Топ 7 кинеска градежна компанија

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 01:28 часот

Овде можете да ја најдете листата на Топ 7 Кинези Градежно претпријатие кои се средуваат врз основа на прометот. Број 1 кинеска градежна компанија има приход од повеќе од 200 милијарди долари.

Списокот на компанијата опфаќа изградба на пристаниште, терминал, пат, мост, железница, тунел, проектирање и градба на градежни работи, капитална багери и мелиорација багер, контејнерски кран, тешки поморски машини, производство на големи челични конструкции и патни машини и склучување договори за меѓународни проекти , услуги за тргување за увоз и извоз.

Список на Топ 7 кинеска градежна компанија

па еве ја листата на Топ 7 кинески градежни компании кои се подредени врз основа на приходите.

1. Државно градежно инженерство на Кина

Кинеската градежна компанија China State Construction Engineering е најголемата градежна компанија во Кина. КЕБС е најголемата компанија во листата на топ 10 кинеска градежна компанија.

 • Приход: 203 милијарди долари

2. China Railway Construction Corporation Limited („CRCC“)

China Railway Construction Corporation Limited („CRCC“) беше единствено основана од China Railway Construction Corporation на 5-ти ноември 2007 година во Пекинг, а сега е градежна корпорација со мега големина под управа на државната Средства Комисија за надзор и администрација на Државниот совет на Кина (САСАК).

 • Приход: 123 милијарди долари
 • Основана е: 2007

На 10-ти и 13-ти март 2008 година, CRCC беше котирана во Шангај (SH, 601186) и Хонг Конг (Хонг Конг, 1186), соодветно, со регистриран капитал од 13.58 милијарди јени.

China Construction Company CRCC, една од најмоќните и најголемите интегрирани градежни групации во светот, рангирана на 54 место меѓу Fortune Global 500 во 2020 година и на 14 место меѓу 500 Кина во 2020 година, како и на трето место меѓу Топ 3 глобални изведувачи на ENR250 , исто така е еден од најголемите инженерски изведувачи во Кина.

Бизнисот на кинеската градежна компанија CRCC опфаќа

 • склучување договори за проекти,
 • консултации за дизајн на анкета,
 • индустриско производство,
 • развој на недвижен имот,
 • логистика,
 • трговија со стоки и
 • материјалите како и капиталните операции.

CRCC се разви главно од договор за изградба во целосен и сеопфатен индустриски синџир на научни истражувања, планирање, истражување, проектирање, изградба, надзор, одржување и работа итн.

Сеопфатниот индустриски синџир му овозможува на CRCC да им обезбеди на своите клиенти едношалтерски интегрирани услуги. Сега CRCC ја воспостави својата водечка позиција во дизајнот на проекти и градежните полиња во железничките пруги на платото, брзите железници, автопатите, мостовите, тунелите и урбаниот железнички сообраќај.

Прочитај повеќе  Топ 4 најголеми кинески автомобилски компании

Во текот на изминатите 60 години, Кинеската градежна компанија ги наследи убавите традиции и стилот на работа на железничкиот корпус: извршување на административните уредби навремено, храбро во иновативноста и нескротливо.

3. China Communications Construction Company Limited

China Communications Construction Company Limited („CCCC“ или „компанија“), иницирана и основана од China Communications Construction Group („CCCG“), беше основана на 8 октомври 2006 година. Нејзините акции H беа котирани на Главниот одбор на акции во Хонг Конг Размена со шифра на акции од 1800.HK на 15 декември 2006 г.

Кинеската градежна компанија (вклучувајќи ги сите нејзини подружници, освен кога содржината поинаку бара) е првата голема државна транспортна инфраструктурна групација што влегува на прекуокеанскиот пазар на капитал.

На 31 декември 2009 година, кинеската градежна компанија CCCC има 112,719 вработени и вкупна актива од 267,900 милиони јени (во согласност со НР Кина GAAP). Помеѓу 127 централни претпријатија управувани од SASAC, CCCC се рангираше на бр. 12 по приходи и бр. 14 во профит за годината.

 • Приходи: 80 милијарди американски долари
 • Основана е: 2006
 • Вработени: 1,12,719

Компанијата и нејзините подружници (колективно, „Групата“) главно се занимаваат со проектирање и изградба на транспортна инфраструктура, копирање и производство на тешки машини.

Таа е најголемата компанија за изградба и проектирање пристаништа во Кина, водечка компанија во изградба и проектирање патишта и мостови, водечка компанија за изградба на железници, најголема компанија за багери во Кина и втора по големина компанија за багер (во однос на капацитетот за багер) во светот.

Кинеската градежна компанија е исто така најголемиот светски производител на контејнерски кранови. Друштвото во моментов има 34 подружници во целосна сопственост или контролирани.

4. China Metallurgical Group Corporation (MCC Group)

Кинеска градежна компанија China Metallurgical Group Corporation (MCC Group) е најдолготрајната градежна сила во кинеската индустрија за железо и челик, која служи како пионер и главна сила во оваа област.

MCC е најголемиот и најсилен светски изведувач на металуршки градежништво и давател на услуги за работа, едно од државните признати големи претпријатија со ресурси, најголемиот кинески производител на челични конструкции, една од првите 16 централни претпријатија со развој на недвижности како нејзин главен бизнис одобрен од државата - во сопственост на Комисијата за надзор и администрација на средства (САСАК) на Државниот совет, и главната сила за изградба на инфраструктура во Кина.

Во раните фази на реформите и отворањето на Кина, MCC го создаде светски познатиот „Shenzhen Speed“. Во 2016 година, ССК беше награден со „Година 2015 Класа А Претпријатие за евалуација на перформансите на директорите на централните претпријатија“ и „Одлично претпријатие во научни и технолошки иновации“ од истиот одбор за оценување за мандатот 2013-2015 година; беше рангирана на 290-то место во Fortune Global 500 и на 8-то место во Топ 250 глобални изведувачи на ENR.

 • Приходи: 80 милијарди американски долари
Прочитај повеќе  Топ 4 најголеми кинески полупроводнички компании

Како претпријатие ориентирано кон иновации, МКЦ има 13 научно-истражувачки и проектантски институти од класа А и 15 градежни претпријатија од големи размери, со 5 сеопфатни квалификации за дизајн од класа А и 34 општи квалификации за градежни договори од специјална класа.

Помеѓу нејзините подружници, на 7 им се доделуваат тројни градежни квалификации за специјална класа и на 5 се доделуваат квалификации за двојна специјална класа за градба, рангирање во првите редови во Кина. МКЦ, исто така, има 25 платформи за научно истражување и развој на национално ниво и над 25,000 ефективни патенти, рангирајќи го четвртото место меѓу централните претпријатија пет последователни години од 4 до 2013 година.

Од 2009 година, 52 пати ја има освоено наградата за патент на Кина (добивајќи ја Златната награда за патент на Кина 3 последователни години од 2015 до 2017 година). Од 2000 година, 46 пати ја доби Националната награда за наука и технологија и објави 44 ​​меѓународни стандарди и 430 национални стандарди.

Ја има добиено Лубан наградата за градежни проекти 97 пати (вклучувајќи го и учеството во градежништвото), Националната награда за инженерство за квалитет 175 пати (вклучувајќи учество), наградата Tien-yow Jeme за градежништво 15 пати (вклучувајќи учество) и металуршката индустрија Награда за квалитетно инженерство 606 пати.

МКЦ има над 53,000 инженерски техничари, 2 академици на Кинеската академија за инженерство, 12 национални мајстори за истражување и дизајн, 4 експерти во Националниот проект за таленти „Сто, илјади и десет илјади“, над 500 членови на персоналот кои уживаат специјален владин додаток од државата Советот, 1 добитник на Големата награда за вештина на Кина, 2 златни медалисти на Светскиот натпревар за вештини и 55 национални технички експерти.

5. Шангај Градежно инженерство

Shanghai Construction Engineering е едно од државните претпријатија во Шангај што постигна севкупно котација порано. Претходникот беше Бирото за градежно инженерство на Општинската народна влада во Шангај, основано во 1953 година.

Во 1994 година, таа беше преструктуирана во групно претпријатие со корпорацијата Шангај конструкционен инженеринг (група) како нејзина матична компанија за средства. Во 1998 година, таа го иницираше основањето на Шангај Конструкшн Инженеринг Груп Ко., ООД и беше котирана на Шангајската берза. Во 2010 и 2011 година, по две големи реорганизации, целокупната котација беше завршена.

 • Приходи: 28 милијарди американски долари

Преземените проекти опфаќаат повеќе од 150 градови во 34 административни региони на ниво на провинција низ земјата. Компанијата има преземено проекти во 42 земји или региони во странство, вклучително и 36 земји во земјите „Појас и пат“, вклучувајќи ги Камбоџа, Непал, Источен Тимор и Узбекистан. Во тек се повеќе од 2,100 градежни проекти, со вкупна градежна површина од повеќе од 120 милиони квадратни метри.

Прочитај повеќе  Топ 10 кинеска компанија за челик 2022 година

6. Тешка индустрија SANY 

Sany Heavy Industry е најголемиот кинески и петти по големина производител на инженерски машини во светот. Sany Heavy Equipment е решена да стане лидер и пионер на технологијата во индустријата за машини за рударство со отворен коп. Во моментов, опремата Sany Heavy има 4 серии и 6 категории производи за рударски машини.

Во 1986 година, Лианг Венген, Танг Ксиугуо, Мао Жонгву и Јуан Џинхуа ја основаа фабриката за материјали за заварување Хунан Лианјуан во Лианјуан, која пет години подоцна беше официјално преименувана во групацијата SANY.

 • Приходи: 11 милијарди американски долари
 • Основана е: 1986

Во 1994 година, SANY независно ја разви првата кинеска пумпа за бетон со висок притисок, монтирана на камион, со големо поместување. Меѓу листата на најдобрите кинеска градежна компанија.

Кинеската градежна компанија Во повеќе од 30 години иновации, SANY стана еден од најголемите производители на градежна опрема во светот.

Сега, SANY го диверзифицира својот бизнис како корпоративна групација со стапнување во нови области како енергија, финансиско осигурување, домување, индустриски интернет, војска, заштита од пожари и заштита на животната средина.

7. Xuzhou Construction Machinery Group Co., Ltd.

Xuzhou Construction Machinery Group Co., Ltd. (XCMG) е основана во 1943 година. Оттогаш, XCMG застана во првите редови на кинеската индустрија за градежни машини и се разви во една од најголемите, највлијателните и најконкурентните претпријатија во домашната индустрија со најкомплетни сорти и серии на производи.

 • Приходи: 8 милијарди американски долари
 • Основана е: 1943

XCMG е 5-та по големина компанија за градежни машини во светот. Таа е рангирана на 65-тото место на листата на топ 500 компании во Кина, на 44-тото место на листата на топ 100 производствени претпријатија во Кина и на второто место на листата на топ 2 кинески производители на машини.

XCMG е посветен на својата основна вредност на „Преземање големи одговорности, дејствување со голем морал и постигнување големи достигнувања“ и неговиот корпоративен дух да се биде „ригорозен, практичен, прогресивен и креативен“ со цел да продолжи да се движи кон својата крајна цел да стане водечко претпријатие од светска класа способно да создаде вистинска вредност. 

Така, конечно, ова е списокот на топ 7 кинеска градежна компанија.

За авторот

2 размислувања за „Топ 7 кинеска градежна компанија“

 1. Капил тајаде

  Здраво пријатели сум Капил тајаде од Индија барам кинеска инфраструктурна компанија до деловен партнер Индија секоја заинтересирана компанија ве молиме одговорете

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв