Акции на JBS SA – Втора најголема компанија за храна во светот

Последно ажурирано на 8 септември 2022 година во 01:19 часот

JBS SA е најголемата компанија за животински протеини и втора по големина компанија за храна во светот. Поради својата глобална производствена платформа диверзифицирана по географска локација и типови на протеини, компанијата има поголем пристап до суровините.

Профил на JBS SA

Компанијата JBS SA има локации во 15 земји и над 400 производствени единици и комерцијални имоти на пет континенти (Америка, Азија, Европа, Африка и Океанија). JBS е втор по големина компанија за храна во светот врз основа на приходите.

Со шестдецениска историја, JBS моментално е најголемиот производител на протеини во светот и втора по големина компанија за храна во светот.

Компанијата работи со преработка на говедско, свинско, јагнешко и пилешко, а работи и во производство на погодна храна и додадена вредност. Покрај тоа, продава кожа, средства за хигиена и чистење, колаген, метал пакување, биодизел, меѓу другото.

Денес, JBS има повеќе од 400 единици во светот, од кои 230 се директно поврзани со производство на месо и додадена вредност и производи за погодност. Со над 240,000 членови на тимот, компанијата има капацитет да обработува повеќе од 75 илјади грла говеда дневно, околу 14 милиони птици дневно, повеќе од 115 илјади свињи дневно и 60 илјади кожи дневно.

  • # 1 глобален производител на говедско месо со операции во САД, Австралија и Канада.
  • # 1 глобален производител на живина со операции во САД, Обединетото Кралство, Мексико и Порторико
  • #2 глобален производител на свинско месо со операции во САД, Обединетото Кралство и Австралија

Покрај тоа, JBS има широко разновидно портфолио на производи, со признати брендови во Бразил и во странство како што се Swift, Friboi, Seara, Maturatta, Plumrose, Pilgrim's Pride, Just Bare, Gold'nPlump, Golden Kist Farms, Pierce, 1855, Primo и Пчеларник.

Прочитај повеќе  Список на Топ 10 најголеми компании за пијалоци

Оваа разновидност на производи и присуство во 15 земји на пет континенти (помеѓу производствени платформи и канцеларии), опслужувајќи над 275,000 клиенти во повеќе од 190 земји во светот.

  • 250,000 ЧЛЕНОВИ НА ТИМОТ
  • 142,000 во Бразил
  • Присуство во 180 нации
  • 20 ЗЕМЈИ со производствени платформи и канцеларии за продажба

Работа на обработка на животински протеини и производи со додадена вредност во говедско, свинско месо,
Јагнешко и живина сегменти, Друштвото, исто така, работи поврзани бизниси, како што се
кожа, биодизел, лична нега и чистење, решенија за управување со цврст отпад и метална амбалажа.

Локација на компанијата JBS SA

Компанија JBS SA Со локации во 15 земји и над 400 производствени единици и комерцијални канцеларии на пет континенти (Америка, Азија, Европа, Африка и Океанија), JBS опслужува околу 275,000 клиенти, во над 190 земји, почнувајќи од синџири на супермаркети до мали трговци на мало. , клубови за големопродажба и компании за услуги на храна.

JBS SA е втора по големина компанија за храна во светот Со над 240,000 членови на тимот, во секој регион се следат истите насоки за одржливост (економска, социјална и еколошка), иновации, квалитет и безбедност на храната, усвојувајќи ги најдобрите практики засновани на мисијата и вредностите на компанијата и фокус на оперативната извонредност.

JBS USA

JBS USA е водечки глобален снабдувач на разновидни, висококвалитетни прехранбени производи, вклучувајќи портфолио на добро препознатливи брендови и иновативни премиум производи со додадена вредност.

Во САД сме водечки преработувач на говедско, свинско, живина и подготвена храна; водечки процесор на говедско месо и подготвена храна во Канада; и водечки преработувач на говедско, јагнешко, свинско и подготвена храна во Австралија.

JBS USA е мнозински акционер (80.21%) на Pilgrim's Pride Corporation (Pilgrim's), со операции во САД и Мексико, сопственик на Moy Park, водечка компанија за живина и подготвена храна во ОК и Европа и сопственик на Pilgrim's UK, водечка компанија за свинско месо и подготвена храна во ОК

Прочитај повеќе  Топ 10 најголеми FMCG компании во светот

Како глобален тим, компанијата обработува, подготвува, пакува и испорачува свежо, дополнително преработено и премиум производи од месо и живина со додадена вредност за продажба на клиенти во повеќе од 100 земји на шест континенти.

Портфолио на производи на JBS

JBS SA има широко разновидно портфолио на производи, од свежо и замрзнато месо до готови (подготвени) јадења, со водечки брендови кои се препознаваат по извонредност и иновативност на пазарот, како што се: Friboi, Just Bare, Pilgrim's Pride, Plumrose, Примо, Сеара и Свифт.

Марки за храна JBS
Марки за храна JBS

Оперативни земји

Компанијата JBS SA работи во САД, Австралија, Канада, Мексико, Порторико, Обединето Кралство и континентална Европа се контролирани од JBS USA, која ги вклучува JBS USA Beef, JBS USA Pork и Pilgrim's Pride Corporation (носител на операциите Moy Park и Tulip, со производствени единици во Обединетото Кралство, Франција, Холандија и Ирска) деловни единици

Во Бразил, компанијата JBS SA развива бизниси со говедско месо, живина, свинско месо и подготвена храна, поделени меѓу брендовите Friboi и Seara. Фрибои има 37 производни единици и пет футроли распоредени низ регионите со интензивно сточарство.
гарантирајќи широк пристап до суровина.

JBS SA Stock Како најпродавана бразилска говедска марка на странскиот пазар, понудите на производи на Friboi опслужуваат широк спектар на профили и потреби на потрошувачите, како што се истоимените Friboi, Reserva Friboi, Do Chef Friboi, Maturatta Friboi, 1953 Friboi, Bordon и Англо, меѓу другите.

Сеара е вториот најголем производител и извозник на пилешко и свинско месо во земјата.
Има 30 фабрики за преработка на живина и осум свинско месо, како и 20 единици за подготвена храна.

Производите на Seara се продаваат под брендови кои се широко признати по нивниот квалитет,
значајни меѓу кои се Seara, Seara Gourmet, Incrível Seara, Seara Nature, Rezende, LeBon, Doriana, Agrovêneto, Massa Leve, Excelsior, Frangosul, Confiança, Pena Branca, Marba, Wilson и Macedo.

Прочитај повеќе  Топ 10 најголеми FMCG компании во светот
Глобалното присуство на JBS
Глобалното присуство на JBS

Извозни земји

Акции на JBS SA Брендот исто така се извезува во повеќе од 100 земји, особено на Блискиот Исток, Европа и Азија.

Усогласено со стратегијата за додавање вредност на синџирот на производство, JBS Brasil се наоѓа во сегментот на кожа, каде што е глобален лидер, кој моментално има 21 производна единица и три единици за сечење, со производствен капацитет од 84,000 кожи дневно во Бразил. Аргентина, Уругвај, Виетнам, Германија, Италија, САД и Мексико.

JBS SA, исто така, има поврзани бизниси во прехранбениот сектор. Во Бразил, преку JBS Novos Negócios, има 11 деловни единици кои претежно ги користат по производи - вклучувајќи биодизел, колаген, фармацевтски инпути, предмети за лична нега и чистење,
состојки за исхрана на животните и природни чаури.

JBS SA Novos Negócios, исто така, нуди комплементарни услуги и производи на синџирот на вредност на компанијата, како што се метални пакувања, трговија, животна средина
решенија за управување и транспортни услуги.

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв