Список на врвни биотехнолошки компании во Германија

па еве го списокот на врвни биотехнолошки компании во Германија кои се подредени врз основа на вкупниот приход.

S / Nиме на компанијаВкупен приход (FY)Број на Вработени
1Морфосис Аг $ 401 милион615
2Brain Biotec Na $ 45 милион279
3Формикон Аг$ 42 милион131
4Biofrontera Ag Na $ 37 милион149
5Вита 34 Аг На $ 25 милион116
6Хајделберг Фарма Аг $ 10 милион84
7Медиген Аг На $ 10 милион121
84Sc Ag Inh. $ 3 милион48
Список на врвни биотехнолошки компании во Германија

Морфосис Аг 

MorphoSys AG работи како биофармацевтска компанија во комерцијална фаза. Компанијата се фокусира на откривање, развој и испорака на иновативни лекови за рак. MorphoSys им служи на клиентите ширум светот.

BRAIN Biotech AG

BRAIN Biotech AG е технолошка компанија, која се занимава со развој и комерцијализација на биоактивни, природни соединенија и сопственички ензими. Работи преку сегментите BioScience и BioIndustrial.

Сегментот BioScience работи на ензими и микроорганизми за перформанси; и соработува со индустриски партнери. Сегментот Биоиндустриски се занимава со бизниси со биопроизводи и козметика. Компанијата е основана од Холгер Зинке, Јунген Ек и Ханс Гинтер Гасен на 22 септември 1993 година и е со седиште во Цвингенберг, Германија.

Формикон

Формикон е водечки, независен развивач на висококвалитетни биофармацевтски лекови, особено биослични. Компанијата се фокусира на третмани во офталмологијата, имунологијата и на други клучни хронични болести, покривајќи го целиот синџир на вредности од технички развој до клиничката фаза III, како и подготовка на досиеја за одобрување на пазарот.

Со своите биослични лекови, Formycon дава голем придонес кон обезбедување на што е можно повеќе пациенти пристап до витални и достапни лекови. Формикон моментално има шест биослични во развој. Врз основа на своето долгогодишно искуство во развојот на биофармацевтски лекови, компанијата работи и на развој на лек за COVID-19 FYB207.

Biofrontera Ag Na 

Biofrontera AG е биофармацевтска компанија специјализирана за развој и продажба на дерматолошки лекови и медицинска козметика. Компанијата со седиште во Леверкузен развива и продава иновативни производи за третман, заштита и нега на кожата.

Нејзините клучни производи вклучуваат Ameluz®, лек на рецепт за третман на не-меланомски рак на кожата и неговите прекурсори. Ameluz® се продава во ЕУ од 2012 година и во САД од мај 2016 година. Во Европа, компанијата ја продава и дермокозметичката серија Belixos®, специјален производ за нега на оштетена кожа. Biofrontera е еден од неколкуте германски фармацевтска компанија да добие централизирано европско и американско одобрение за лек развиен внатре. Групацијата Biofrontera е основана во 1997 година и е котирана на Франкфуртската берза (Prime Standard).

Вита 34 Аг На

Основана во Лајпциг во 1997 година како прва приватна крв од папочна врвца банка во Европа, Vita 34 е снабдувач со целосен опсег на крио-конзервација и обезбедува логистика за собирање на крвта, подготовка и складирање на матични клетки од крвта и ткивото од папочната врвца.

Матичните клетки се вреден изворен материјал за медицински клеточни терапии. Тие се одржуваат во живот на температури од околу минус 180 степени Целзиусови за да можат да се применат во рамките на медицинскиот третман, кога е потребно. Повеќе од 230.000 клиенти од Германија и 20 други земји веќе отворија депозити на матични клетки со Вита 34, обезбедувајќи го на тој начин здравјето на нивните деца.

Хајделберг Фарма Аг 

Heidelberg Pharma AG е биофармацевтска компанија која работи во областа на онкологијата. Компанијата е фокусирана на развој на антитела за лекови (ADCs) за третман на онколошки заболувања. Таканаречените ATAC на Хајделберг Фарма се ADC базирани на технологијата ATAC која користи Аманитин како активна состојка. Биолошкиот механизам на дејство на токсинот Аманитин претставува нов терапевтски принцип.

Оваа комерцијална платформа се применува за развивање на сопствените терапевтски ATAC на компанијата и соработки со трети страни за да се создадат различни ATAC кандидати. Комерцијалниот водечки кандидат HDP-101 е BCMA-ATAC за мултипен миелом. Кандидати за понатамошен претклинички развој се HDP-102, CD37 ATAC за не-Хочкин лимфом и HDP-103, PSMA ATAC за метастатски кастрациски отпорен карцином на простата.

Компанијата како и нејзината подружница Heidelberg Pharma Research GmbH е со седиште во Ладенбург во близина на Хајделберг во Германија. Основана е во септември 1997 година како Wilex Biotechnology GmbH во Минхен, а во 2000 година е сменета во WILEX AG. името на компанијата беше променето во Хајделберг Фарма АГ.

Подружницата Heidelberg Pharma GmbH сега е наречена Heidelberg Pharma Research GmbH. Heidelberg Pharma AG котира на Франкфуртската берза на Регулиран пазар / Prime Standard.

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв