Список на топ 9 компании во Австрија 2022 година

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 01:26 часот

Овде можете да го најдете списокот на Врвни компании во Австрија кои се средени врз основа на продажбата. Вкупниот приход од топ 10 компании во Австрија е околу 99.8 милијарди долари.

на БДП на Австрија е 461 милијарди долари со приход по глава на жител од 50,301 долари. Австрија постојано е рангирана во првите 20 најбогати земји во светот според БДП по глава на жител.

Список на врвни компании во Австрија

Значи, тука е Список на врвни компании во Австрија кои се средени врз основа на прометот.

1. OMV Group

ОМВ е најголемите компании во Австрија по приходи. ОМВ произведува и продава нафта и гас, како и хемиски раствори на одговорен начин и развива иновативни решенија за кружна економија.

Најголем бизнис во Австрија Со приходи од продажба на Групацијата од 17 милијарди евра и работна сила од околу 26,000 вработени во 2020 година (вклучувајќи го Borealis), OMV е една од најголемите австриски индустриски компании на берзата.

Во Upstream, OMV има силна база во Централна и Источна Европа, како и балансирано меѓународно портфолио, со Русија, Северното Море, Азија-Пацификот и Блискиот Исток и Африка како понатамошни основни региони.

 • Приход: 26 милијарди долари
 • Вработени: 26,000

Просечното дневно производство беше 463,000 boe/d во 2020 година. Во низводно, OMV управува со три рафинерии во Европа и поседува 15% удел во ADNOC Rafining and Trading JV, со вкупен годишен капацитет за преработка од 24.9 милиони тони. Понатаму, ОМВ работи со околу 2,100 бензински пумпи во десет европски земји и има капацитети за складирање гас во Австрија и Германија. Во 2020 година, вкупниот обем на продажба на природен гас изнесуваше околу 164 TWh.

Во секторот хемикалии, OMV, преку својата подружница Borealis, е еден од водечките светски провајдери на напредни и кружни полиолефински раствори и лидер на европскиот пазар во базни хемикалии, ѓубрива и механичко рециклирање на пластика. Borealis работи во над 120 земји.

 • Годишен капацитет за преработка: 24.9 милиони тони

Во 2020 година, Borealis оствари 6.8 милијарди евра приход од продажба. Компанијата обезбедува услуги и производи на клиентите ширум светот преку Borealis и две важни заеднички потфати: Borouge (со Abu Dhabi National Нафтена компанија, или ADNOC, со седиште во ОАЕ); и Baystar™ (со Total, со седиште во САД).

Одржливоста е составен дел од корпоративната стратегија на OMV. OMV ја поддржува транзицијата кон економија со помала потрошувачка на јаглерод и има поставено мерливи цели за намалување на интензитетот на јаглерод.

2. СТАРБАГ

Меѓународните активности на Групацијата STRABAG што ги извршуваат нејзините подружници STRABAG International GmbH и ZÜBLIN International GmbH опфаќаат. Компанијата е втора по големина компанија во Австрија според приходите.

 • Приход: 18 милијарди долари

Двете меѓународни единици се дел од силната мрежа на STRABAG Group која го покрива целиот синџир на вредност во градежната индустрија. Еден од најголемите бизниси во Австрија.

 • Транспортни инфраструктури (патишта, железници, аеродроми и тест патеки за автомобилската индустрија),
 • Градежништво (изградба на рака, индустриски капацитети) и
 • Градежништво (мостови, брани, хидраулично инженерство на асфалт, тунелирање, дигалка на цевки и микротунелирање, кули за ладење и пристанишни објекти).

Оваа австриска компанија е втора на листата врвна компанија во Австрија.

3. Восталпин

Voestalpine е трета по големина компанија во Австрија според приходите. Во своите деловни сегменти, voestalpine е глобално водечка групација за челик и технологија со уникатна комбинација на материјали и експертиза за обработка.

voestalpine, која работи на глобално ниво, има околу 500 компании и локации на Групацијата во повеќе од 50 земји на сите пет континенти. Котирано е на Виенската берза од 1995 година.

Со своите производи со врвен квалитет и системски решенија, тој е водечки партнер на автомобилската индустрија и индустријата на стоки за широка потрошувачка, како и на Воздухопловна и индустријата за нафта и гас, а исто така е лидер на светскиот пазар во железнички системи, челик за алат и специјални делови.

 • Приход: 15 милијарди долари
 • Вработени: 49,000
 • Присуство: Повеќе од 50 земји

voestalpine е целосно посветена на глобалните климатски цели и интензивно работи на развој на технологии кои ќе ѝ овозможат да ги декарбонизира и да ги намали своите емисии на CO2 на долг рок.

Во деловната 2019/20 година, Групацијата оствари приход од 12.7 милијарди евра, со оперативен резултат (ЕБИТДА) од 1.2 милијарди евра; имаше околу 49,000 вработени ширум светот.

4. Виена Иншуренс Груп

Vienna Insurance Group е водечка осигурителна групација во Австрија, Централна и Источна Европа. Над 25,000 вработени работат за Виена Иншуренс Груп, во околу 50 компании во 30 земји.

Виена Иншуренс Груп е меѓународна осигурителна групација со седиште во главниот град на Австрија. По отворањето на Источна Европа во 1989 година, осигурителната групација се разви од „прв двигател“ до лидер на пазарот во Централна и Источна Европа.

 • Приход: 12 милијарди долари
 • Вработени: Над 25,000
 • Присуство: 30 земји

Компанијата развива решенија за осигурување во согласност со личните и локалните потреби, што не направи еден од лидерите во осигурителната индустрија во Австрија и Централна и Источна Европа (ЕЕЗ).

5. Ерсте Груп Банка

Erste Group Bank AG е основана во 1819 година како прва австриска штедилница. Околу 46,000 вработени опслужуваат 16,1 милион клиенти во повеќе од 2,200 филијали во 7 земји.

Ерсте груп банка е 5-та на листата на компании во Австрија. Ерсте Груп е еден од најголемите даватели на финансиски услуги во Централна и Источна Европа.

 • Приход: 11 милијарди долари
 • Вработени: 46,000
 • Основана: 1819

Ерсте Груп излезе на берзата во 1997 година со стратегија за проширување на својата мало бизнис во Централна и Источна Европа (ЦИЕ). Оттогаш, Ерсте Груп прерасна преку бројни аквизиции и органски раст до еден од најголемите даватели на финансиски услуги во источниот дел на ЕУ во однос на клиентите и вкупниот број средства.

6. Групација UNIQA

Групацијата UNIQA е една од водечките осигурителни групи на нејзините основни пазари во Австрија и Централна и Источна Европа (ЦИЕ). Групацијата UNIQA е 6-та на листата на Топ компании во Австрија според приходите.

Групата има приближно 40 компании во 18 земји и опслужува околу 15.5 милиони клиенти. Компанијата е една од листата на Топ Австрија компанија врз основа на прометот.

 • Приход: 6 милијарди долари
 • Вработени: 21,300
 • Клиенти: 15.5

Со UNIQA и Raiffeisen Versicherung, ги има двата најсилни осигурителни брендови во Австрија и се добро позиционирани на пазарите на ЦИЕ. 21,300 вработени во UNIQA и вработени во општите агенции кои работат исклучиво за UNIQA, од кои приближно 6,000 работат во Австрија.

7. Рајфајзен банка интернационал

Raiffeisen Bank International AG (RBI) ја смета Австрија, каде што е водечка корпоративна и инвестициска банка, како и Централна и Источна Европа (ЦИЕ) како свој домашен пазар. 13 пазари од регионот се покриени со подружница банки.

Дополнително, групата се состои од бројни други даватели на финансиски услуги, на пример во областа на лизинг, управување со средства, како и М&А. Рајфајзен банка е седма е на листата на Топ компании во Австрија според приходите.

 • Приход: 5 милијарди долари
 • Вработени: 46,000

Околу 46,000 вработени опслужуваат 16.7 милиони клиенти преку околу 2,000 деловни места, убедливо најголемиот дел од ЦИЕ. Акциите на RBI котираат на Виенската берза од 2005 година.

RBI е втора по големина банка во Австрија со вкупен биланс од 164 милијарди евра (од 30 јуни 2020 година). Австриските Регионални Рајфајзен Банки поседуваат приближно 58.8 отсто од акциите, а остатокот од околу 41.2 отсто е слободен.

8. Вербунд

ВЕРБУНД е основан во 1947 година како „Österreichische Elektrizitätswirtschafts-AG“ врз основа на Вториот акт за национализација, а електричната енергија исто така беше дефицитарна стока во Австрија.

 • Приход: 4 милијарди долари
 • Основана: 1947

ВЕРБУНД е тесно поврзан со австриската држава со децении. Вербунд е 8-ми во листа на Топ компании во Австрија по приходи.

Ако компанијата првпат служеше како моќен „електричен мотор“ за време на фазата на реконструкција на земјата по Втората светска војна, таа оттогаш се разви во компанија со европски димензии по пристапувањето на Австрија во ЕУ во 1995 година.

9. Група BAWAG

BAWAG Group AG е јавно котирана холдинг компанија со седиште во Виена, Австрија, која опслужува 2.3 милиони клиенти на малопродажба, мали бизниси, корпоративни и јавниот сектор низ Австрија, Германија, Швајцарија, Холандија и други развиени пазари.

Групацијата работи под различни брендови и преку повеќе канали кои нудат сеопфатни заштеди, плаќање, кредитирање, лизинг, инвестиции, градење на општеството, факторинг и осигурителни производи и услуги.

 • Приход: 2 милијарди долари
 • Седиште: Виена

Испорачување едноставни, транспарентни и доверливи финансиски производи и услуги кои ги задоволуваат потребите на клиентите е стратегија низ Групацијата. Меѓу листата на врвни компании во Австрија.

Топ компанија во Австрија по приходи

па еве ја листата на Топ компании во Австрија по приходи кои се подредени во опаѓачки.

С.НКОМПАНИЈАТАРЕВЕНУВА
1OMV група$26,300
2СТРАБАГ$18,000
3восталпин$14,800
4Виена Иншуренс Груп$11,600
5Ерсте Груп банка$11,200
6Уника$6,100
7Меѓународна банка Рајфајзен$5,300
8Композитен$4,400
9Група Баваг$1,800
Список на врвни компании во Австрија

Значи ова е листата на Топ бизнис во Австрија.

За авторот

1 мисла на „Листа на топ 9 компании во Австрија 2022 година“

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв