Топ 10 цементни компании во светот 2022 година

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 12:38 часот

Овде можете да ја видите листата на 10 најдобри цементни компании во светот. Цементот е најкористениот градежен материјал во светот.

Обезбедува корисни, но и пожелни својства, како што се цврстина на притисок (градежен материјал со најголема цврстина по единица цена), издржливост и естетика за различни градежни апликации.

Список на Топ 10 цементни компании во светот 2020 година

Еве ја листата на Топ 10 цементни компании во светот кои се подредени врз основа на годишното производство на цемент.

1. CNBM [Кина Национален градежен материјал Ltd]

China National Building Material Co., Ltd. (во понатамошниот текст CNBM Ltd.) (HK3323) беше реорганизиран во мај 2018 година од две компании на берзата H-удел, поранешна China National Building Materials Co., Ltd. и поранешна China National Materials Co. ., Ltd., и е основна индустриска платформа и водечка компанија на листата на China National Building Materials Group Co., Ltd.

 • Годишно производство на цемент: 521 МТ
 • земја: Кина
 • Вработени: 150,000

Вкупно на компанијата средства надминува 460 милијарди јуани, капацитетот за производство на цемент е 521 милиони тони, мешаниот производствен капацитет е 460 милиони квадратни метри. Услугите за инженерство на цемент и стакло на компанијата сочинуваат 60% од уделот на глобалниот пазар, овие седум бизниси се на прво место во светот, со 7 компании на берзата А-акции и повеќе од 150,000 вработени.

Од 2005 година до крајот на 2018 година, скалата на средствата на компанијата, оперативниот приход и вкупниот профит (консолидирани податоци) се зголемија од 13.5 милијарди јуани, 6.2 милијарди јуани и 69 милијарди јуани, на 462.7 милијарди јуани, 233.2 милијарди јуани и 22.6 милијарди јуани, соодветно, со просечна годишна стапка на раст на сложеноста од 31%, 32% и 31%. соодветно.

Акумулираната добивка била 114.4 милијарди јуани, платен данок 136.9 милијарди јуани, а акционерот дивиденда изнесуваше 8.6 милијарди јуани, што создаде добри економски и социјални придобивки.

2. Anhui Conch Cement

Anhui Conch Cement Company Limited е основана во 1997 година и главно се занимава со производство и продажба на цемент и стоковен клинкер.

 • Приход: 23 милијарди долари
 • Годишно производство на цемент: 355 МТ
 • земја: Кина
 • Вработени: 43,500

Во моментов, Conch Cement има повеќе од 160 подружници во 18 провинции и автономни региони во Кина, како и во Индонезија, Мјанмар, Лаос, Камбоџа и други странски земји заедно со иницијативата „Појас и пат“, со вкупен капацитет на цемент од 353 милиони тони.

Прочитај повеќе  LafargeHolcim Ltd | Список на подружници

Производните линии прифаќаат напредна технологија, со мала потрошувачка на енергија, високо ниво на автоматизација, висока продуктивност на трудот и добра заштита на животната средина.

Топ 10 цементни компании во Индија

3. LafargeHolcim

LafargeHolcim е глобален лидер во градежни материјали и решенија и е активен во четири деловни сегменти: цемент, агрегати, готов бетон и решенија и производи.

 • Годишно производство на цемент: 287 МТ
 • земја: Швајцарија

Амбициите на компанијата се да ја предводат индустријата во намалување на емисиите на јаглерод и забрзување на транзицијата кон градба со ниска потрошувачка на јаглерод. Еден од најголемите производители на бетон во светот.

Со најсилната организација за истражување и развој во индустријата и со тоа што е во првите редови на иновациите во градежните материјали, компанијата настојува постојано да воведува и промовира
висококвалитетни и одржливи градежни материјали и решенија за нашите клиенти
ширум светот – без разлика дали градат индивидуални домови или голема инфраструктура
проекти.

 • ~ 72,000 вработени
 • 264 Фабрики за цемент и мелење
 • 649 Растенија за агрегати
 • 1,402 постројки за готов бетон

Големите компании за бетон LafargeHolcim вработува над 70,000 вработени во над 70 земји и има портфолио кое е подеднакво избалансирано помеѓу пазарите во развој и зрелите пазари.

4. Хајделберг цемент

Хајделбергцемент е една од најголемите светски компании за градежни материјали. Со преземањето на италијанскиот производител на цемент Италцементи, Хајделбергцемент стана број 1 во производството на агрегати, број 2 во цемент и број 3 во готов бетон. 

 • Годишно производство на цемент: 187 МТ
 • Земја: Германија
 • Вработени: 55,000

Двете компании совршено се надополнуваат: од една страна поради големите сличности во областите на производи и организациски структури, а од друга страна поради нивните различни географски отпечатоци без поголеми преклопувања.

Во значително проширената групација Хајделбергцемент, околу 55,000 вработени работат на повеќе од 3,000 производствени локации во повеќе од 50 земји на пет континенти.

Основните активности на Хајделбергцемент вклучуваат производство и дистрибуција на цемент и агрегати, двете основни суровини за бетон. Една од водечките компании за бетон во светот.

5. Jidong Development Group Co., Ltd

За повеќе од 30 години, Jidong Development Group се концентрира на производ на нов сув процес на цемент. Има 110 производствени претпријатија со вкупен имот од 42.8 милијарди јени и годишен капацитет на цемент од 170 милиони тони.

 • Годишно производство на цемент: 170 МТ
 • Земја: Кина
Прочитај повеќе  LafargeHolcim Ltd | Список на подружници

Следејќи го времето, Jidong станува меѓународно претпријатие. Групата ги покрива североисточните, северно-кинеските и северозападните региони и ја зазема водечката позиција. Продолжува да развива нови зелени градежни материјали. Ова е Jidong Development Group која ја гради иднината со слава.

6. UltraTech Цемент

UltraTech Cement Ltd е најголемиот производител на сив цемент, готов бетон (RMC) и бел цемент во Индија. Таа е исто така еден од водечките производители на цемент на глобално ниво и единствената компанија за цемент на глобално ниво (надвор од Кина) која има повеќе од 100 милиони тони капацитет во една земја.

 • Годишно производство на цемент: 117 МТ
 • Земја: Индија

Има консолидиран капацитет од 116.75 милиони тони годишно (MTPA) сив цемент. UltraTech Cement има 23 интегрирани погони, 1 постројка за клинкеризација, 26 единици за мелење и 7 терминали за рефус. Нејзините операции се протегаат низ Индија, ОАЕ, Бахреин и Шри Ланка. (*Вклучувајќи 2 MTPA во пуштање во употреба до септември 2020 година)

Во сегментот на бел цемент, UltraTech оди на пазарот под името на брендот Birla White. Располага со фабрика за бел цемент со капацитет од 0.68 MTPA и 2 фабрики за кит WallCare со комбиниран капацитет од 0.85 MTPA.

Со 100+ фабрики за готов бетон (RMC) во 39 градови, UltraTech е најголемиот производител на бетон во Индија. Исто така, има голем број на специјални бетони кои ги задоволуваат специфичните потреби на остроумните клиенти.

7. Шандонг Шаншуи Цемент Груп Лимитед (Санси)

Shandong Shanshui Cement Group Limited (Sunnsy) е еден од најраните производители на цемент ангажирани во производство на ново производство на цемент со сува обработка и една од 12-те најголеми цементни групи интензивно поддржани од кинеската централна влада. Sunnsy беше котирана на берзата во Хонгконг во 2008 година како прв црвен чипс во кинеската цементна индустрија.

 • Годишно производство на цемент: Над 100 МТ
 • Земја: Кина

Со седиште во Џинан, Шандонг, главниот бизнис на Sunnsy покрива повеќе од 10 провинции, вклучувајќи ги Шандонг, Лиаонинг, Шанкси, Внатрешна Монголија и Ксинџијанг. Еден од врвните бетони Производствени компании во Светот.

Sunnsy има вкупен годишен капацитет за производство на цемент над 100 милиони тони и е најголемата групација на цемент во северната област на реката Јангце. И покрај тоа што продолжува да ја зајакнува и шири својата главна дејност, Sunnsy е вклучена и во бизнисот со агрегати, комерцијален бетон, машини за цемент и други индустрии.

Прочитај повеќе  LafargeHolcim Ltd | Список на подружници

Сите подружници на Sunnsy имаат стекнато сертификат за ISO9001, ISO14001, OHSAS18001 и ISO10012. Цементот на брендот „Шаншуи Донг Јуе“ и „Санси“ е оценет како познат бренд во Шандонг и златен медал за Национален сертифициран Кредит за квалитет ААА.

Широко се користи во национални клучни проекти, железници, автопати, аеродроми, недвижнини и други инфраструктурни конструкции и е извезен во повеќе од 60 земји, вклучително и САД, Австралија, Русија, Европа, Блискиот Исток, Африка и други меѓународни пазари.

8. Huaxin Cement Co., Ltd

Huaxin Cement Co., Ltd. е компанија со седиште во Кина која главно се занимава со производство и продажба на цемент и бетон. Главните производи на Друштвото се цементни производи од 32.5 одделение, цементни производи од 42.5 и повеќе, клинкери, бетони и агрегати.

Компанијата е исто така вклучена во бизнисите за заштита на животната средина, инженерските договорни бизниси и обезбедувањето технички услуги. Компанијата главно ги работи своите бизниси на домашните пазари.

 • Годишно производство на цемент: 100 МТ
 • Земја: Кина

Huaxin Cement Co., Ltd. произведува и дистрибуира градежни материјали. Компанијата произведува цементи, бетони, агрегати и други градежни материјали. Huaxin Cement, исто така, спроведува бизниси за заштита на животната средина, нови градежни материјали и производство на опрема.

9. ЦЕМЕКС

CEMEX е глобална компанија за градежни материјали која обезбедува производи со висок квалитет и сигурна услуга за клиентите и заедниците во повеќе од 50 земји. Меѓу 10-те Топ цементни компании во светот

 • Годишно производство на цемент: 93 МТ
 • Земја: Кина

Компанијата има богата историја на подобрување на благосостојбата на оние кои служат преку иновативни решенија за градење, напредок во ефикасноста и напори за промовирање одржлива иднина.

10. Хонгши цемент

Хонгши цемент (Исто така наречен Црвен лав цемент) е кинески производител на цемент со бројни фабрики за цемент во Кина и планирани фабрики за цемент во Лаос и Непал.

 • Годишно производство на цемент: 83 МТ
 • Земја: Кина

Голдман Сакс поседува 25% од акциите во компанијата, откако го купи за 600 милиони јени со договор потпишан во 2007 година. Хонгши е меѓу првите 10 компании за цемент во светот.

Топ 10 челични компании во светот

За авторот

1 мисла за „Топ 10 цементни компании во светот 2022 година“

 1. Здраво,

  Сакаме да направиме прашања за вашите производи.

  Бараме да ни ја испратите вашата тековна брошура за нашата студија, а можеби и да ви ја испратите деталната нарачка што ни треба.

  Ви благодариме додека го очекуваме вашиот љубезен одговор.

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв