Топ 10 најголеми FMCG компании во светот

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 11:18 часот

Овде можете да ја видите листата на Топ 10 најголеми FMCG компании во светот. Нестле е најголемиот бренд за FMCG во светот, проследен со P&G, PepsiCo врз основа на прометот на компанијата.

Еве ја листата на топ 10 марки FMCG во светот.

Список на Топ 10 најголеми FMCG компании во светот

Еве го списокот на Топ 10 најголеми FMCG компании во светот кои се подредени врз основа на приходите.

1. Нестле

Нестле е најголемата храна во светот и компанија за пијалоци. Компанијата има повеќе од 2000 брендови кои се движат од глобални икони до локални омилени, и се присутни во 187 земји во светот. Најголем во листата на врвни брендови за fmcg.

 • Приход: 94 милијарди долари
 • Земја: Швајцарија

Историјата на производството на Nestle fmcg започнува во 1866 година, со основањето на англо-Швајцарската Компанија за кондензирано млеко. Нестле е најголемата компанија за FMCG во светот.

Анри Нестле во 1867 година развива нова храна за бебиња, а во 1905 година компанијата што ја основал се спојува со англо-швајцарската компанија, за да го формира она што сега е познато како Групацијата Нестле. Во овој период градовите растат, а железницата и паробродовите ги намалуваат трошоците за стоки, поттикнувајќи ја меѓународната трговија со стоки за широка потрошувачка.

2. Компанијата Procter & Gamble

Компанијата Procter & Gamble (P&G) е американска мултинационална корпорација за широка потрошувачка со седиште во Синсинати, Охајо, основана во 1837 година од Вилијам Проктер и Џејмс Гембл. Меѓу најдобрите брендови за fmcg во светот.

 • Приход: 67 милијарди долари
 • Земја: Соединети Американски Држави

Производството на FMCG е специјализирано за широк опсег на лично здравје/здравје на потрошувачите и производи за лична нега и хигиена; овие производи се организирани во неколку сегменти вклучително и Убавина; Чешлање; Здравствена грижа; Ткаенина и домашна нега; и Бебешка, женска и семејна грижа. Втори најголеми марки FMCG на планетата.

Пред продажбата на Pringles на Kellogg's, неговото портфолио на производи вклучуваше и храна, закуски и пијалоци. P&G е инкорпорирана во Охајо. Компанијата е меѓу најголемите компании за fmcg во САД.

3. ПепсиКо

Производите на PepsiCo потрошувачите ги уживаат повеќе од една милијарда пати на ден во повеќе од 200 земји и територии низ целиот свет. PepsiCo е трет по големина FMCG брендови врз основа на приходите

PepsiCo генерира повеќе од 67 милијарди долари нето приход во 2019 година, поттикнати од комплементарното портфолио на храна и пијалоци кое ги вклучува Frito-Lay, Gatorade, Pepsi-Cola, Quaker и Tropicana.

 • Приход: 65 милијарди долари
 • Земја: Соединети Американски Држави
Прочитај повеќе  Список на Топ 10 најголеми компании за пијалоци

Во 1965 година, Доналд Кендал, извршниот директор на Пепси-Кола и Херман Леј, извршниот директор на Фрито-Леј, го препознаа она што го нарекоа „брак направен на небото“, единствена компанија која доставуваше совршено солени грицки кои се служеа заедно со најдобрата кола на земјата. Нивната визија доведе до она што брзо стана една од водечките светски прехранбени производи и компании за пијалоци: PepsiCo.

Портфолиото на производи на PepsiCo вклучува широк асортиман на пријатна храна и пијалоци за производство на fmcg, вклучувајќи 23 брендови кои генерираат повеќе од 1 милијарда долари секоја проценета годишно мало продажбата. Компанијата е трета на листата на најголеми компании за fmcg во САД врз основа на продажбата.

4. Унилевер

Унилевер е пионери, иноватори и идни креатори повеќе од 120 години. Денес, 2.5 милијарди луѓе ќе ги користат производите на компанијата за да се чувствуваат добро, да изгледаат добро и да добијат повеќе од животот. Меѓу листата на врвни брендови на FMCG.

Lipton, Knorr, Dove, Rexona, Hellmann's, Omo – ова се само некои од 12-те брендови на Unilever со годишен обрт од над 1 милијарда евра. Меѓу врвните fmcg производствени компании во светот.

Друштвото работи преку три одделенија. Во 2019 година:

 • Убавината и личната нега оствари промет од 21.9 милијарди евра, сметководство за 42% од нашиот промет и 52% од работењето профит
 • Храна и освежување оствари промет од 19.3 милијарди евра, што претставува 37% од нашиот промет и 32% од оперативната добивка
 • Домашната нега оствари промет од 10.8 милијарди евра, што претставува 21% од нашиот промет и 16% од оперативната добивка

Компанијата за производство на fmcg има 400 + Брендовите на Unilever ги користат потрошувачите ширум светот и 190 Земји во кои се продаваат брендови. Компанијата има 52 милијарди € на прометот во 2019 година.

5. JBS СА

JBS SA е бразилска мултинационална компанија, признаена како еден од светските лидери во прехранбената индустрија. Со седиште во Сао Паоло, компанијата е присутна во 15 земји. Компанијата е 5-та на листата на врвни брендови FMCG.

 • Приход: 49 милијарди долари
 • Земја: Бразил

JBS има разновидно портфолио на производи, со опции кои се движат од свежо и замрзнато месо до подготвени оброци, комерцијализирани преку брендови признати во Бразил и други земји, како што се Friboi, Swift, Seara, Pilgrim's Pride, Plumrose, Primo, меѓу другите.

Компанијата, исто така, работи со поврзани бизниси, како што се кожа, биодизел, колаген, природни обвивки за ладни парчиња, хигиена и чистење, метал Пакување, Транспорт и решенија за управување со цврст отпад, иновативни операции кои исто така ја промовираат одржливоста на целиот синџир на вредност на бизнисот.

Прочитај повеќе  JBS SA Stock - Втора најголема компанија за храна во светот

6. Бритиш Американ Тобако

Бритиш Американ Тобако е водечка FTSE компанија со вистински меѓународни акредитиви. Распространети на шест континенти, нашите региони се Соединетите Американски Држави; Америка и Субсахарска Африка; Европа и Северна Африка; и Азија-Пацифик и Блискиот Исток.

 • Приход: 33 милијарди долари
 • Земја: Обединетото Кралство

Неколку компании за стоки за широка потрошувачка можат да бараат преку 150 милиони интеракции со потрошувачите секој ден и дистрибуција на 11 милиони продажни места на повеќе од 180 пазари. Меѓу листата на најдобри FMCG брендови.

Во светот има повеќе од 53,000 луѓе на BAT. Многумина од нас се сместени во канцеларии, фабрики, технолошки центри и центри за истражување и развој. Марката е 6-та на листата на најдобри компании за производство на fmcg во светот.

7. Компанијата Кока-Кола

На 8 мај 1886 година, д-р Џон Пембертон служел на првата Кока-Кола во светот во аптеката Џејкобс во Атланта, Га. Од тој еден иконски пијалок, компанијата еволуираше во целосна компанија за пијалоци. 

Во 1960 година, компанијата го купи Minute Maid. Тоа беше првиот чекор кон станување целосна компанија за пијалоци. Компанијата е страсна за пијалоци во 200+ земји, со 500+ брендови - од Кока-Кола до кокосот Zico вода, на кафе Коста.

 • Приход: 32 милијарди долари
 • Земја: Соединети Американски Држави

Луѓето од компанијата се разновидни како и заедниците, со над 700,000 вработени низ компанијата и партнерите за флаширање. Една од листата на врвни фирми за производство на fmcg во САД. Компанијата е 7-ма на листата на врвни брендови FMCG.

8. L'Oréal

Од првата боја на коса L'Oréal произведена во 1909 година до нашите иновативни производи и услуги Beauty Tech денес, компанијата е чист играч и лидер во секторот за убавина во светот со децении.

Брендовите на компанијата се од сите културни потекло. Совршен спој помеѓу европски, американски, кинески, јапонски, Кореја, бразилски, индиски и африкански брендови. Компанијата ја создаде најмултикултурната колекција на брендови која сè уште е единствена во индустријата.

Компанијата нуди голем избор на производи по широк опсег на цени и во сите категории: нега на кожа, шминка, нега на коса, боја на коса, мириси и други, вклучително и хигиена. Еден од најдобрите брендови FMCG.

 • 1st козметичка група ширум светот
 • 36 брендови
 • 150 земји
 • 88,000 вработени
Прочитај повеќе  Список на Топ 10 најголеми компании за пијалоци

Брендовите на компанијата постојано се реизмислуваат така што секогаш се совршено прилагодени на преференциите на потрошувачите. Продолжуваме да ја збогатуваме оваа колекција од година во година за да прифатиме нови сегменти и географии и да одговориме на новите барања на потрошувачите.

9. Филип Морис Интернационал

Philip Morris International ја води трансформацијата во тутунската индустрија за да создаде иднина без чад и на крајот да ги замени цигарите со производи без чад во корист на возрасните кои инаку би продолжиле да пушат, општеството, компанијата и нејзините акционери.

 • Приход: 29 милијарди долари
 • Земја: Соединети Американски Држави

Портфолиото на брендот на компанијата е предводено од Марлборо, најпродаваната меѓународна цигара во светот. Водечки производ со намален ризик од компанијата, IQOS, обично се продава со загреани единици за тутун под брендовите ЧИПЕРИ or Марлборо HeatSticks. Врз основа на силата на портфолиото на брендот, уживајте во стабилни цени моќ.

Со 46 производствени капацитети ширум светот, компанијата има добро избалансиран фабрички отпечаток. Покрај тоа, FMCG Brands имаат договори со 25 трети производители на 23 пазари и 38 трети лица оператори за рачно тркалање цигари во Индонезија, најголемиот пазар на тутун надвор од Кина.

10. Данон

Компанијата стана светски лидер во четири бизниси: есенцијални млечни и растителни производи, рана исхрана, медицинска исхрана и води. Брендот е 10-ти на листата на врвни брендови за fmcg во светот.

Компанијата нуди свежи млечни производи, како и производи и пијалоци од растително потекло, два различни, но комплементарни столба. Започнат во 1919 година со создавањето на првиот јогурт во аптека во Барселона, свежите млечни производи (особено јогуртот) се оригиналниот бизнис на Данон. Тие се природни, свежи, здрави и локални.

 • Приход: 28 милијарди долари
 • Земја: Франција

Линијата на растителни производи и пијалоци што дојде со купувањето на WhiteWave во април 2017 година комбинира природни или ароматизирани пијалоци направени од соја, бадеми, кокос, ориз, овес итн., како и алтернативи од растителна основа за јогурт и крем ( производи за готвење).

Преку оваа аквизиција, Danone се обидува да ја развие и промовира категоријата базирана на растенија низ целиот свет. Компанијата е меѓу листата на најдобри FMCG брендови во светот. (ФМЦГ компании)

Така, конечно, ова е списокот на Топ 10 најголеми FMCG компании во светот врз основа на вкупната продажба.

За авторот

1 мисла за „Топ 10 најголеми FMCG компании во светот“

 1. Ви благодариме што споделивте таков информативен пост за списокот на компании за FMCG присутни во Дубаи, повеќето мои сомнежи станаа јасни откако го прочитав овој информативен пост од вашиот блог

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв