Топ 10 банки во светот за 2022 година

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 12:53 часот

Овде можете да ја видите листата на Топ 10 банки во светот според приходите во последната година. Повеќето од големите банки се од земјата Кина, а потоа следат Соединетите држави.

5 од топ 10 банки во светот се од Кина. ICBC е најголемата и најголемата банка во светот.

Список на Топ 10 банки во светот за 2020 година

Еве ја листата на Топ 10 банки во светот во годината кои се подредени врз основа на приходите

1. Industrial & Commercial Bank of China

Industrial and Commercial Bank of China е основана на 1 јануари 1984 година. На 28 октомври 2005 година, Банката беше целосно преструктуирана во акционерско друштво со ограничена одговорност. На 27 октомври 2006 година, Банката беше успешно котирана и на Шангајската берза и на Берзата на Хонг Конг Лимитед.

Преку своите континуирани напори и стабилен развој, Банката се разви во водечка банка во светот, поседувајќи одлична база на клиенти, разновидна деловна структура, силни иновативни способности и конкурентност на пазарот.

 • Приход: 135 милијарди долари
 • Основана е: 1984
 • Клиенти: 650 милиони

Банката ја смета услугата како самата основа за барање понатамошен развој и се придржува кон создавање вредност преку услугите притоа обезбедувајќи сеопфатен опсег на финансиски производи и услуги на 8,098 илјади корпоративни клиенти и 650 милиони лични клиенти.

Банката свесно ги интегрира општествените одговорности со својата развојна стратегија и оперативни и управувачки активности и добива широко признание во аспектите на промовирање инклузивно финансирање, поддршка на насоченото ослободување од сиромаштијата, заштита на животната средина и ресурсите и учество во претпријатијата за јавна благосостојба.

Банката секогаш ја има на ум својата основна мисија да и служи на реалната економија со нејзината главна дејност, и заедно со реалната економија таа напредува, страда и расте. Преземајќи пристап заснован на ризик и никогаш не пречекорувајќи ја крајната линија, тој постојано ја подобрува неговата способност за контролирање и ублажување на ризиците.

Освен тоа, Банката останува цврста во разбирањето и следењето на деловните правила на деловните банки за да се стреми да биде банка стара векови. Таа, исто така, останува посветена на барање напредок со иновациите додека одржува стабилност, постојано ја подобрува стратегијата на мега мало, мега управување со средства, мега инвестициско банкарство како и меѓународен и сеопфатен развој и активно го прифаќа интернетот. Банката непоколебливо испорачува специјализирани услуги и е пионер на специјализиран бизнис модел, со што ја прави „занаетчија во големото банкарство“.

Банката беше рангирана на прво место меѓу Топ 1 светски банки од страна на The Banker, рангирана на прво место во Глобалната 1000 година на листата на Форбс и се најде на врвот на подлистата на комерцијални банки на Глобал 1 во Fortune седма година по ред, и зазеде 2000-во место меѓу Топ 500 банкарски брендови на Brand Finance четврта година по ред.

2 JPMorgan Chase

JPMorgan Chase (NYSE: JPM) е една од најстарите финансиски институции во САД. Со историја датира од над 200 години. JP Morgan Chase е втора по големина и најголема банка во светот врз основа на приходите.

Фирмата е изградена врз основа на повеќе од 1,200 претходни институции кои се здружија низ годините за да ја формираат денешната компанија.

 • Приход: 116 милијарди долари
 • Основана е: 1799

Банката потекнува од 1799 година во Њујорк, а нашите многу познати фирми за наследство вклучуваат JP Morgan & Co., The Chase Manhattan Bank, Bank One, Manufacturers Hanover Trust Co., Chemical Bank, The First National Bank of Chicago, Националната банка на Детроит, The Bear Stearns Companies Inc.,

Роберт Флеминг холдингс, Cazenove Group и бизнисот стекнат во трансакцијата Вашингтон Мјутуал. Секоја од овие фирми, во свое време, беше тесно поврзана со иновациите во финансиите и со растот на американската и глобалната економија.

3. Корпорација за градежна банка на Кина

China Construction Bank Corporation, со седиште во Пекинг, е водечка голема комерцијална компанија банка во Кина. Нејзиниот претходник, China Construction Bank, беше основана во октомври 1954 година. Беше котирана на берзата во Хонг Конг во октомври 2005 година (шифра на акции: 939) и на берзата во Шангај во септември 2007 година (шифра на акции: 601939).

Прочитај повеќе  Список на Топ 20 банки во Кина 2022 година

На крајот на 2019 година, пазарната капитализација на Банката достигна 217,686 милиони УСД, рангирајќи се на петтото место меѓу сите котирани банки во светот. Групацијата е рангирана на второто место меѓу глобалните банки по капитал од ниво 1.

 • Приход: 92 милијарди долари
 • Банкарски излез: 14,912
 • Основана е: 1954

Банката им обезбедува на клиентите сеопфатни финансиски услуги, вклучувајќи лично банкарство, корпоративно банкарство, управување со инвестиции и богатство. Со 14,912 банкарски места и 347,156 вработени, Банката опслужува стотици милиони лични и корпоративни клиенти.

Банката има подружници во различни сектори, вклучувајќи управување со фондови, финансиски лизинг, доверба, осигурување, фјучерси, пензиско и инвестициско банкарство, и има повеќе од 200 странски ентитети кои покриваат 30 земји и региони.

Придржувајќи се до „пазарно ориентираниот, клиент-центричен“ бизнис концепт, Банката е посветена да се развие во банкарска групација од светска класа со можност за создавање врвна вредност.

Банката се стреми да постигне рамнотежа помеѓу краткорочните и долгорочните придобивки и помеѓу деловните цели и општествените одговорности, за да ја максимизира вредноста за нејзините засегнати страни, вклучувајќи клиенти, акционери, соработници и општеството.

4. Банка на Америка

„Банката на Америка“ е маркетиншкото име за глобалниот банкарски и глобален бизнис на корпорацијата Банката на Америка. BOA е меѓу листата на Топ 10 најголеми банки во светот.

Кредитирање, деривати и други комерцијални банкарски активности се вршат на глобално ниво од банкарските филијали на Bank of America Corporation, вклучувајќи ги Bank of America, NA, Member FDIC.

 • Приход: 91 милијарди долари

Хартии од вредност, стратешки советодавни и други активности за инвестициско банкарство се вршат на глобално ниво од страна на филијалите на инвестициското банкарство на Bank of America Corporation („Инвестициско банкарско партнерство“), вклучувајќи ги, во Соединетите држави, BofA Securities, Inc., Merrill Lynch, Pierce, Fenner & Smith Incorporated и Merrill Lynch Professional Clearing Corp., од кои сите се регистрирани дилери-брокери и членови на SIPC, а во други јурисдикции, од локално регистрирани субјекти.

BofA Securities, Inc., Merrill Lynch, Pierce, Fenner & Smith Incorporated и Merrill Lynch Professional Clearing Corp. се регистрирани како трговци со фјучерси провизија во CFTC и се членови на NFA.

Целите на компанијата се аспиративни и не се гаранции или ветувања дека сите цели ќе бидат исполнети. Статистиката и метриката вклучени во нашите ESG документи се проценки и може да се засноваат на претпоставки или развојни стандарди.

5. Земјоделство Банка на Кина

Претходник на Банката е Земјоделска кооперативна банка, основана во 1951 година. Од крајот на 1970-тите, Банката еволуираше од специјализирана банка во државна сопственост во целосно државна комерцијална банка, а потоа и комерцијална банка контролирана од државата.

Банката беше преструктуирана во акционерско друштво со ограничена одговорност во јануари 2009 година. Во јули 2010 година, Банката беше котирана и на Шангајската берза и на берзата во Хонг Конг, што го означи комплетирањето на нашата трансформација во јавна акционерска комерцијална банка.

Како еден од главните интегрирани даватели на финансиски услуги во Кина, Банката е посветена на изградба на мултифункционална и интегрирана модерна групација за финансиски услуги. Капитализирајќи го своето сеопфатно деловно портфолио, широката дистрибутивна мрежа и напредната ИТ платформа, Банката обезбедува низа корпоративни и банкарски производи и услуги на мало за широк опсег на клиенти и спроведува трезорски операции и управување со средства.

 • Приход: 88 милијарди долари
 • Домашна филијала: 23,670
 • Основана е: 1951

Деловниот опсег на банката, меѓу другото, вклучува и инвестициско банкарство, управување со фондови, финансиски лизинг и животно осигурување. На крајот на 2015 година, Банката имаше вкупно средства од 17,791,393 милиони RMB, заеми и аванси на клиенти од 8,909,918 милиони RMB и депозити од 13,538,360 милиони RMB. Стапката на адекватност на капиталот на Банката изнесуваше 13.40%.

Банката оствари нето профит од 180 јени, 774 милиони во 2015 година. Банката имаше 23,670 домашни експозитури на крајот на 2015 година, вклучувајќи ја Централната канцеларија, Деловниот оддел на Централната канцеларија, три специјализирани деловни единици управувани од Централната канцеларија, 37 филијали од ниво 1 ( вклучувајќи филијали директно управувани од Централната канцеларија), 362 филијали од ниво 2 (вклучувајќи деловни одделенија на филијали во провинции), 3,513 подружници од ниво 1 (вклучувајќи деловни одделенија во општините, деловни одделенија на филијали директно управувани од Централата и деловни одделенија на филијали на ниво 2), 19,698 филијали на ниво на фондација и 55 други претпријатија.

Прочитај повеќе  Список на Топ 20 банки во Кина 2022 година

Продажните места на банката во странство се состоеја од девет филијали во странство и три претставништва во странство. Банката имаше четиринаесет големи подружници, вклучувајќи девет домашни подружници и пет подружници во странство.

Банката беше вклучена во листата на глобални системски важни банки две последователни години од 2014 година. Во 2015 година, Банката беше рангирана на бр. на капитал од ниво 36.

Кредитните оценки на издавачот на Банката беа доделени A/A-1 од Standard & Poor's; Оценките за депозитите на Банката беа доделени A1/P-1 од страна на Мудис инвеститор сервис; а на долгорочните/краткорочните рејтинзи на издавачот им беа доделени A/F1 од страна на Fitch Ratings.

6. Кинеска банка

Банката на Кина е банка со најдолго континуирано работење меѓу кинеските банки. Банката беше формално основана во февруари 1912 година по одобрението на д-р Сун Јат-сен.

Од 1912 до 1949 година, Банката служеше последователно како централна банка на земјата, меѓународна размена на банка и специјализирана меѓународна трговска банка. Исполнувајќи ја својата посветеност да и служи на јавноста и да го развие кинескиот сектор за финансиски услуги, Банката се искачи на водечка позиција во кинеската финансиска индустрија и разви добра позиција во меѓународната финансиска заедница, и покрај многуте тешкотии и неуспеси.

По 1949 година, потпирајќи се на својата долга историја како специјализирана девизна и трговска банка назначена од страна на државата, Банката стана одговорна за управување со девизните операции на Кина и обезбеди витална поддршка за развојот на надворешната трговија на нацијата и економската инфраструктура преку нејзината понуда за меѓународно трговско порамнување , трансфер на фондови во странство и други нетрговски девизни услуги.

За време на периодот на реформи и отворање на Кина, Банката ја искористи историската можност што ја презентираше владината стратегија за капитализирање на странски фондови и напредни технологии за поттикнување на економскиот развој и стана клучен канал за странско финансирање на земјата преку градење на нејзините конкурентни предности во девизниот бизнис. .

 • Приход: 73 милијарди долари
 • Основана е: 1912

Во 1994 година, Банката беше трансформирана во целосно државна комерцијална банка. Во август 2004 година беше основана Bank of China Limited. Банката беше котирана на берзата во Хонг Конг и на Шангајската берза во јуни и јули 2006 година, соодветно, со што стана првата кинеска комерцијална банка која лансираше почетна јавна понуда A-Share и H-Share и постигна двојна котација на двата пазари.

Откако ги служеше Олимписките игри во Пекинг 2008 година, Банката стана официјален банкарски партнер на Зимските Олимписки и Параолимписки игри Пекинг 2022 година во 2017 година, со што стана единствената банка во Кина што опслужува две Олимписки игри. Во 2018 година, Банката на Кина повторно беше назначена како Глобална системски важна банка, со што стана единствената финансиска институција од економијата во развој што беше назначена како Глобална системски важна банка осум последователни години.

Како најглобализирана и интегрирана банка во Кина, Банката на Кина има добро воспоставена глобална услужна мрежа со институции поставени низ кинеското копно, како и во 57 земји и региони.

Воспостави интегрирана сервисна платформа заснована на столбовите на своето корпоративно банкарство, лично банкарство, финансиски пазари и други комерцијални банкарски дејности, која опфаќа инвестициско банкарство, директни инвестиции, хартии од вредност, осигурување, фондови, лизинг на авиони и други области, со што го обезбедува својот клиенти со сеопфатен опсег на финансиски услуги. Покрај тоа, BOCHK и филијалата во Макао служат како локални банки кои издаваат банкноти на нивните соодветни пазари.

Банката на Кина го поддржува духот на „стремење на извонредност“ во текот на својата историја од повеќе од еден век. Со обожавање на нацијата во нејзината душа, интегритет како нејзин столб, реформи и иновации како нејзин пат напред и „луѓето на прво место“ како нејзин водечки принцип, Банката изгради одличен имиџ на брендот кој е широко признат во индустријата и од нејзината клиенти.

Прочитај повеќе  Список на Топ 20 банки во Кина 2022 година

Соочени со периодот на историски можности за големи достигнувања, како голема државна комерцијална банка, Банката ќе ја следи Мислата на Кси Џинпинг за социјализмот со кинески карактеристики за нова ера, упорно ќе овозможи напредок преку технологијата, ќе го поттикне развојот преку иновации, ќе испорача перформанси преку трансформација и зајакнување на силата преку реформи, во обид да се изгради BOC во банка од светска класа во новата ера.

Тоа ќе даде поголем придонес во развојот на модернизирана економија и во напорите за остварување на кинескиот сон за национално подмладување и аспирациите на луѓето да живеат подобар живот.

7. ХСБЦ холдингс

HSBC е една од најголемите светски банкарски и финансиски организации. Ние опслужуваме повеќе од 40 милиони клиенти преку нашите глобални бизниси: богатство и лично банкарство, комерцијално банкарство и глобално банкарство и пазари. Нашата мрежа покрива 64 земји и територии во Европа, Азија, Блискиот Исток и Африка, Северна Америка и Латинска Америка.

 • Приход: 56 милијарди долари
 • Клиенти: 40 милиони

Целта на компанијата е да биде таму каде што е растот, поврзувајќи ги клиентите со можностите, овозможувајќи им на бизнисите да напредуваат и економиите да просперираат и на крајот да им помогне на луѓето да ги исполнат своите надежи и да ги остварат своите амбиции. Брендот е меѓу топ 10-те најдобри банки во светот.

Котирани на берзите во Лондон, Хонг Конг, Њујорк, Париз и Бермуди, акциите во HSBC Holdings plc ги имаат околу 197,000 акционери во 130 земји и територии.

8. БНП Парибас

Интегрираниот и диверзифициран бизнис модел на BNP Paribas се заснова на соработка меѓу бизнисите на Групацијата и диверзификација на ризиците. Овој модел ѝ дава на Групацијата потребната стабилност да се прилагоди на промените и да им понуди на клиентите иновативни решенија. Групацијата опслужува скоро 33 милиони клиенти ширум светот во своите малопродажни банкарски мрежи и BNP Paribas Personal Finance има повеќе од 27 милиони активни клиенти.

 • Приход: 49 милијарди долари
 • Клиенти: 33 милиони

Со нашиот глобален досег, нашите координирани деловни линии и докажаната експертиза, Групацијата обезбедува целосен опсег на иновативни решенија прилагодени на потребите на клиентите. Тие вклучуваат плаќања, управување со готовина, традиционално и специјализирано финансирање, заштеди, осигурување за заштита, управување со богатство и средства, како и услуги за недвижен имот. 

Во делот на корпоративното и институционалното банкарство, Групацијата на клиентите им нуди решенија по нарачка за пазарите на капитал, услуги за хартии од вредност, финансирање, трезор и финансиско советување. Со присуство во 72 земји, BNP Paribas им помага на клиентите да растат на меѓународно ниво.

9. Финансиска групација Mitsubishi UFJ

Компанијата ќе се вика „Финансиска групација Кабушики Каиша Мицубиши УФЈ“ и
ќе се нарекуваат на англиски „Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc“. (во натамошниот текст „Друштво“).

 • Приход: 42 милијарди долари

MUFG управува со работите на своите подружници во рамките на групата и со бизнисот на групацијата како целина, заедно со сите релевантни помошни работи. Банката е меѓу првите 10 најдобри банки во светот.

10. Групација Кредит Агрикол

Crédit Agricole SA им става на располагање на академските истражувачи богата историска документација. Нејзините историски архиви потекнуваат од сите ентитети кои сега ја сочинуваат Групацијата: Caisse Nationale de Crédit Agricole, Banque de l'Indochine, Banque de Suez et de l'Union des mines, Crédit Lyonnais и многу повеќе.

 • Приход: 34 милијарди долари

Историските архиви на Crédit Agricole SA се отворени само со закажување, на улицата Габриел Пери 72-74 во Монтруж (линија на метрото 4, станица Mairie de Montrouge). CAG е меѓу првите 10 најголеми банки во светот врз основа на прометот.


Така конечно ова е листата на Топ 10 најголеми банки во светот врз основа на приходите.

За авторот

1 мисла за „Топ 10 банки во светот 2022 година“

 1. Одлично читање! Оваа информација е толку вредна, особено во овие времиња кога е толку важно да се биде онлајн. Ви благодариме што сподели толку неверојатни информации драги.

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв