Топ 10 водечки воздушни компании во светот 2022 година

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 01:14 часот

Овде можете да ја најдете листата на Топ 10 водечки авијација Производствени компании во светот 2021. Ербас е најголем на листата на топ 10 производители на авиони во светот следена Raytheon.

Топ 10 водечки компании за производство на воздухопловство

Значи, еве ја листата на Топ 10 водечки компании за производство на воздухопловство во светот.

1. Ербас

Меѓу листата на топ 10 производители на авиони, Ербас е производител на комерцијални авиони, со вселенски и одбрана, како и дивизии за хеликоптери, Ербас е најголемиот аеронаутика и вселенски компанија во Европа и светски лидер

Ербас го изгради своето силно европско наследство за да стане вистински меѓународен - со приближно 180 локации и 12,000 директни добавувачи глобално. Една од најголемите компании за воздушно инженерство во светот.

Воздухопловните компании имаат конечни линии за склопување на авиони и хеликоптери низ Азија, Европа и Америка, и постигнаа повеќе од шесткратно зголемување на нарачките од 2000 година. Ербас е најголемите компании за производство на воздушна и вселенска опрема.

Ербас е акционер на давателот на ракетни системи МБДА и главен партнер во конзорциумот Еурофајтер. Воздухопловните компании, исто така, поседуваат 50% од акциите во ATR, производителот на турбопропусни авиони и AirianeGroup, производител на фрлачот Ariane 6. Ербас е најголемата воздухопловна компанија во светот.

2. Raytheon Technologies

Raytheon технологии е глобален снабдувач на производи и услуги со висока технологија
на градежните системи и воздушната индустрија. Компанијата е втора по големина компанија за воздушно инженерство во светот.

Компанијата е меѓу првите 10 производители на авиони. Операциите на Воздухопловните компании за периодите претставени овде се класифицирани во четири главни деловни сегменти:

 • Отис,
 • Носач,
 • Прат и Витни и
 • Колинс аероспејс системи.

Otis и Carrier се нарекуваат „комерцијални бизниси“, додека Pratt & Whitney и Collins Aerospace Systems се нарекуваат „воздухопловни бизниси“.
На 9 јуни 2019 година, UTC склучи договор за спојување со компанијата Raytheon (Raytheon) со кој се предвидува трансакција за спојување на сите акции.

 • Нето продажба: 77 милијарди долари

United Technologies, составена од Collins Aerospace Systems и Pratt & Whitney, ќе биде истакнат снабдувач на системи на воздушна и одбрана индустријата. Меѓу листата на најголеми воздушни компании во светот. Компанијата е втора по големина компанија за производство на воздухопловство.

Otis, водечки светски производител на лифтови, ескалатори и подвижни патеки; и Carrier, глобален снабдувач на HVAC, ладење, автоматизација на згради, заштита од пожари и производи за безбедност со лидерски позиции низ своето портфолио.

3. Boeing Aerospace компанија

Боинг е најголемата светска воздушна компанија и водечки производител на комерцијални авиони, одбранбени, вселенски и безбедносни системи и давател на услуги за дополнителна поддршка.

Производите и приспособените услуги на Боинг вклучуваат комерцијални и воени авиони, сателити, оружје, електронски и одбранбени системи, системи за лансирање, напредни информациски и комуникациски системи и логистика и обука базирана на перформанси.

 • Нето продажба: 76 милијарди долари
 • Повеќе од 150 земји
 • Вработени: 153,000

Боинг има долга традиција на лидерство и иновации во воздушната компанија. Воздухопловните компании продолжуваат да ја прошируваат својата производна линија и услуги за да ги задоволат новите потреби на клиентите. Една од водечките компании за воздушно инженерство.

Широкиот опсег на способности на Воздухопловните компании вклучува создавање на нови, поефикасни членови на семејството на комерцијални авиони; дизајнирање, градење и интегрирање воени платформи и одбранбени системи; создавање напредни технолошки решенија; и уредување на иновативни опции за финансирање и услуги за клиентите.

Боинг е трета по големина компанија за производство на воздухопловна и меѓу листата на топ 10 производители на авиони. Боинг е организиран во три деловни единици:

 • Комерцијални авиони;
 • Одбрана,
 • Простор и безбедност; и
 • Boeing Global Services, кој започна со работа на 1 јули 2017 година.  
Прочитај повеќе  Список на 61 врвни воздушни и одбранбени компании

Аеронаутички компании Поддршка на овие единици е Boeing Capital Corporation, глобален снабдувач на решенија за финансирање. Боинг е најголемата воздушна компанија во Соединетите Американски Држави, САД.

Покрај тоа, функционалните организации кои работат низ компанијата се фокусираат на инженерството и управувањето со програмите; технологија и развојно-извршување програма; напредни системи за дизајн и производство; безбедност, финансии, подобрување на квалитетот и продуктивноста и информатичката технологија.

4. China North Industries Group

China North Industries Corporation (NORINCO) е џиновска групација на претпријатија ангажирана и во работењето со производи и во работењето со капитал, интегрирано со истражување и развој, маркетинг и услуги. Меѓу листата на врвни компании за производство на воздухопловство

NORINCO главно се занимава со одбранбени производи, експлоатација на нафта и минерални ресурси, меѓународни инженерски договори, цивилни експлозиви и хемиски производи, спортско оружје и опрема, возила и логистичка операција итн.

 • Нето продажба: 69 милијарди долари

НОРИНКО се рангира меѓу првите редови на државните претпријатија во однос на вкупниот број средства и приходите. Технологија во прецизни системи за уривање и уништување, амфибиски напад со системи на оружје за сузбивање на долг дострел, противвоздушни и противракетни системи, производи за информации и ноќно гледање, високо ефективни системи за напад и уништување, опрема за борба против тероризам и немири.

NORINCO ја стекна довербата од клиентите за своите висококвалитетни производи и одлични услуги. НОРИНКО е заинтересиран за домашни и во странство нафтени и минерални претпријатија во областа на потрагата по ресурси, експлоатација и трговија, и енергично да ја промовира деловната индустријализација.

И покрај тоа што ги изгради своите брендови во услуги како што се меѓународни инженерски договори, складирање и логистика и возила, NORINCO одржува цивилни експлозиви и хемикалии, оптоелектронски производи и спортско оружје врз основа на интеграција на технологијата, индустријата и трговијата.

NORINCO воспостави глобална оперативна и информативна мрежа и формираше светски нуркачи NORINCO континуирано ќе промовира иновации на производи, ќе ја подобрува технологијата и услугите и ќе ги споделува достигнувањата на развојот.

5. Aviation Industry Corp. of China

Корпорацијата за воздухопловна индустрија на Кина, Ltd. (AVIC) е основана на 6 ноември 2008 година преку реструктуирање и консолидација на корпорацијата за воздухопловна индустрија на Кина Ι (AVIC Ι) и Кинеската корпорација за воздухопловна индустрија ΙΙ (AVIC ΙΙ).

 • Нето продажба: 66 милијарди долари
 • вработените 450,000
 • над 100 подружници,
 • 23 котирани друштва

Воздухопловните компании се фокусирани на воздухопловството и обезбедуваат целосни услуги за клиентите во многу сектори - од истражување и развој до работење, производство и финансирање. Меѓу листата на врвни компании за воздушно инженерство.

Деловните единици на Компанијата покриваат одбрана, транспортни авиони, хеликоптери, авионика и системи, општа авијација, истражување и развој, тестирање на летови, трговија и логистика, управување со средства, финансиски услуги, инженерство и градежништво, автомобили и друго.

AVIC изградија силни продуктивности и основни компетенции во производствените и високотехнолошките индустрии. Компанијата интегрира воздухопловна наука и технологија во автомобилски компоненти и делови, LCD, PCB, EO конектори, литиум моќ батерија, интелигентен уред, итн. Меѓу листата на најдобри компании за производство на воздухопловство

6. Локхид Мартин

Со седиште во Бетесда, Мериленд, Локхид Мартин е глобална безбедносна и воздушна компанија и главно се занимава со истражување, дизајн, развој, производство, интеграција и одржување на напредни технолошки системи, производи и услуги.

 • Нето продажба: 60 милијарди долари
 • Вработува околу 110,000 луѓе ширум светот

Операциите на компанијата вклучуваат 375+ капацитети и 16,000 активни добавувачи, вклучувајќи добавувачи во секоја американска држава и повеќе од 1,000 добавувачи во над 50 земји надвор од САД Една од најголемите компании за производство на воздухопловство во светот.

аеронаутика, со приближно 23.7 милијарди долари во продажба во 2019 година, што вклучува тактички авиони, воздушен транспорт и деловни линии за истражување и развој на аеронаутика. Компанијата е меѓу најдобрите компании за воздушно инженерство во светот.

Прочитај повеќе  Список на 61 врвни воздушни и одбранбени компании

Ракети и контрола на пожар, со приближно 10.1 милијарди американски долари во продажба во 2019 година, што ги вклучува Системот за одбрана на Терминалната област на висока височина и ракетите PAC-3 како некои од неговите програми од висок профил.

Ротациони и мисиони системи, со приближно 15.1 милијарди долари во продажба во 2019 година, што вклучува воени и комерцијални хеликоптери Сикорски, поморски системи, интеграција на платформи и деловни линии за симулација и обука.

простор, со приближно 10.9 милијарди долари во продажба во 2019 година, што вклучува вселенско лансирање, комерцијални сателити, владини сателити и деловни линии за стратешки ракети.

7. Општа динамика

Воздухопловните компании имаат избалансиран деловен модел кој и дава на секоја деловна единица флексибилност да остане агилна и да одржува интимно разбирање за барањата на клиентите. Меѓу листата на топ 10 производители на авиони.

GD е ​​меѓу топ 10-те најдобри компании за производство на воздухопловство. General Dynamics е 7-ма на листата на топ 10 компании за аероспејс инженеринг во светот. General Dynamics е организирана во пет деловни групи:

 • Воздухопловни компании,
 • Борбени системи,
 • Информациска технологија,
 • Мисија системи и
 • Морски системи.
 • Нето продажба: 39 милијарди долари

Портфолиото на компанијата го опфаќа царството на технолошки најнапредните деловни авиони во светот, борбени возила на тркала, системи за команда и контрола и нуклеарни подморници.

Секоја деловна единица е одговорна за извршувањето на својата стратегија и оперативните перформанси. Корпоративните лидери на компанијата ја поставуваат севкупната стратегија на бизнисот и управуваат со распределбата на капиталот. Уникатниот модел на Aerospace Companies ја одржува компанијата фокусирана на она што е важно - исполнување на ветувањата за клиентите преку немилосрдно подобрување, континуиран раст, зајакнување на повратот на вложениот капитал и дисциплинирано распоредување на капиталот.

8. Кинеска воздушна наука и индустрија

China Aerospace Science and Industry Corporation Limited (CASIC) е голема државна воена компанија за висока технологија која е под директна управа на централната влада на Кина. Основана како Петта академија на Министерството за одбрана.

Како една од најдобрите 500 компании во светот и меѓу првите 100 глобални одбранбени компании, CASIC е столбот на вселенската индустрија на Кина и лидер во развојот на кинеската индустриска информатизација.

 • Нето продажба: 38 милијарди долари
 • Вработени: 1,50,000
 • CASIC поседува 19 национални клучни лаборатории
 • 28 платформи за иновации на науката и технологијата
 • поседува 22 подружници и има акции на 9 котирани друштва

Активно спроведувајќи ја иницијативата „Појас и пат“, CASIC обезбедува висококонкурентни одбранбени производи и комплетни системски решенија за меѓународниот пазар во пет главни полиња, имено противвоздушна одбрана, морска одбрана, копнеен удар, беспилотна борба и информации и електронски контрамерки, и има воспостави кооперативни односи со над 60 земји и региони во Азија, Африка, Европа и Латинска Америка, придонесувајќи за одржување на регионалната стабилност и светскиот мир.

Нејзината висока опрема претставена со HQ-9BE, YJ-12E, C802A, BP-12A и QW стана производи со ѕвезди на меѓународниот пазар. Меѓу листата на врвни компании за воздушно инженерство.

CASIC има воспоставено независен систем за развој и производство за воздушната индустрија како што се цврсти лансирање ракети и производи од вселенска технологија. Компанијата е меѓу листата на Топ 10 најдобри компании за производство на воздухопловство.

Десетици технички производи развиени од CASIC го поддржаа лансирањето на „Shenzhou“, приклучувањето на „Tiangong“, лунарното истражување на „Chang'e“, вмрежувањето на „Beidou“, истражувањето на Марс на „Tianwen“ и изградбата на „вселенската станица“. , со сигурност гарантирајќи успешно завршување на низа главни национални воздушни задачи.

9. Кинески Воздухопловни компании Наука и технологија

CASC, една од Fortune Global 500 фирмите, е голема групација на претпријатија во државна сопственост со свои независни интелектуални својства и познати брендови, извонредни иновативни способности и силна основна конкурентност.

Прочитај повеќе  Топ 5 најдобри авиокомпании во светот | Авијација

Потекнувајќи од Петтата академија на Министерството за национална одбрана основана во 1956 година и доживувајќи ја историската еволуција на седмото Министерство за машинска индустрија, Министерството за астронаутика, Министерството за воздушна индустрија и кинеската воздушна корпорација, CASC беше формално основана на 1 јули. , 1999 година.

 • Нето продажба: 36 милијарди долари
 • 8 големи комплекси за истражување и развој и производство
 • 11 специјализирани компании,
 • 13 котирани друштва

Компании за производство на воздухопловство Како водечка сила на кинеската вселенска индустрија и едно од првите кинески иновативни претпријатија. Една од најдобрите компании за воздушно инженерство во Кина.

CASC главно се занимава со истражување, дизајн, производство, тестирање и лансирање на вселенски производи како што се лансирање, сателит, вселенски брод со екипаж, товарен вселенски брод, истражувач на длабока вселена и вселенска станица, како и стратешки и тактички ракетни системи.

Воздухопловните компании за истражување и развој и индустриските капацитети главно се лоцирани во Пекинг, Шангај, Тијанџин, Ксиан, Ченгду, Хонг Конг и Шенжен. Според стратегијата за воено-граѓанска интеграција, CASC посветува големо внимание на апликациите за вселенска технологија како што се сателитски апликации, информатичка технологија, нова енергија и материјали, специјални апликации за вселенска технологија и вселенска биологија.

CASC, исто така, во голема мера ги развива вселенските услуги како што се сателитот и неговото копнено работење, меѓународните вселенски комерцијални услуги, вселенските финансиски инвестиции, софтверот и информативните услуги. Сега CASC е единствениот радиодифузен и комуникациски сателитски оператор во Кина и давател на производи со најголем обем и најсилна техничка сила во кинеската индустрија за снимање информации за слики.

Во текот на изминатите децении, CASC даде извонреден придонес за националниот економски и социјален развој, модернизацијата на националната одбрана и научниот и техничкиот напредок.

Во моментов, CASC се посветува на градење на Кина во вселенска сила, континуирано спроведувајќи ги националните големи научни и технички програми како што се Вселенски лет со екипаж, Истражување на Месечината, Навигација Беиду и Систем за набљудување на Земјата со висока резолуција; иницирање на голем број нови големи програми и проекти како што се тешки носачи, истражување на Марс, истражување на астероиди, сервис и одржување на вселенски возила во орбитата и интегрирана информациска мрежа вселенско-земја; и активно водење меѓународна размена и соработка, со што се дава нов придонес за мирно користење на вселената и корист на човештвото како целина.

10. Нортроп Груман

Од беспилотни летала до роботи за опасни задачи, подводни системи за лов на мини и цели за одбранбена готовност, Northrop Grumman е признат лидер во автономните системи, помагајќи им на клиентите да исполнат широк спектар на мисии низ море, воздух, земја и вселена.

 • Нето продажба: 34 милијарди долари

Воздухопловни компании Од делови од трупот до компоненти на моторот, лесните композитни материјали на Northrop Grumman со висока цврстина ја намалуваат тежината, ги подобруваат перформансите и ги намалуваат трошоците за животниот циклус на комерцијалните авиони.

Способностите на Northrop Grumman во системите за електронско војување ги опфаќаат сите домени - земја, море, воздух, вселена, сајбер простор и електромагнетниот спектар. Меѓу листата на топ 10 најдобри компании за производство на воздухопловство.

Од основањето, Northrop Grumman е пионер во развојот на авиони со екипаж. Од борбени авиони и невидливи бомбардери до надзор и електронско војување, компанијата обезбедува решенија со екипаж на клиентите ширум светот од 1930-тите.

Конечно, ова е листата на топ 10 најголеми воздушни компании во светот.

која е најголемата воздухопловна компанија во светот?

Ербас е најголемата воздухопловна компанија во светот и најголемата на листата на топ 10 производители на авиони во светот го следи Рејтеон.

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв