Топ 10 најдобри компании за бои во светот

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 12:48 часот

Овде можете да ја видите листата на Топ 10 најдобри компании за бои во светот кои се подредени врз основа на приходите. Глобалниот пазар на бои беше ценет во 154 милијарди американски долари во 2020 година и се предвидува да достигне 203 милијарди американски долари до 2025 година, со CAGR од 5% за време на периодот на предвидување.

Еве ја листата на најдобра компанија за бои.

Список на врвни компании за бојадисување во светот

Значи, тука е списокот на врвни компании за бои во светот кои се подредени врз основа на прометот.

1. Компанијата Шервин-Вилијамс

Основана во 1866Компанијата Шервин-Вилијамс е глобален лидер и најдобри компании за бои во производство, развој, дистрибуција и продажба на бои, премази и сродни производи за професионални, индустриски, комерцијални и мало клиенти.

Шервин-Вилијамс произведува производи под познати брендови како што е Шервин-Вилијамс®, Валспар®, HGTV Home® од Шервин-Вилијамс, холандско момче®, Крилон®, Минвакс®, Томпсон® Заптивка на вода®, Кабот® и многу повеќе.

 • Приходи 17.53 милијарди УСД

Со глобално седиште во Кливленд, Охајо, Шервин-Вилијамс® брендираните производи се продаваат исклучиво преку синџир од повеќе од 4,900 продавници и капацитети управувани од компанијата, додека другите брендови на компанијата се продаваат преку водечки масовни трговци, домашни центри, независни дилери на бои, продавници за хардвер, трговци на мало за автомобили и индустриски дистрибутери.

Групата Sherwin-Williams Performance Coatings обезбедува широк спектар на високо-инженерски решенија за градежни, индустриски, пакување и транспортни пазари во повеќе од 120 земји низ светот. Акциите на Шервин-Вилијамс се тргуваат на Њујоршката берза (симбол: SHW). Една од најдобрите компании за бои.

2. PPG Industries, Inc

PPG работи секој ден на развивање и испорака на бои, облоги и материјали на кои клиентите на компанијата им веруваат повеќе од 135 години. Преку посветеност и креативност, компанијата ги решава најголемите предизвици на клиентите, тесно соработувајќи за да го најде вистинскиот пат напред.

 • Приходи 15.4 милијарди американски долари

PPG е меѓу листата на најдобра компанија за бои. Со седиште во Питсбург, најдобрите компании за бои работат и иновираат во повеќе од 70 земји и објавија нето продажба од 15.1 милијарди долари во 2019 година. Компанијата ги опслужува клиентите во изградба, производи за широка потрошувачка, индустриски и транспорт пазари и резервни пазари.

Изграден повеќе од 135 години растејќи и развивајќи го бизнисот со бои. Информирани од Компанијата глобален досег и разбирање на потребите на клиентите на глобалниот пазар. Компанијата е втора најголема компанија за бои во светот.

3. Акзо Нобел Н.В

AkzoNobel има страст за бои и најдобрите компании за бои. Компанијата е експерт во гордиот занает за изработка на бои и премази, поставувајќи ги стандардите за боја и заштита од 1792 година. Компанијата е трета по големина компанија за бои во светот.

 • Приходи 10.6 милијарди американски долари

На портфолиото на брендови од светска класа на компанијата - вклучувајќи ги Dulux, International, Sikkens и Interpon - му веруваат клиенти ширум светот. Една од најдобрите компании за бои.

Со седиште во Холандија, компанијата е активна во над 150 земји и вработува околу 34,500 талентирани луѓе кои се страстни за испорака на производи и услуги со високи перформанси што ги очекуваат клиентите.

4. Nippon Paint Holdings Co., Ltd.

Nippon Paint е со седиште во Јапонија и има над 139 години искуство во индустријата за бои. Број еден производител на бои во Азија и меѓу водечките производители на бои во светот.

Nippon Paint, една од најдобрите компании за бои, произведува висококвалитетни бои и премази за автомобилски, индустриски и декоративен сектор. Со текот на годините, Nippon Paint ги усоврши своите производи со помош на пробивната технологија за бојадисување, со акцент на иновативноста и еко-пријателството.

 • Приходи 5.83 милијарди американски долари

Компанијата е една од најдобрите компании за бои, водена од филозофијата за подобрување на животот преку иновации - доследно да дава решенија за боја кои не само што ги служат вашите потреби, туку и го штитат светот во кој живее.

По повеќе од десет години на индискиот пазар, Nippon Paint постојано станува познато име. Освен голем број на внатрешни, надворешни и емајлирани завршетоци, Компанијата има многу специјални производи кои ја покажуваат нејзината технолошка моќ.

5. RPM International Inc.

RPM International Inc. поседува подружници кои произведуваат и продаваат премази, заптивки и специјалитети со високи перформанси хемикалии, првенствено за апликации за одржување и подобрување.

Компанијата вработува приближно 14,600 луѓе ширум светот и работи со 124 производствени капацитети во 26 земји. Нејзините производи се продаваат во приближно 170 земји и територии. Фискалната консолидирана продажба во 2020 година изнесуваше 5.5 милијарди долари.

 • Приходи 5.56 милијарди американски долари

Акциите на обичните акции на компанијата се тргуваат на Њујоршката берза под симболот RPM и се во сопственост на речиси 740 институционални инвеститори и 160,000 физички лица. 5-ти на листата на најдобра компанија за бои.

Евиденција на RPM од 46 последователни годишни готовина дивиденда зголемувањата ја става во елитна категорија од помалку од половина од еден процент од сите американски компании со кои се тргува јавно. Приближно 82% од рекордните акционери на RPM учествуваат во нејзиниот план за реинвестирање на дивиденди.

6. Axalta Coating Systems Ltd.

Axalta е глобална компанија за обложување фокусирана на обезбедување на клиентите со иновативни, колоритни и одржливи решенија. Со повеќе од 150 години искуство во индустријата за облоги, Axalta продолжува да наоѓа начини да опслужува повеќе од 100,000 клиенти со најдобрите премази, системи за примена и технологија.

 • Приходи 4.7 милијарди американски долари

Компанијата е водечки снабдувач на премази за индустриски апликации, вклучувајќи енергетски раствори, течност, прав, дрво и калем. Компанијата обложува низа површини кои влијаат на вашето секојдневие, како што се спортска опрема, архитектонски структури и мебел, плус градежништво, земјоделството и опрема за движење на земја.

Системите за доработка на Axalta се дизајнирани да им овозможат на продавниците за доработка да направат возилата да изгледаат како нови. Со низа бои и нијанси на бои, технологии за усогласување на боите и поддршка на клиентите, производите и услугите на компанијата се достапни низ целиот свет за да им помогнат на техничарите за доработка да постигнат совршени резултати.

7. Kansai Paint Co., Ltd.

KANSAI PAINT CO., LTD. произведува и продава широк спектар на бои и сродни производи. Производите на компанијата се користат за автомобили, градежништво и бродови. Кансаи е седмо место на листата на најдобра компанија за бои во светот.

 • Приходи 3.96 милијарди американски долари

Компанијата е еден од првите десет светски производители на бои со производствени локации во над 43 земји низ светот и меѓу најдобрите компании за бои.

Најдобри компании за бојадисување во Индија

8. БАСФ СЕ

Во BASF, компанијата создава хемија за одржлива иднина. Компанијата комбинира економски успех со заштита на животната средина и општествена одговорност. BASF успешно соработува со напредокот на Индија повеќе од 127 години.

Во 2019 година, BASF India Limited, водечката компанија на BASF во Индија, слави 75 години од основањето во земјата. BASF Индија оствари продажба од околу 1.4 милијарди евра. 

 • Приходи 3.49 милијарди американски долари

Групата има повеќе од 117,000 вработени во Групацијата BASF работат на придонес кон успехот на нашите клиенти во речиси сите сектори и речиси во секоја земја во светот. Меѓу најдобрите компании за бои

Портфолиото на компанијата е организирано во шест сегменти: хемикалии, материјали, индустриски решенија, површински технологии, исхрана и нега и Земјоделство Решенија. BASF оствари продажба од околу 59 милијарди евра во 2019 година. 

9. Маско корпорација

Masco Corporation е глобален лидер во дизајнот, производството и дистрибуцијата на брендирани производи за подобрување и градење домови. Портфолиото на производи на компанијата го подобрува начинот на кој потрошувачите ширум светот го доживуваат
и уживајте во нивните животни простори.

 • Приходи 2.65 милијарди американски долари

Компанијата е основана во 1929 година и е со седиште во Ливонија, Мичиген е водечки бренд во индустријата за водоводни и декоративни архитектонски производи со над 18,000 вработени ширум светот.

Основачот на компанијата, Алекс Манугјан, пристигнал во Соединетите Држави во 1920 година со 50 долари во џебот и немилосрдна желба да направи подобар живот за себе и за своето семејство. Децении подоцна, таа желба продолжува да проникнува во секој аспект од бизнисот.

Компанијата има 28 производствени капацитети во Северна Америка и 10 меѓународни производствени капацитети и најдобрите компании за бојадисување.

10. Азиски бои ограничени

Asian Paints е водечка индиска компанија за бојадисување со групен промет од 202.1 милијарди РС. Групацијата има завидна репутација во корпоративниот свет за професионализам, брз раст и градење акционерски капитал.

Asian Paints работи во 15 земји и има 26 фабрики за производство на бои во светот кои ги сервисираат потрошувачите во над 60 земји. Покрај Asian Paints, групацијата работи низ целиот свет преку своите подружници Asian Paints Berger, Apco Coatings, SCIB Paints, Taubmans, Causeway Paints и Kadisco Asian Paints.

Компанијата измина долг пат од својот мал почеток во 1942 година. Четворица пријатели кои беа спремни да ги преземат најголемите, најпознатите светски компании за бојадисување кои работеа во Индија во тоа време, ја основаа како партнерска фирма.

Во текот на 25 години, Asian Paints стана корпоративна сила и водечка индиска компанија за бои. Водена од својот силен фокус на потрошувачите и иновативниот дух, компанијата е лидер на пазарот за бои од 1967 година.

 • Приходи 2.36 милијарди американски долари

Asian Paints произведува широк спектар на бои за декоративна и индустриска употреба. Во Декоративните бои, азиските бои се присутни во сите четири сегменти, како што се облоги за внатрешни ѕидови, завршни облоги на надворешни ѕидови, емајли и дрвени облоги. Исто така нуди Вода заштита, ѕидни облоги и лепила во своето портфолио на производи.

Asian Paints работи и преку „PPG Asian Paints Pvt Ltd“ (50:50 JV помеѓу Asian Paints и PPG Inc, САД, еден од најголемите производители на автомобилски премази во светот) за да ги сервисира зголемените барања на индискиот пазар на автомобилски премази. Вториот JV 50:50 со PPG наречен „Asian Paints PPG Pvt Ltd“ ги сервисира заштитните, индустриски прашоци, индустриските контејнери и лесните индустриски премази во Индија.

Конечно, ова е листата на Топ 10 најдобри компании за бои во светот.

За авторот

1 мисла за „Топ 10 најдобри компании за бои во светот“

 1. Авторот на оваа објава несомнено направи одлична работа со обликувањето на овој напис на толку невообичаена, но недопрена тема. Нема многу постови што може да се видат на оваа тема и оттука кога и да наидов на оваа, не размислував два пати пред да ја прочитам. Јазикот на овој пост е исклучително јасен и лесен за разбирање и ова е веројатно USP на овој пост.

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв