Топ 10 најголеми компании во светот по вработени (целосна листа)

Последно ажурирано на 8 септември 2022 година во 01:24 часот

Листа на врвни 10 Најголемите компании во светот кои се подредени според бројот на вработени кои работат. Волмарт АД е најголемата компанија работодавач во светот со вработени од 23,00,000, а потоа следи Amazon.com, Inc. ВОЛСКВАГЕН AG и Accenture plc.

Список на Топ 10 најголеми компании во светот по вработени

Еве ја листата на Топ 10 најголеми компании во светот врз основа на бројот на вработени.

С.НОписБрој на вработениДржаваПриход по вработен 
1Walmart АД                          23,00,000Соединети Држави 2,43,109 долари
2Amazon.com, Inc.                          12,98,000Соединети Држави 2,97,430 долари
3VOLKSWAGEN AG ST ON                             6,62,575Германија 4,11,591 долари
4Accenture plc                             6,24,000Ирска 80,983 долари
5DEUTSCHE POST AG NA ON                             5,71,974Германија 1,42,909 долари
6Обединета парцела услуга, Inc.                             5,43,000Соединети Држави 1,55,492 долари
7ТАТА КОНСУЛТАНЦИЈА С                             5,06,908Индија 44,298 долари
8Home Depot, Inc. (The)                             5,04,800Соединети Држави 2,61,708 долари
9ГАЗПРОМ                             4,77,600Руската Федерација 1,78,952 долари
10Kroger Company (The)                             4,65,000Соединети Држави 2,84,942 долари
11CHINA MOBILE LTD                             4,54,332Хонг Конг 2,44,995 долари
12PETROCHINA COMPANY LIMITED                             4,32,003Кина 6,15,505 долари
13KONINKLIJKE AHOLD DELHAIZE NV                             4,14,000Холандија 2,20,877 долари
14СОДЕКС                             4,12,088Франција 49,923 долари
15Целна корпорација                             4,09,000Соединети Држави 2,28,756 долари
16JARDINE MATHESON HOLDINGS LTD                             4,03,000Бермудски 81,010 долари
17Yum China Holdings, Inc.                             4,00,000Кина 20,658 долари
18КИНА ПЕТРОЛЕУМ И ХЕМИСКА КОРПОРАЦИЈА                             3,84,065Кина 7,44,926 долари
19ТЕЛЕПЕРФОРМАНЦИЈА                             3,83,233Франција 18,301 долари
20Корпорејшн Старбакс                             3,83,000Соединети Држави 75,872 долари
21ISS A/S                             3,78,946Данска 30,288 долари
22TOYOTA MOTOR CORP                             3,66,283Јапонија 6,72,392 долари
23TESCO PLC ORD 6 1/3P                             3,65,765Обединето Кралство 2,21,267 долари
24QUESS CORP LTD                             3,63,136Индија 4,082 долари
25ПИНГ НА ОСИГУРУВАЊЕ (GROUP) КОМПАНИЈА ОД КИНА, ООД.                             3,62,035Кина 5,42,048 долари
26ЛАРСЕН И ТУБРО                             3,60,826Индија 51,336 долари
27Беркшир Хатавеј АД                             3,60,000Соединети Држави 6,81,972 долари
28КИНА ДРЖАВНА ГРАДЕЖНА КОРПОРАЦИЈА ЛИМИТИД                             3,56,864Кина 6,85,198 долари
29SECURITAS AB SER. Б                             3,55,000Шведска 37,028 долари
30HITACHI                             3,50,864Јапонија 2,25,151 долари
31КИНА КОНСТРУКЦИЈА БАНКА КОРПОРАЦИЈА                             3,49,671Кина 5,15,489 долари
32Lowe's Companies, Inc.                             3,40,000Соединети Држави 2,63,521 долари
33NIPPON TEL & TEL CORP                             3,24,667Јапонија 3,32,926 долари
34КАРЕФУР                             3,22,164Франција 2,74,019 долари
35TJX Companies, Inc. (The)                             3,20,000Соединети Држави 1,00,428 долари
36МАГНИТ                             3,16,001Руската Федерација 66,478 долари
37Walgreens Boots Alliance, Inc.                             3,15,000Соединети Држави 4,20,663 долари
38JD.COM INC                             3,14,906Кина 3,43,220 долари
39FRESENIUS SE+CO.KGAA ON                             3,11,269Германија 1,42,599 долари
40БАНКА НА КИНА ОГРАНИЧЕН                             3,09,084Кина 4,50,794 долари
41SIEMENS AG NA ON                             3,03,000Германија 2,37,957 долари
42ПОУ ЧЕН                             3,02,067Тајван 29,450 долари
43Компаниите Албертсонс, Inc.                             3,00,000Соединети Држави 2,32,301 долари
44Здравствена корпорација CVS                             3,00,000Соединети Држави 8,95,513 долари
45CK HUTCHISON HOLDINGS LIMITED                             3,00,000Хонг Конг 1,14,522 долари
46YUE YUEN ИНДУСТРИСКИ HLDGS                             2,98,500Хонг Конг 28,299 долари
47ПепсиКо, Inc.                             2,91,000Соединети Држави 2,41,828 долари
48Корпорација Cognizant Technology Solutions                             2,89,500Соединети Држави 57,520 долари
49FedEx Corporation                             2,89,000Соединети Држави 2,89,945 долари
50КИНА ЖЕЛЕЗНИЧКА ГРУП ЛИМИТИД                             2,88,729Кина 5,13,192 долари
51DAIMLER AG NA ON                             2,88,481Германија 6,54,479 долари
52Корпорација за трговија на големо со Costco                             2,88,000Соединети Држави 6,80,309 долари
53SUMITOMO ELECTRIC INDUSTRIES                             2,86,784Јапонија 92,099 долари
54CHINA Railway CONSTRUCTION CORPORATION LIMITED                             2,86,242Кина 4,84,299 долари
55СБЕРБАНК НА РУСИЈА                             2,85,555Руската Федерација 1,59,065 долари
56КИНА ТЕЛЕКОМ CORPORATION LIMITED                             2,81,192Кина 2,11,242 долари
57HCA Healthcare, Inc.                             2,75,000Соединети Држави 1,87,393 долари
58НЕСТЛЕ Н                             2,73,000Швајцарија 3,49,509 долари
59КАПГЕМИНИ                             2,69,769Франција 71,879 долари
60INFOSYS LTD                             2,59,619Индија 52,931 долари
61ЈАГЛЕН ИНДИЈА ООД                             2,59,016Индија 47,534 долари
62JD LOGISTICS INC                             2,58,702Кина 41,103 долари
63КИНА УНИКОМ (ХОНГ КОНГ) ЛИМИТИД                             2,54,702Хонг Конг 1,72,878 долари
64JBS НА NM                             2,50,000Бразил 2,08,081 долари
65GBL                             2,49,329Белгија 31,316 долари
66АЗИСКА ТЕХНОЛОГИЈА                             2,49,000Јужна Кореа 380 долари
67Aramark                             2,48,300Соединети Држави 48,715 долари
68ДРЖАВА БК ИНДИЈА                             2,45,652Индија 2,13,804 долари
69JAPAN POST HLDGS CO LTD                             2,43,612Јапонија 4,27,546 долари
70PANASONIC CORP                             2,43,540Јапонија 2,48,922 долари
71CHINA UNITED NETWORK COMMUNICATIONS LIMITED                             2,42,121Кина 1,91,032 долари
72ЖАРДИНА C&C                             2,40,000Сингапур 57,551 долари
73Jabil Inc.                             2,38,000Соединети Држави 1,23,046 долари
74CONTINENTAL AG ON                             2,36,386Германија 1,95,253 долари
75RELIANCE INDS                             2,36,334Индија 2,69,865 долари
76HSBC HOLDINGS PLC ORD 0.50 УСД (Велика Британија РЕГ)                             2,35,000Обединето Кралство 3,52,278 долари
77WAL-MART DE MEXICO SAB DE CV                             2,31,271Мексико 1,52,280 долари
78AT&T Inc.                             2,30,000Соединети Држави 7,46,783 долари
79SIS LTD                             2,28,028Индија 5,475 долари
80ДТ.ТЕЛЕКОМ АГ НА                             2,26,291Германија 5,46,099 долари
81BYD COMPANY LTD                             2,24,280Кина 1,05,297 долари
82YAMATO HOLDINGS CO LTD                             2,23,191Јапонија 68,763 долари
83МЛЕЧНА ФАРМА УСД                             2,20,000Хонг Конг 46,675 долари
84LOBLAWS COMPANIES LIMITED                             2,20,000Канада 1,88,076 долари
85Џорџ Вестон ООД                             2,20,000Канада 1,95,180 долари
86HONDA MOTOR CO                             2,11,374Јапонија 5,63,883 долари
87WOOLWORTHS GROUP LIMITED                             2,10,067Австралија 1,99,043 долари
88SAIC MOTOR CORPORATION LIMITED                             2,04,815Кина 5,49,758 долари
89ВИПРО ДООЕЛ                             2,00,000Индија 42,361 долари
90Мекдоналдс корпорација                             2,00,000Соединети Држави 96,039 долари
91Дрво дрво, Inc.                             1,99,327Соединети Држави 1,27,977 долари
92UBIQUOSS                             1,97,000Јужна Кореа 516 долари
93ИНДУСТРИСКИ ИНТЕРНЕТ FOXCONN                             1,96,159Кина 3,36,022 долари
94BNP PARIBAS ACT.A                             1,94,976Франција 5,65,243 долари
95ПОШТАЛНА ШТЕДИЛНИЦА НА КИНА, ООД.                             1,94,527Кина 3,63,683 долари
96НАРОДНА ОСИГУРУВАЧКА КОМПАНИЈА (ГРУПА) ОФ КИНА ЛИМИТИД                             1,93,494Кина 4,50,894 долари
97БАНКО САНТАНДЕР СА                             1,91,189Шпанија 4,13,113 долари
98Компанијата Волт Дизни (The)                             1,90,000Соединети Држави 3,54,668 долари
99СТЕЛАНТИС                             1,89,512Холандија 5,59,608 долари
100AMERICA MOVIL SAB DE CV                             1,86,851Мексико 2,73,129 долари
101Ford Motor Company                             1,86,000Соединети Држави 6,83,570 долари
102HCL ТЕХНОЛОГИИ                             1,81,919Индија 56,673 долари
103CANON INC                             1,81,897Јапонија 1,68,277 долари
104Microsoft Corporation                             1,81,000Соединети Држави 9,28,663 долари
105PICC PROPERTY & CASUALTY CO                             1,80,616Кина 3,32,979 долари
106ACS,ACTIVIDADES DE CONSTRUCCION Y SERVICIOS,SA                             1,79,539Шпанија 2,38,096 долари
107ОКОЛИНА ВЕОЛИЈА.                             1,78,894Франција 1,77,895 долари
108ROYAL MAIL PLC ORD 1P                             1,74,812Обединето Кралство 99,745 долари
109Корпорација „Леар“                             1,74,600Соединети Држави 97,623 долари
110Компанијата "Џенерал електрик"                             1,74,000Соединети Држави 4,59,155 долари
111LUXSHARE ПРЕЦИЗНОСТ                             1,72,410Кина 81,817 долари
112МАЈКА СУМИ СИС                             1,70,100Индија 46,096 долари
113DENSO CORP                             1,68,391Јапонија 2,65,313 долари
114Корпорација комарк                             1,68,000Соединети Држави 6,16,452 долари
115ARCELORMITTAL SA                             1,67,743Луксембург 3,40,851 долари
116СЕНТ ГОБАИН                             1,67,552Франција 2,78,430 долари
117Flex Ltd.                             1,67,201Сингапур 1,44,281 долари
118ЕДФ                             1,65,790Франција 5,09,457 долари
119CRRC CORPORATION LIMITED                             1,64,177Кина 2,10,397 долари
120АБ ИНБЕВ                             1,63,695Белгија 3,07,389 долари
121Роберт Халф Интернационал АД.                             1,63,500Соединети Држави 31,248 долари
122Долар општа корпорација                             1,58,000Соединети Држави 2,13,588 долари
123Dell Technologies Inc.                             1,58,000Соединети Држави 5,97,019 долари
124MAGNA INTERNATIONAL INC                             1,58,000Канада 2,17,742 долари
125Дарден ресторани, Inc.                             1,56,883Соединети Држави 45,869 долари
126AEON CO LTD                             1,55,578Јапонија 5,19,081 долари
127Компанијата Џенерал Моторс                             1,55,000Соединети Држави 7,90,226 долари
128КИНА НАЦИОНАЛЕН ГРАДЕЖЕН МАТЕРИЈАЛ СО                             1,54,096Кина 2,39,593 долари
129Apple Inc.                             1,54,000Соединети Држави 23,75,435 долари
130COUNTRY GARDEN SVCS HLDGS CO LTD                             1,53,585Кина 14,720 долари
131Менаџмент на средства на Брукфилд АД                             1,52,000Канада 4,40,088 долари
132ESSILORLUXOTTICA                             1,51,017Франција 1,16,905 долари
133Аптив ПЛЦ                             1,51,000Ирска 86,530 долари
134ХРИСТИЈАНСКИ ДИОР                             1,50,479Франција 3,63,059 долари
135MIDEA GROUP CO LTD                             1,49,239Кина 2,91,166 долари
136GRUPO BIMBO SAB DE CV                             1,48,746Мексико 1,11,697 долари
137ALLIANZ SE NA ON                             1,48,737Германија 9,78,070 долари
138ПРОСЕГУР                             1,47,231Шпанија 29,672 долари
139KINGWAYTEK TECHNOLOGY CO LTD                             1,47,000Тајван 67 долари
140MITSUBISHI ELECTRIC CORP                             1,45,653Јапонија 2,60,424 долари
141GLENCORE PLC ORD 0.01 УСД                             1,45,000Швајцарија 10,46,399 долари
142INDUSTRIA DE DISE\O TEXTIL SA INDITEX-                             1,44,116Шпанија 1,71,989 долари
143Компанијата Боинг (The)                             1,41,000Соединети Држави 4,12,489 долари
144Хилтон светски холдингс АД                             1,41,000Соединети Држави 30,752 долари
145КИНА ВАНКЕ CO                             1,40,565Кина 4,26,290 долари
146Атенто СА                             1,39,800Луксембург 10,102 долари
147NTT DATA CORP                             1,39,677Јапонија 1,50,228 долари
148MITSUBISHI UFJ FINANCIAL GROUP INC                             1,38,161Јапонија 3,62,031 долари
149BRIDGESTONE CORP                             1,38,036Јапонија 2,10,120 долари
150Тајсон Фудс, Inc.                             1,37,000Соединети Држави 3,43,423 долари
151CITIC LIMITED                             1,35,304Хонг Конг 5,27,056 долари
152Азбука АД                             1,35,301Соединети Држави 13,47,736 долари
153Технолошка компанија DXC                             1,34,000Соединети Држави 1,32,306 долари
154EMPIRE CO                             1,34,000Канада 1,71,482 долари
155КИНА КОМУНИКАЦИИ ИЗГРАДБА CO.,LTD                             1,33,294Кина 7,16,879 долари
156Сосиете Женерал                             1,33,251Франција 2,90,353 долари
157NISSAN MOTOR CO                             1,32,324Јапонија 5,37,729 долари
158МОЌНОСТ ГРАДЕЖНА КОРПОРАЦИЈА НА КИНА, ООД.                             1,32,125Кина 4,62,577 долари
159Oracle Corporation                             1,32,000Соединети Држави 3,06,659 долари
160AIRBUS SE                             1,31,349Холандија 4,64,943 долари
161HAIDILAO INTL HLDG LTD                             1,31,084Кина 31,635 долари
162Finch Therapeutics Group, Inc.                             1,31,000Соединети Држави 59 долари
163ЧЕЛИК АВТОР ИНДИЈА                             1,30,999Индија 72,023 долари
164TDK CORP                             1,29,284Јапонија 1,03,529 долари
165БУЈГИ                             1,29,018Франција 3,29,023 долари
166ASSOCIATED BRITISH FOODS PLC ORD 5 15/22P                             1,28,000Обединето Кралство 1,46,055 долари
167ASTRA INTERNATIONAL TBK                             1,26,717Индонезија 98,320 долари
168FUJITSU                             1,26,371Јапонија 2,57,068 долари
169SCHNEIDER ELECTRIC SE                             1,26,328Франција 2,43,678 долари
170ИТАУСА НА N1                             1,26,000Бразил 8,984 долари
171ИТОЧУ КОРП                             1,25,944Јапонија 7,42,566 долари
172FRESEN.MED.CARE KGAA ON                             1,25,364Германија 1,74,349 долари
173DONGFENG MOTOR GROUP CO                             1,24,270Кина 1,25,905 долари
174Инкорпорирана ABM Industries                             1,24,000Соединети Држави 50,231 долари
175АЛИМЕНТАЦИЈА КАУЧ-ТАРД                             1,24,000Канада 3,92,783 долари
176SUN ART ПОВТОРНО ГРУПА ОГРАНИЧЕНА                             1,23,449Кина 1,18,509 долари
177КИНА ЕВЕРГРАНД ГРУПА                             1,23,276Кина 6,00,970 долари
178BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA, SA                             1,23,174Шпанија 3,27,140 долари
179MUYUAN FOODS CO LT                             1,21,995Кина 70,475 долари
180SF HOLDING CO                             1,21,925Кина 1,92,644 долари
181БИДВЕСТ ДООЕЛ                             1,21,344Јужна Африка 50,971 долари
182Мариот Меѓународниот                             1,21,000Соединети Држави 87,893 долари
183YONGHUI СУПЕРПРОДАВНИЦИ                             1,20,748Кина 1,17,745 долари
184BAY.MOTOREN WERKE AG ST                             1,20,726Германија 10,03,257 долари
185HDFC BANK                             1,20,093Индија 1,79,175 долари
186COLES GROUP LIMITED.                             1,20,000Австралија 2,43,569 долари
187NTPC LTD                             1,19,383Индија 1,26,215 долари
188Verizon комуникации Inc.                             1,18,400Соединети Држави 11,28,488 долари
189AISIN CORPORATION                             1,18,359Јапонија 2,69,584 долари
190J.MARTINS, SGPS                             1,18,210Португалија 1,99,700 долари
191CHINA ENERGY ENGINEERING CORPORATION LIMITED                             1,17,830Кина 3,50,809 долари
192ЦЕНКОСУД СА                             1,17,638Чиле 1,23,254 долари
193Михелин                             1,17,500Франција 2,13,148 долари
194ТОШИБА КОРП                             1,17,300Јапонија 2,35,647 долари
195Gap, Inc. (The)                             1,17,000Соединети Држави 1,17,949 долари
196Barrett Business Services, Inc.                             1,15,075Соединети Држави 7,654 долари
197NEC CORP                             1,14,714Јапонија 2,36,198 долари
198Корпорација Локхид Мартин                             1,14,000Соединети Држави 5,88,105 долари
199WESFARMERS LIMITED                             1,14,000Австралија 2,22,571 долари
200ФАУРЕЦИЈА                             1,13,931Франција 1,57,373 долари
201ТЕЛЕФОНИЦА, СА                             1,12,797Шпанија 4,67,261 долари
202НИДЕК КОРПОРАЦИЈА                             1,12,551Јапонија 1,30,102 долари
203P.ACUCAR-CBDON NM                             1,12,131Бразил 87,998 долари
204LENS TECHNOLOGY CO                             1,11,900Кина 50,082 долари
205ONEFORCE HLDGS LTD                             1,11,000Кина 389 долари
206КИНА ПАЦИФИЧКО ОСИГУРУВАЊЕ (ГРУП)                             1,10,940Кина 5,81,143 долари
207Интел Корпорацијата                             1,10,600Соединети Држави 7,04,042 долари
208BASF SE NA ON                             1,10,302Германија 6,56,124 долари
209ВАЛЕО                             1,10,300Франција 1,82,323 долари
210LUFTHANSA AG VNA ON                             1,10,065Германија 1,51,064 долари
211Корпорација Кол                             1,10,000Соединети Држави 1,45,045 долари
212Тенет здравствена корпорација                             1,10,000Соединети Држави 1,60,364 долари
213SONY GROUP CORPORATION                             1,09,700Јапонија 7,51,257 долари
214ПОШТЕ ИТАЛИЈАНСКИ                             1,09,658Италија 3,34,948 долари
215SAMSUNG ELEC                             1,09,490Јужна Кореа 19,90,996 долари
216Абот Лаборатории                             1,09,000Соединети Држави 3,17,505 долари
217SINOPHARM GROUP CO. LTD.                             1,08,316Кина 6,10,657 долари
218SAP SE ON                             1,07,415Германија 2,94,596 долари
219WH GROUP LIMITED                             1,07,000Хонг Конг 2,39,216 долари
220НИППОН ЧЕЛИЧНА КОРПОРАЦИЈА                             1,06,226Јапонија 4,11,423 долари
221ТЕХНИКА МАХИНДРА                             1,06,177Индија 48,764 долари
222НОВАРТИС Н                             1,05,794Швајцарија 4,88,384 долари
223ИНТЕСА САНПАОЛО                             1,05,615Италија 2,31,943 долари
224АББ ООД Н                             1,05,600Швајцарија 2,62,182 долари
225ТОТАЛЕНЕРГИИ                             1,05,476Франција 12,18,096 долари
226VODAFONE GROUP PLC ORD0.20 УСД 20/21                             1,05,000Обединето Кралство 5,13,671 долари
227FIRST PACIFIC CO                             1,03,127Хонг Конг 69,162 долари
228Интернешнл Хонвел                             1,03,000Соединети Држави 3,16,893 долари
229Best Buy Co., Inc.                             1,02,000Соединети Држави 4,63,353 долари
230XPO Logistics, Inc.                             1,02,000Соединети Држави 1,59,333 долари
231ДАНОНЕ                             1,01,911Франција 2,83,151 долари
232PUNJAB NATL BANK                             1,01,802Индија 1,27,639 долари
233РОШ И                             1,01,465Швајцарија 6,50,273 долари
234ERICSSON, TELEFONAB. LM SER. А                             1,01,322Шведска 2,52,440 долари
235THYSSENKRUPP AG ON                             1,01,275Германија 3,88,925 долари
236МЕТАЛУРГИСКА КОРПОРАЦИЈА НА КИНА ООД.                             1,01,020Кина 6,02,659 долари
237ЛЕОНИ АГ НА ОН                             1,01,007Германија 50,072 долари
238Johnson Controls International plc                             1,01,000Ирска 2,34,337 долари
239Компанијата Procter & Gamble (The)                             1,01,000Соединети Држави 7,53,644 долари
240FIRSTGROUP PLC ORD 5P                             1,00,807Обединето Кралство 63,530 долари
241Корпорејшн Динамика                             1,00,700Соединети Држави 3,76,614 долари
242КОЦ ХОЛДИНГ                             1,00,641Турција 2,45,687 долари
243CHINA SOUTHERN AIRLINES COMPANY LIMITED                             1,00,431Кина 1,40,425 долари
244BYD ELECTRONIC INTERNATIONAL CO. LT                             1,00,300Кина 1,05,651 долари
245ВИЛМАР ИНТЛ                             1,00,000Сингапур 5,27,341 долари
246AutoZone, Inc.                             1,00,000Соединети Држави 1,46,296 долари
247CBRE Group Inc.                             1,00,000Соединети Држави 2,38,262 долари
Топ 10 најголеми компании во светот по вработени (целосна листа)

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв