Топ 10 најголеми компании во Австралија 2021 година

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 01:25 часот

Овде можете да ја најдете листата на Топ 10 Најголемите компании Во Австралија кои се средени врз основа на продажбата во последната година. Вкупниот приход од овие топ 10 компании е околу 280 милијарди долари.

Список на Топ 10 најголеми компании во Австралија 2021 година

Еве ја листата на Топ 10 Најголемите компании Во Австралија кои се средени врз основа на прометот во последната година

1. BHP Group Австралија

BHP е водечка светска компанија за ресурси. Компанијата извлекува и преработува минерали, нафта и гас и производи се продаваат низ целиот свет. Глобалното седиште на компанијата е во Мелбурн, Австралија.

 • Приход: 46 милијарди долари

BHP Group Australia е најголемата и најголемата компанија во Австралија врз основа на приходите.

Компанијата работи под структура на Двојна котирана компанија со две матични компании (BHP Group Limited и BHP Group Plc) работејќи како да е единствен економски субјект, кој се нарекува БХП.

2. Вулвортс

Woolworths е најголемиот ланец на супермаркети во Австралија. Работејќи со 995 продавници низ Австралија, Woolworths се потпира на 115,000 членови на тимот во продавниците, центрите за дистрибуција и канцелариите за поддршка за да им обезбеди на нашите клиенти врвна услуга, опсег, вредност и практичност.

 • Приход: 43 милијарди долари

Woolworths се гордее што тесно соработува со австралиските одгледувачи и земјоделци за да се осигура дека најдобрите производи се достапни за клиентите. Добивајте 96% од целото свежо овошје и зеленчук и 100% од свежото месо од австралиски фармери и одгледувачи. Ова го прави Woolworths Australia's Fresh Food People.

Како еден од најиновативните трговци на мало во Австралија, Вулвортс разбира дека потрошувачите бараат нови, едноставни начини за купување.

Потрошувачите можат да купуваат од удобноста на нивниот компјутер дома или во воз кога се враќаат дома од работа користејќи ја апликацијата Woolworths Supermarket и најдобриот дел е што нивните намирници може да се доставуваат директно до клупата во кујната.

3. Комонвелт Банка

Комонвелт банка е водечки снабдувач на интегрирани финансиски услуги во Австралија. Со филијали низ Азија, Нов Зеланд, Северна Америка и Европа и најголемата банка во Австралија.

 • Приход: 27 милијарди долари

Комонвелт банка е водечки снабдувач на интегрирани финансиски услуги во Австралија, вклучувајќи мало, премија, деловно и институционално банкарство, управување со фондови, пензиско осигурување, осигурување, инвестиции и производи и услуги за посредување акции.

4. Westpac Banking Group

Основана во 1817 година како Банката на Нов Јужен Велс, компанијата го промени своето име во Westpac Banking Corporation во 1982 година. Повеќе од 200 години банката игра важна улога во економското и социјалното ткиво на Австралија.

Westpac е првата австралиска банка и најстарата компанија, една од четирите големи банкарски организации во Австралија и една од најголемите банки во Нов Зеланд.

 • Приход: 26 милијарди долари

Westpac обезбедува широк спектар на потрошувачки, деловни и институционални услуги за банкарство и управување со богатството преку портфолио на брендови и бизниси за финансиски услуги.

5. Група Колс

Колс е водечки австралиски трговец на мало, со над 2,500 малопродажни места на национално ниво. Колс им го олеснува животот на Австралијците со тоа што обезбедува квалитет, вредност и услуга на 21 милион клиенти кои купуваат кај нас секоја недела.

Колс е национален продавач на супермаркети со целосна услуга што работи со повеќе од 800 супермаркети. Колс е исто така национален продавач на алкохол со 900 продавници кои тргуваат како Liquorland, Vintage Cellars, First Choice Liquor и First Choice Liquor Market и онлајн понуда за малопродажба на алкохол.

 • Приход: 26 милијарди долари

Coles Online им нуди на клиентите предлог за купување „во секое време, каде било“, нудејќи избор за достава до дома, вклучувајќи услуги за пуштање и одење во ист ден и преку ноќ, или подигање од над 1,000 локации Click&Collect. Coles Online, исто така, има посветен тим кој им служи на деловните клиенти.

Coles Express е еден од водечките австралиски трговци со гориво и погодности, со над 700 локации низ Австралија, вработувајќи повеќе од 5,000 членови на тимот. Поддржани од некои од најголемите имиња во финансиските услуги, Coles Financial Services обезбедува осигурување, кредитни картички и лични заеми на австралиските семејства.

6. АНЗ

ANZ има гордо наследство од повеќе од 180 години. ANZ работи на 33 пазари на глобално ниво со застапеност во Австралија, Нов Зеланд, Азија, Пацифик, Европа, Америка и Блискиот Исток. 

 • Приход: 24 милијарди долари

ANZ е меѓу првите 4 банки во Австралија, најголемата банкарска групација во Нов Зеланд и Пацификот и меѓу првите 50 банки во светот.

Светското седиште на АНЗ се наоѓа во Мелбурн. Прво беше отворена како Банката на Австралија во Сиднеј во 1835 година и во Мелбурн од 1838 година и историјата вклучува многу различни банки.

7. NAB – Национална австралиска банка

 • Приход: 21 милијарди долари

NAB - Националната австралиска банка е тука да им служи добро на клиентите и да им помогне на заедниците да напредуваат. Денес, има повеќе од 30,000 луѓе, кои опслужуваат 9 милиони клиенти, на преку 900 локации низ Австралија, Нов Зеланд и низ целиот свет.

8. Весфармери

Од своето потекло во 1914 година како земјоделска задруга од Западна Австралија, Wesfarmers прерасна во една од најголемите австралиски компании на берза.

 • Приход: 20 милијарди долари

Со седиште во Западна Австралија, нејзините разновидни деловни операции опфаќаат:

 • подобрување на домот и живеење на отворено;
 • облека и општа стока;
 • Канцелариски материјали; и ан
 • Индустриска поделба со бизниси во хемикалии, енергија и ѓубрива и индустриски и безбедносни производи.

Wesfarmers е еден од најголемите работодавци во Австралија и има акционерска база од приближно 484,000. Примарната цел на Wesfarmers е да обезбеди задоволителен принос за своите акционери.

9. Телстра

Telstra е водечка австралиска телекомуникациска и технолошка компанија, која нуди целосен опсег на комуникациски услуги и се натпреварува на сите телекомуникациски пазари. 

 • Приход: 17 милијарди долари

Во Австралија, компанијата обезбедува 18.8 милиони мобилни услуги за малопродажба, 3.8 милиони фиксни пакети за малопродажба и самостојни услуги за податоци и 960,000 малопродажни фиксни самостојни говорни услуги.

10. АМП

AMP е основана во 1849 година на едноставна, но храбра идеја: дека со финансиската сигурност доаѓа достоинството. Во текот на нашата 170-годишна историја, тој етос не се промени, иако бизнисот еволуираше и ќе продолжи да го прави во иднина.

AMP е компанија за управување со богатство со растечки банкарски бизнис и проширен меѓународен бизнис за управување со инвестиции.

 • Приход: 15 милијарди долари

Компанијата им обезбедува на клиентите на мало финансиски совети и пензија, приходи од пензионирање, банкарски и инвестициски производи. AMP, исто така, обезбедува корпоративни производи и услуги за пензија за супер и самоуправувани фондови за пензија на работното место (SMSF).

С.НКОМПАНИЈАТАРЕВЕНУВА
1Групацијата БХП$45,800
2Волворис$43,000
3Комонвелт банка$27,300
4Вестпак банкарска групација$26,000
5Група Колс$25,800
6АНЗ$23,900
7NAB - Национална австралиска банка$21,400
8Весфармерс$19,900
9Telstra$16,600
10AMP$15,300
Топ 10 најголеми компании во Австралија

За авторот

1 мисла за „Топ 10 најголеми компании во Австралија 2021 година“

 1. Одличен пост! Ви благодариме што споделивте толку убави информации со нас. Ве молиме продолжете да споделувате.

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв