Топ 10 најголеми производствени компании во светот

Последно ажурирано на 13 септември 2022 година во 12:14 часот

Овде можете да ја видите листата на топ 10 најголеми производствени компании во светот врз основа на вкупниот приход.

Список на Топ 10 најголеми производствени компании во светот

па еве ја листата на Топ 10 најголеми производствени компании во светот.

1. ГЕНЕРАЛ ЕЛЕКТРИЧНА КОМПАНИЈА

General Electric Company е високотехнолошка индустриска компанија која работи низ целиот свет преку своите четири индустриски сегменти, Моќ, Обновливи извори на енергија, воздухопловство и здравство и нејзиниот сегмент за финансиски услуги, Капитал.

 • Приход: 80 милијарди долари
 • ROE: 8 %
 • Вработени: 174К
 • Долг кон капиталот: 1.7
 • Земја: Соединети Американски Држави

Компанијата опслужува клиенти во над 170 земји. Производните и услужните операции се вршат во 82 производствени погони лоцирани во 28 држави во Соединетите Американски Држави и Порторико и во 149 производствени погони лоцирани во 34 други земји.

2. ХИТАЧИ

Седиштето на компанијата е во Јапонија. Хитачи е втора по големина производна компанија во светот врз основа на вкупниот приход или продажба.

 • Приход: 79 милијарди долари
 • ROE: 17 %
 • Вработени: 351 илјади
 • Долг кон капиталот: 0.7
 • Земја: Јапонија

Сименс е технолошка компанија која е активна во скоро сите земји во светот, фокусирајќи се на областите на автоматизација и дигитализација во процесните и производствените индустрии, интелигентна инфраструктура за згради и дистрибуирани
енергетски системи, паметни решенија за мобилност за железнички и патни и медицинска технологија и дигитални здравствени услуги.

3. SIEMENS AG

Компанијата Сименс е основана во Германија, а нашето корпоративно седиште се наоѓа во Минхен. Од 30 септември 2020 година, Сименс имаше околу 293,000 вработени. Сименс го опфаќа Сименс (Siemens AG), акционерска корпорација според сојузните закони на Германија, како матична компанија и нејзините подружници.

Почнувајќи од 30 септември 2020 година, Siemens ги има следните сегменти за известување: Дигитални индустрии, паметна инфраструктура, мобилност и Siemens Healthineers, кои заедно формираат „Индустриски бизниси“ и Сименс финансиски услуги (SFS), кои ги поддржуваат активностите на нашите индустриски бизниси и исто така води сопствен бизнис со надворешни клиенти.

 • Приход: 72 милијарди долари
 • ROE: 13 %
 • Вработени: 303 илјади
 • Долг кон капиталот: 1.1
 • Земја: Германија

Во текот на фискалната 2020 година, енергетскиот бизнис, кој се состои од поранешниот сегмент за известување Gas and Power и приближно 67% од акциите на Siemens во Siemens Gamesa Renewable Energy, SA (SGRE) - исто така поранешен сегмент за известување - беше класифициран како чуван за располагање и прекинати операции.

Сименс го префрли енергетскиот бизнис во нова компанија, Siemens Energy AG, и во септември 2020 година го котираше на берзата преку спин-оф. Siemens додели 55.0% од сопственичкиот удел во Siemens Energy AG на своите акционери и дополнителни 9.9% беа префрлени на Siemens Pension-Trust eV

4. СЕНТ ГОБАИН

Сен Гобејн е присутен во 72 земји со повеќе од 167 вработени. Saint-Gobain дизајнира, произведува и дистрибуира материјали и решенија кои се клучни состојки за благосостојбата на секој од нас и иднината на сите.

 • Приход: 47 милијарди долари
 • ROE: 12 %
 • Вработени: 168 илјади
 • Долг кон капиталот: 0.73
 • земја: Франција

Saint-Gobain дизајнира, произведува и дистрибуира материјали и решенија за пазарите за градежништво, мобилност, здравствена заштита и други индустриски апликации.

Развиени преку континуиран процес на иновации, тие можат да се најдат насекаде во нашите места на живеење и секојдневниот живот, обезбедувајќи благосостојба, перформанси и безбедност, а истовремено се справуваат со предизвиците на одржливото градење, ефикасноста на ресурсите и борбата против климатските промени.

5. CONTINENTAL AG

Continental развива пионерски технологии и услуги за одржлива и поврзана мобилност на луѓето и нивните стоки. Continental е котирана како јавно ограничено друштво/акционерско друштво од своето основање во 1871 година.

 • Приход: 46 милијарди долари
 • ROE: 11 %
 • Вработени: 236 илјади
 • Долг кон капиталот: 0.51
 • Земја: Германија

Основана во 1871 година, технолошката компанија нуди сигурни, ефикасни, интелигентни и достапни решенија за возила, машини, сообраќај и транспорт. Во 2020 година, Continental оствари продажба од 37.7 милијарди евра и моментално вработува повеќе од 192,000 луѓе во 58 земји и пазари. На 8 октомври 2021 година, компанијата ја прослави својата 150-годишнина.

6. DENSO CORP

DENSO е глобален производител на автомобилски компоненти што нуди напредни автомобилски технологии, системи и производи. Од своето основање, DENSO го промовираше развојот на напредни технологии поврзани со автомобилите. Во исто време, компанијата ги прошири своите деловни домени со примена на овие технологии во различни области.

Трите најголеми предности на DENSO се неговото истражување и развој, Monozukuri (уметноста на правење работи) и Hitozukuri (развој на човечки ресурси). Со тоа што овие сили се надополнуваат една со друга, DENSO може да продолжи со своите деловни активности и да обезбеди нова вредност за општеството.

 • Приход: 45 милијарди долари
 • ROE: 8 %
 • Вработени: 168 илјади
 • Долг кон капиталот: 0.2
 • Земја: Јапонија

Духот на DENSO е дух на предвидливост, кредибилитет и соработка. Тоа исто така
ги отелотворува вредностите и верувањата кои DENSO ги негува од своето време
основање во 1949 година. Духот на DENSO проникнува во дејствата на сите DENSO
вработени ширум светот.

Со цел да се биде компанија која може да ги задоволи потребите на своите различни клиенти
ширум светот и ја заслужи нивната доверба, DENSO го прошири својот бизнис со
200 консолидирани подружници во 35 земји и региони низ целиот свет.

7. DEERE & COMPANY

Повеќе од 180 години, Џон Дир го води патот во развојот на иновативните
решенија кои ќе им помогнат на клиентите да станат поефикасни и попродуктивни.

Компанијата произведува интелигентни, поврзани машини и апликации кои се
помагајќи да се револуционизира на земјоделството и градежните индустрии – и овозможуваат
животот да скокне напред.

 • Приход: 44 милијарди долари
 • ROE: 38 %
 • Вработени: 76 илјади
 • Долг кон капиталот: 2.6
 • Земја: Соединети Американски Држави

Deere & Company нуди портфолио од повеќе од 25 брендови за да обезбеди целосна линија на иновативни решенија за клиентите во различни производствени системи во текот на животниот циклус на нивните машини

8. CATERPILLAR, INC

Caterpillar Inc. е водечки светски производител на градежна и рударска опрема, мотори со дизел и природен гас, индустриски гасни турбини и дизел-електрични локомотиви.

 • Приход: 42 милијарди долари
 • ROE: 33 %
 • Вработени: 97 илјади
 • Долг кон капиталот: 2.2
 • Земја: Соединети Американски Држави

Од 1925 година, ние водиме одржлив напредок и им помагаме на клиентите да изградат подобар свет преку иновативни производи и услуги. Во текот на животниот циклус на производот, компанијата нуди услуги изградени на врвна технологија и децениска експертиза на производот. Овие производи и услуги, поддржани од глобалната дилерска мрежа, обезбедуваат исклучителна вредност за да им помогнат на клиентите да успеат.

Компанијата работи на секој континент, главно работи преку три основни сегменти - Градежни индустрии, индустрии за ресурси и енергија и транспорт - и обезбедува финансирање и сродни услуги преку сегментот на финансиски производи.

9. CRRC CORPORATION LIMITED

CRRC е најголемиот светски снабдувач на железничка транзитна опрема со најкомплетни производни линии и водечки технологии. Ја изгради водечката светска технолошка платформа за железничка транзитна опрема и производствена база.

Нејзините производи од светска класа, како што се брзите возови, локомотивите со голема моќност, железничките камиони и урбаните железнички транзитни возила, можат да се прилагодат на различни сложени географски средини и да задоволат различни потреби на пазарот. Брзите возови произведени од CRRC станаа еден од скапоцените камења во круната на Кина за да ги покажат развојните достигнувања на Кина пред светот.

 • Приход: 35 милијарди долари
 • ROE: 8 %
 • Вработени: 164 илјади
 • Долг кон капиталот: 0.32
 • Земја: Кина

Нејзините главни бизниси покриваат истражување и развој, дизајн, производство, поправка, продажба, закуп и технички услуги за возен парк, возила за урбани железници, инженерски машини, сите видови електрична опрема, електронска опрема и делови, електрични производи и опрема за заштита на животната средина, како како и консултантски услуги, индустриски инвестиции и менаџмент, управување со средства и увоз и извоз.

10. MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES

Седиштето на Mitsubishi Heavy Industries, Ltd во Токио, Јапонија

Главни производи и операцииЕнергетски системи, постројки и инфраструктурни системи, логистика, топлински и погонски системи, авиони, одбрана и вселена
MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES
 • Приход: 34 милијарди долари
 • ROE: 9 %
 • Вработени: 80 илјади
 • Долг кон капиталот: 0.98
 • Земја: Јапонија

Mitsubishi Heavy Industries, Ltd е меѓу листата на топ 10 производствени компании во светот.

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв