Топ 10 кинески хемиски компании 2022 година

Последно ажурирано на 7 септември 2022 година во 01:28 часот

Овде ќе се запознаете со Листа на Топ 10 Кинези Хемиски компании во годината 2021. Кинески хемиските компании долго време се фокусираа на развој на фини хемиски производи и формираа синџир на производи со многу варијанти, големи размери, целосни категории, финост, додадена вредност на производите и висока техничка содржина. 

Список на Топ 10 кинески хемиски компании

Значи, еве ја листата на Топ 10 кинески хемиски компании врз основа на продажбата, приходите и прометот.

1. Xinjiang Zhongtai Chemical Co Ltd

Ксинџијанг Zhongtai Chemical Co., Ltd. беше основана на 18 декември 2001 година и котирана на берзата во Шенжен на 8 декември 2006 година. Претходник на компанијата беше Ксинџијанг Каустична сода, која беше основана во 1958 година. Компанијата е најголема на листата на врвни кинески хемиски компании.

Главните производи на компанијата вклучуваат поливинил хлорид, хлор-алкални производи, вискозни влакна и предива, кои се применуваат во нафта, хемиски, текстил, лесна индустрија, градежен материјал, националната одбрана и другите индустрии.

Компанијата моментално има 43 подружници во целосна сопственост и холдинг и 38 компании со акции, вклучувајќи ги и Ксинџијанг Жонгтаи за увоз и извоз на трговија копродукции, Ltd. и Zhongtai International Development (Hong Kong) Co., Ltd.; има повеќе од 20,000 вработени

 • Приход: 84 милијарди CNY
 • Основана е: 2001
 • Вработени: 20,000

компанијата производствениот капацитет на Каустична сода е 1,600,000 МТ годишно и производство капацитетот на ПВЦ смола е 2,300,000 МТ годишно. Компанијата е водечки производител на Каустична сода снегулки 99% и каустична сода бисер 99% со регистрација REACH.

2. ENN EC Co., Ltd

ENN EC главно работи во четири деловни сегменти: развој на LNG, производство, преработка и инвестиции; Енергија и хемикалии (Вклучувајќи Метил алкохол, диметил етер и ЛНГ); Енергетско инженерство и ископ и миење јаглен. Во иднина, компанијата се потпира на техничките иновации и способноста на целосниот синџир на вредност за да постигне одржлив развој во иновативен режим.

ENN EC Co., Ltd. (во понатамошниот текст ENN EC) е една од најраните котирани компании во провинцијата Хебеј; шифрата на акциите е 600803. Како важен дел од синџирот на индустријата за чиста енергија на ENN Group, ние се фокусираме на синџирот на индустријата нагоре преку обезбедување решенија и услуги поврзани со индустријата за ЛНГ.

 • Приход: 63 милијарди CNY
Прочитај повеќе  Список на Топ 20 банки во Кина 2022 година

ENN EC е посветена на реализација на визијата да се биде иновативен и конкурентен добавувач на природен гас. Компанијата е втора на листата на врвни кинески хемиски компании.

3. Јунан Јунтианхуа Ко

Основната дејност на компанијата е хемиски ѓубрива, модерни земјоделствотои ископ на фосфати. А фосфорните хемикалии, новите органски материјали, трговските и производствените услуги и другите индустрии, се посветени на обезбедување висококвалитетни и безбедни производи и услуги со додадена вредност за глобалното земјоделство, индустрија и храна.

 • Приход: 53 милијарди CNY

Јунан Јунтианхуа копродукции, Ltd. е голема државно контролирана компанија со берза со фосфорна индустрија како нејзино јадро (шифра на акции: 600096 ). Тој е производител на фосфатни ѓубрива, азотни ѓубрива и ко-формалдехид со предност од ресурси. Компанијата е трета по големина хемиска компанија во Кина.

4. Синохем Интернационал

Sinochem International (Holdings) Co., Ltd. е котирана компанија од големи размери на државна сопственост со основна конкурентност во областите на земјоделски хемикалии, полупроизводи и нови материјали, полимерни адитиви, природна гума итн. (залиха: 600500). Во повеќе од 100 земји и региони низ светот. 

 • Приход: 51 милијарди CNY
 • Основана е: 2000

Од своето котација на Шангајската берза во 2000 година, Sinochem International им врати на акционерите и општеството со добри перформанси. Компанијата е оценета како една од 100-те топ котирани компании во Кина од страна на магазинот Fortune многу години, и еднаш беше рангирана на прво место во „Топ 100 кинески котирани компании во управувањето“, „најдобриот одбор на директори во Кина“, „најпочитуваните во Кина котирана компанија“ и многу други почести.

Sinochem International ја зема „фината хемија и зелениот живот“ како своја корпоративна визија. Преку технолошките иновации, иновациите на механизмите и иновациите на моделите, ќе изгради снабдувач со решенија за материјали со високи перформанси за возила со нова енергија и кинеска компанија за бенчмаркинг на пестициди како нејзина стратешка главна линија и активно ќе негува нов раст. Kinetic е посветена на изградба на иновативно фина хемиско претпријатие од светска класа.

5. Адама

Адама е една од водечките компании во глобалната индустрија за заштита на културите. Компанијата е посветена на создавање поедноставување на земјоделството, обезбедување на земјоделците со ефикасни производи и услуги, поедноставување на нивниот земјоделски живот и помагање на земјоделците да се развиваат.

Прочитај повеќе  Топ 4 најголеми кинески автомобилски компании

Со 7,000 вработени ширум светот, компанијата посветена на обезбедување решенија за земјоделците во повеќе од 100 земји ширум светот, вклучувајќи хербициди, инсектициди, фунгициди, регулатори за раст на растенијата и третмани за семиња за заштита на посевите од инвазија на плевел, штетници и болести, а со тоа им помага на земјоделците да се подобрат квалитетот и приносот на културите. 

 • Приход: 34 милијарди CNY
 • Вработени: 7000

Адама игра важна улога во зголемувањето на глобалното производство на храна за да одговори на растечката светска популација. ADAMA е една од компаниите со најобемно и најдиференцирано портфолио на производи во светот, со повеќе од 270 оригинални лекови и повеќе од 1,000 крајни производи, кои можат да обезбедат решенија за сите потреби на сите главни култури на различни пазари. 

Со долга историја од повеќе од 70 години, ADAMA се рангира меѓу најдобрите во глобалната индустрија за заштита на културите од 60 милијарди долари. Таа е единствената мултинационална компанија за заштита на земјоделските култури „со седиште во Кина и поврзана со светот“. Во 2018 година, годишната продажба на компанијата достигна 3.9 милијарди. американски долари.

6. Жеџијанг Џиангшан Хемикал

ZHEJIANG JIANGSHAN CHEMICAL CO., LTD., е кинеска компанија која главно се занимава со инфраструктурно инженерство и хемиски бизнис. Инфраструктурниот инженерски бизнис на Компанијата главно вклучува договорна изградба, одржување и управување со проекти на транспортната инфраструктура како што се патишта, мостови, тунели и подземни работи.

 • Приход: 33 милијарди CNY

Главните производи на хемискиот бизнис вклучуваат диметилформамид (DMF), диметилацетамид (DMAC), малеински анхидрид и поликарбонат (PC). Друштвото го врши својот бизнис на домашниот пазар и на прекуокеанските пазари. Компанијата е 6-та на листата на врвни кинески хемиски компании.

7. Шангај Хуаји

SHANGHAI HUAYI GROUP CORPORATION LIMITED, порано DOUBLE COIN HOLDINGS., LTD., е компанија со седиште во Кина, која главно се занимава со производство на хемиски производи и обезбедување хемиски услуги. Главните производи на компанијата вклучуваат метанол, оцетна киселина и други хемиски производи, како и пластика, бои, пигменти и бои, меѓу другото.

 • Приход: 27 милијарди CNY

Компанијата се занимава и со производство и продажба на гуми. Нејзините производи вклучуваат целосно челични тешки радијални автомобилски гуми, целосно челични тешки радијални инженерски гуми, целосно челични тешки радијални индустриски гуми, целосно челични тешки радијални лесни камион гуми, пристрасни гуми за камиони, пристрасни гуми за лесни камиони и гуми за фарма за употреба. Своите производи ги дистрибуира на домашните пазари и на прекуокеанските пазари.

Прочитај повеќе  Топ големи кинески интернет компании (најголеми)

8. Зибо Киксианг Тенгда Хемикал

Zibo Qixiang Tengda Chemical Co., Ltd. е компанија со седиште во Кина, главно ангажирана во истражување и развој, производство и продажба на фини хемиски производи. Компанијата е на 8-то место на листата на врвни кинески хемиски компании.

 • Приход: 22 милијарди CNY

Главните производи на компанијата вклучуваат производи од јаглерод четири бутен, изобутилен, бутан и изобутан, како што се метил етил кетон, бутадиен, бутадиенска гума, малеински анхидрид, изооктан, метил терциерен бутил етер (MTBE), пропилен и други. Компанијата главно ги дистрибуира своите производи на домашниот пазар.

9. Хемиска група Лукси

Luxi Chemical Group Co., Ltd. е кинеска компанија која главно се занимава со производство и дистрибуција на хемикалии, хемиски материјали и ѓубрива. Компанијата примарно обезбедува три категории на производи, кои вклучуваат азотни ѓубрива, сложени ѓубрива и хемиски производи.

 • Приход: 20 милијарди CNY

Производите на компанијата главно вклучуваат капролактам, полиол, поликарбонат, метан хлорид, мравја киселина, хлориран парафин, најлон 6, бензил хлорид, силикон, уреа и сложени ѓубрива, меѓу другите. Компанијата ги дистрибуира своите производи на домашниот пазар и на пазарите во странство.

10. Хемиска група Хубеи Ксингфа

Hubei Xingfa Chemical Group Co., Ltd. е основана во 1994 година и се наоѓа во округот Ксиншан, градот Јичанг, провинцијата Хубеи, родниот град на императорот Жаоџун од Ханминг. Тоа е компанија специјализирана за развој, производство и продажба на фосфорни хемиски производи и фини хемиски производи.

 • Приход: 19 милијарди CNY
 • Основана е: 1994
 • Вработени: 11,589

Главна дејност на котираната компанија. Компанијата беше котирана на Шангајската берза во 1999 година, шифра на акции: „600141“, сега има 34 подружници во целосна сопственост или поседување, вкупно средства од 29.258 милијарди јуани, 11,589 вработени, рангирана на 451-то место меѓу првите 500 котирани компании во Кина. Преку повеќе од две децении развој, компанијата стана еден од најголемите производители на фини фосфати во Кина.


Така, конечно, ова е списокот на топ 10 кинески хемиски компании во 2022 година.

За авторот

1 мисла за „Топ 10 кинески хемиски компании 2022 година“

 1. Здраво,

  Сакаме да направиме прашања за вашите производи.

  Бараме да ни ја испратите вашата тековна брошура за нашата студија, а можеби и да ви ја испратите деталната нарачка што ни треба.

  Хајди Вилхелм

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв