Топ 30 најголеми компании за производство на електрична енергија

Овде можете да ја најдете листата на 30-те најголеми компании за производство на електрична енергија во светот. ЕДФ Груп е најголемата компанија за производство на електрична енергија во светот. ЕДФ е клучен играч во енергетската транзиција, Групацијата ЕДФ е интегрирана енергетска компанија, активна во сите бизниси: производство, пренос, дистрибуција, тргување со енергија, продажба на енергија и енергетски услуги.

TOHOKU ELECTRIC POWER е втора по големина компанија за производство на електрична енергија во светот со приход од 21 милијарди американски долари, а потоа следат PGE, Brookfield Infrastructure итн.

Список на најголеми компании за производство на електрична енергија

па еве го списокот на топ 30 најголеми компании за производство на електрична енергија кои се подредени врз основа на вкупниот приход.

С.Н.име на компанијаВкупниот приход Држава
1ЕДФ 84 милијарди долариФранција
2TOHOKU ELECTRIC POWER CO INC 21 милијарди долариЈапонија
3PGE 12 милијарди долариПолска
4Брукфилд Infrastructure Partners LP Limited Partnership 9 милијарди долариБермудски
5AGL ENERGY LIMITED. 8 милијарди долариАвстралија
6HOKKAIDO ELECTRIC POWER CO INC 7 милијарди долариЈапонија
7ORSTED A/S 6 милијарди долариДанска
8ЕНЕРГЕТНА МРЕЖА КОРП 5 милијарди долариИндија
9CHINA LONGYUAN POWER GROUP CORP LTD 4 милијарди долариКина
10ПЕКИНГ ЈИНГНЕНГ ЧИСТА ЕНЕРГИЈА СО ООД 2 милијарди долариКина
11MYTILINEOS SA (CR) 2 милијарди долариГрција
12LOPEZ HOLDINGS CORPORATION 2 милијарди долариФилипини
13FIRST PHILIPPINE HOLDINGS CORP 2 милијарди долариФилипини
14ГРУПА НА ОПРЕМА НА КИНА ВИСОКА БРЗНИ ТРАНС 2 милијарди долариХонг Конг
15CORPORACI…N ACCIONA ENERG…AS RENOVABLES SA 2 милијарди долариШпанија
16EDP ​​RENOVAVEIS 2 милијарди долариШпанија
17POWER GENERATION CORP 3 2 милијарди долариВиетнам
18КИНА ТРИ клисури ОБНОВУВАЧКИ (ГРУПА) 2 милијарди долариКина
19NORTHLAND POWER INC 2 милијарди долариКанада
20IGNIT GRUPE 1 милијарди долариЛитванија
21FUJIAN FUNENG CO.,LTD 1 милијарди долариКина
22MERCURY NZ LTD NPV 1 милијарди долариНов Зеланд
23CHINA DATANG CORP ОБНОВЛИВИ PWR CO 1 милијарди долариКина
24TCT DIEN LUC DAU KHI VN 1 милијарди долариВиетнам
25Clearway Energy, Inc. 1 милијарди долариСоединети Држави
26THUNGELA RESOURCES LTD 1 милијарди долариЈужна Африка
27ЕРГ 1 милијарди долариИталија
28AUDAX RENOVABLES, SA 1 милијарди долариШпанија
29CGN NEW ENERGY HOLDINGS CO LTD 1 милијарди долариХонг Конг
30Atlantica Sustainable Infrastructure plc 1 милијарди долариОбединето Кралство
Список на најголеми компании за производство на електрична енергија

ЕДФ група

Групацијата ЕДФ е светски лидер во енергијата со ниска содржина на јаглерод, со развиена разновидна производствена мешавина базирана главно на нуклеарна и обновлива енергија (вклучувајќи хидроенергија). Таа, исто така, инвестира во нови технологии за поддршка на енергетската транзиција.

Причината за постоење на EDF е да изгради нето енергетска иднина со нула енергија со електрична енергија и иновативни
решенија и услуги, да помогне да се спаси планетата и да се поттикне благосостојбата и економскиот развој.

Групацијата е вклучена во снабдување со енергија и услуги на приближно 38.5 милиони клиенти, од кои 28.0 милиони во Франција. Оствари консолидирана продажба од 84.5 милијарди евра. ЕДФ котира на Париската берза.

Пацифичка компанија за гас и електрична енергија

Компанијата за гас и електрична енергија Пацифик, основана во Калифорнија во 1905 година, е една од најголемите комбинирани компании за природен гас и електрична енергија во САД. Со седиште во Сан Франциско, компанијата е подружница на PG&E Corporation Се отвора во нов прозорец..

Во 2022 година, PG&E го премести своето седиште преку заливот Сан Франциско во Оукланд, Калифорнија. Ги има околу 23,000 вработени кои ја извршуваат основната дејност на Pacific Gas and Electric Company - пренос и испорака на енергија.

Компанијата обезбедува услуги за природен гас и електрична енергија на приближно 16 милиони луѓе низ сервисната област од 70,000 квадратни милји во северна и централна Калифорнија. Компанијата за гас и електрична енергија на Пацификот и другите енергетски компании во државата се регулирани од Комисијата за јавни комунални услуги на Калифорнија Се отвора во нов прозорец. CPUC беше создаден од државниот законодавен дом во 1911 година.

Така, конечно, ова е листата на Топ 30 најголеми компании за производство на електрична енергија во светот врз основа на вкупниот приход.

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв