет: 74 милијарди долари
 • Земја: Соединети Американски Држави

Како компанијата еволуираше во глобална корпорација од повеќе милијарди долари ја одразува историјата на модерниот транспорт, меѓународната трговија, логистиката и финансиските услуги. Денес, UPS е на прво место на клиентите, предводени од луѓето, водени од иновациите.

Се напојува со повеќе од 495,000 вработени поврзувајќи повеќе од 220 нации и територии преку патишта, шини, воздух и океан. Утре, UPS ќе продолжи да ја води индустријата и да го поврзува светот, со посветеност на квалитетна услуга и еколошка одржливост.

3. Поштенска служба на САД

Компанијата обезбедува сигурна, сигурна и прифатлива испорака на пошта и пакети до секоја адреса во Соединетите Држави, нејзините територии и нејзините воени инсталации ширум светот.

 • Промет: 71 милијарди долари
 • Земја: Соединети Американски Држави

И земете го во предвид овој многу важен факт: секој во САД и нивните територии има пристап до поштенски производи и услуги и го плаќа истото за поштенска марка од прва класа по пошта без оглед на локацијата. Компанијата е трета по големина во По неколку години одржлив развој, Групацијата е трансформирана и надградена во разновиден конгломерат кој ги интегрира индустријата и финансиите. Компанијата е најголема на листата на топ 3 транспортни компании во светот.

4. Deutsche Post DHL Group

Deutsche Post DHL Group е водечка светска логистичка компанија. Со околу 550,000 вработени во 220 земји и територии ширум светот, компанијата се поврзува
луѓе и пазари и да ја поттикнат глобалната трговија. Компанијата е Водечка пошта и
давател на услуги за испорака на пакети во Германија.

 • Промет: 71 милијарди долари
 • Земја: Германија

Како јавно котирана компанија во Германија, Deutsche Post AG има двојна управна и надзорна структура. Управниот одбор е одговорен за управување со компанијата. Го назначува, надгледува и советува Надзорниот одбор. Компанијата е меѓу по години одржлив развој, Групацијата е трансформирана и надградена во разновиден конгломерат кој ги интегрира индустријата и финансиите. Компанијата е најголема на листата на топ 10 транспортни компании во светот.

5 FedEx

FedEx ги поврзува луѓето со стоки, услуги, идеи и технологии создава можности кои поттикнуваат иновации, ги поттикнуваат бизнисите и ги подигнуваат заедниците до повисоки животни стандарди. Во FedEx, брендот верува дека поврзаниот свет е подобар свет и дека верувањето води сè што прави компанијата.

 • Промет: 70 милијарди долари
 • Земја: Соединети Американски Држави

Мрежите на компанијата достигнуваат повеќе од 220 земји и територии, поврзувајќи повеќе од 99 отсто од светските БДП. Зад се, компанијата има повеќе од 490,000 членови на тимот ширум светот, кои се обединети околу Пурпурното ветување: „Ќе го направам секое искуство на FedEx извонредно“.

6. Дојче Бан

DB Netz AG е дел од деловната единица DB инфраструктурни мрежи. DB Netz AG е управител на железничка инфраструктура на Deutsche Bahn AG. Една од најголемите транспортни компании во светот.

DB Netz AG е управител на железничка инфраструктура на Deutsche Bahn AG. Со околу 41,000 вработени, таа е одговорна за железничката мрежа долга околу 33,300 километри, вклучувајќи ги сите оперативно неопходни инсталации.

 • Промет: 50 милијарди долари
 • Земја: Германија

Во 2016 година, просечно околу 2.9 m километри воз-патека дневно беа прегазени преку инфраструктурата на DB Netz AG; што е еднакво на просечно 32,000 возови дневно. Така, DB Netz AG можеше да генерира приходи во деловната 2009 година од 4,1 милиони евра. Ова го прави DB Netz AG на бр. 1 Европски давател на железничка инфраструктура.

Портфолиото на производи на DB Netz AG се состои од железнички патеки за превоз на патници и товар и од сервисни инсталации кои се неопходни за подготовка, пост-обработка и работа на движење на возот. Понудата е надополнета со дополнителни и помошни услуги ориентирани кон клиентите.

7. China Merchants Group

Како пионер во кинеската национална индустрија и трговија, CMG е основана во движењето за самозајакнување во доцната династија Кинг во 1872 година. CMG е меѓу првите 10 транспортни компании во светот.

China Merchants Group (CMG) е државно претпријатие со седиште во Хонг Конг и е под директен надзор на државна сопственост Средства Комисија за надзор и администрација на Државниот совет (САСАК).

 • Промет: 49 милијарди долари
 • Земја: Кина

Во листата на Fortune Global 500 2020 година, CMG и нејзината подружница China Merchants Банка Обајцата беа повторно избрани во потесниот круг, со што CMG стана претпријатие кое поседува две компании на Fortune Global 500.

CMG е голем конгломерат со разновидни бизниси. Во моментов, Групацијата главно се фокусира на три основни индустрии: сеопфатен транспорт, истакнати финансии, холистички развој и функционирање на станбени заедници и индустриски паркови. 

8. Делта воздушни линии

Далта ерлајнс е 8-ма на листата на Топ 10 транспортни [логистички компании] во светот според приходите во 2020 година.

 • Промет: 47 милијарди долари
 • Земја: Соединети Американски Држави

9. Група Американски ерлајнс

 • Промет: 46 милијарди долари
 • Земја: Соединети Американски Држави

американски Ерлајнс Групата е 9-та по големина на листата на Топ 10 транспортни компании во светот според приходите.

10. Кина COSCO превозот

Заклучно со 30 септември 2020 година, вкупната флота на COSCO SHIPPING се состои од 1371 брод со капацитет од 109.33 милиони DWT, рангирајќи го бр.1 во светот. Капацитетот на неговата контејнерска флота е 3.16 милиони TEU, што е на третото место во светот.

Нејзината флота за сува рефус (440 пловни објекти/41.92 милиони DWT), флота на танкери (214 бродови/27.17 милиони DWT) и општа и специјализирана товарна флота (145 бродови/4.23 милиони DWT) се на врвот на светската листа.

 • Промет: 45 милијарди долари
 • Земја: Кина

COSCO SHIPPING стана врвен меѓународен бренд. Врските нагоре и низводно долж индустрискиот синџир, како што се терминалите, логистиката, финансиите за испорака, поправката на бродови и бродоградбата, формираа здрава индустриска структура.

Корпорацијата инвестираше во 59 терминали, вклучително и 51 контејнерски терминал, низ целиот свет. Годишната пропусност на нејзините контејнерски терминали изнесува 126.75 милиони TEU, заземајќи го првото место во светот; глобалниот обем на продажба на неговото бункерско гориво надминува 27.70 милиони тони, што е најголемо во светот; а деловната скала за лизинг на контејнери достигнува 3.70 милиони TEU, втора по големина во светот.

Конечно, ова е списокот на 10 најдобри транспортни компании во светот врз основа на прометот, приходите и продажбата.

За авторот

1 мисла за „Топ 10 транспортни компании во светот“

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв