Топ 5 најдобри авиокомпании во светот | Авијација

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 01:01 часот

Овде можете да видите за листата на Топ 5 најдобри авиокомпании во светот за 2021 година, врвни воздухопловни компании кои се подредени врз основа на вкупниот приход. Топ 5 брендови на авиокомпании имаат промет од повеќе од 200 милијарди долари. Листа на врвни воздухопловни компании

Список на најдобрите авиокомпании во светот

Значи, тука е списокот на најдобрите авиокомпании во светот кои се подредени врз основа на Вкупна продажба.

1. Делта воздушни линии, Inc

Delta Airlines е водечка американска глобална авиокомпанија која опслужува 200 милиони клиенти секоја година. Компанијата ги поврзува клиентите преку широката глобална мрежа до повеќе од 300 дестинации во над 50 земји.

Компанијата е најголемата авиокомпанија во светот според вкупните приходи и најмногу профитабилни со пет последователни години од 5 милијарди долари или повеќе приход пред оданочување. Една од врвните авијациски компании во светот

Компанијата е посветена на водечката безбедност и сигурност во индустријата и постојано е меѓу најдобрите изведувачи во индустријата. „Делта ер лајнс“ е најголема во врвните воздухопловни компании.

 • Вкупна продажба: 47 милијарди долари
 • Повеќе од 5,000 дневни поаѓања
 • 15,000 поврзани заминувања

Друштвото вработени обезбедете им искуства за патување од светска класа за клиентите и возвратете им на заедниците каде што живеат, работат и служат. Други клучни конкурентни предности вклучуваат оперативна сигурност, глобална мрежа, лојалност на клиентите и биланс на состојба на инвестициска оценка.

Растечкото партнерство на компанијата со American Express обезбедува прилив на ко-бренд поврзан со поширокото трошење на потрошувачите. Највредниот авиопревозник во светот на Delta Brand, кој се споменува не само меѓу најдобрите светски авиокомпании, туку и покрај врвните брендови за потрошувачи.

Прочитај повеќе  Список на 61 врвни воздушни и одбранбени компании

2. Лет на Американ Ерлајнс

На 15 април 1926 година, Чарлс Линдберг го летал првиот лет на Американ Ерлајнс - носејќи американска пошта од Сент Луис, Мисури, до Чикаго, Илиноис. По 8 години пошта, авиокомпанијата почна да се формира во она што е денес.

Американскиот основач Ц.Р. Смит работеше со Доналд Даглас за создавање на DC-3; авион кој ја промени целата авиоиндустрија, менувајќи ги изворите на приходи од пошта на патници.

 • Вкупна продажба: 46 милијарди долари
 • Основана: 1926

Заедно со регионалниот партнер American Eagle, Компанијата нуди во просек речиси 6,700 летови дневно до 350 дестинации во 50 земји. Компанијата е основачка членка на еднасветот® Алијансата, чии членови и новоизбрани членови нудат речиси 14,250 летови дневно до 1,000 дестинации во 150 земји.

American Eagle е мрежа од 7 регионални оператори кои работат според договор за споделување на кодови и услуги со American. Заедно имаат 3,400 летови дневно до 240 дестинации во САД, Канада, Карибите и Мексико.

Компанијата има 3 подружници на American Airlines Group:

 • Proty Air Inc.
 • Piedmont Airlines Inc.
 • PSA Airlines Inc.

Плус 4 други договорени превозници:

 • Компас
 • Меса
 • Република
 • Skywest

Во 2016 година, American Airlines Group Inc. беше на врвот на листата на најдобри деловни пресврти на списанието Fortune и нејзините акции (NASDAQ: AAL) се приклучија на индексот S&P 500. Второ место на листата на врвни воздухопловни компании.

3. Холдингс на Јунајтед ерлајнс

United Airline Holding е трета по големина авиокомпанија на листата на врвни авиокомпании во светот врз основа на приходите.

 • Вкупна продажба: 43 милијарди долари

United Airline Holding е меѓу листата на врвни воздухопловни компании во светот.

Прочитај повеќе  Топ 10 водечки воздушни компании во светот 2022 година

4. Групацијата Луфтханза

Групацијата Луфтханза е авијациска група со операции низ целиот свет. Со 138,353 вработени, групацијата Луфтханза генерираше приход од 36,424 милиони евра во финансиската 2019 година. 

Групацијата Луфтханза е составена од сегментите Network Airlines, Eurowings и Aviation Services. Воздухопловните услуги ги опфаќаат сегментите Логистика, МРО, Угостителство и Дополнителни бизниси и Групни функции. Последниве, исто така, ги вклучуваат Lufthansa AirPlus, Lufthansa Aviation Training и ИТ компаниите. Сите сегменти заземаат водечка позиција на нивните соодветни пазари.

 • Вкупна продажба: 41 милијарди долари
 • 138,353 Вработени
 • 580 Подружници

Сегментот Network Airlines ги опфаќа Lufthansa German Airlines, SWISS и Austrian Airlines. Со својата стратегија за повеќе центри, Network Airlines ги нуди своите
патниците премиум, висококвалитетен производ и услуга и сеопфатна мрежа на рути во комбинација со највисоко ниво на флексибилност за патување.

Сегментот на Eurowings ги опфаќа летовите на Eurowings и Brussels Airlines. Инвестицијата во акции во SunExpress е исто така дел од овој сегмент. Еуровингс
обезбедува иновативна и конкурентна понуда за ценовно чувствителни и сервисно ориентирани клиенти во растечкиот европски сегмент за директен сообраќај.

5. Воздух Франција

Основана во 1933 година, Ер Франс е број еден француска авиокомпанија и заедно со KLM, еден од најголемите светски авиопревозници според приходите и превезените патници. Активен е во патничкиот воздушен сообраќај - нејзината основна дејност -, карго сообраќајот и воздухопловното одржување и сервисирање.

Во 2019 година, групацијата Ер Франс-КЛМ оствари вкупен промет од 27 милијарди евра, од кои 86% беа за патнички операции на мрежата, 6% за Трансавија и 8% за одржување.

 • Вкупна продажба: 30 милијарди долари
 • Основана: 1933
Прочитај повеќе  Список на 61 врвни воздушни и одбранбени компании

Ер Франс е водечки светски играч во трите главни области на активност: 

 • Превоз на патници,
 • Карго транспорт и
 • Одржување на авиони.

Ер Франс е основачка членка на глобалната алијанса SkyTeam, заедно Кореја Ер, Аеромексико и Делта. Со северноамериканската авиокомпанија, Ер Франс, исто така, основаше заедничко вложување посветено на заедничко работење на неколку стотици трансатлантски летови секој ден.

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв