Топ 10 најголеми компании во Канада

Последно ажурирано на 10 септември 2022 година во 02:48 часот

Овде можете да ја најдете листата на Топ 10 Најголемите компании во Канада кои се средени врз основа на прометот на продажбата.

Список на Топ 10 најголеми компании во Канада

Значи, тука е списокот на Топ 10 најголеми компании во Канада кои се засноваат на приходите.

1. Менаџмент на средства на Брукфилд

Брукфилд Асет Менаџмент е најголемата компанија во Канада врз основа на продажбата, прометот и приходите. Брукфилд Асет Менаџмент е водечки глобален алтернативен менаџер на средства со над 625 милијарди долари средства под управување низ

 • недвижен имот,
 • инфраструктура,
 • обновливите извори на моќ,
 • приватен капитал и
 • кредит.

Целта на компанијата е да генерира атрактивни долгорочни приноси приспособени според ризикот во корист на клиентите и акционерите.

 • Промет: 63 милијарди долари
 • Земја: Канада

Компанијата управува со низа јавни и приватни инвестициски производи и услуги за институционални и мало клиенти. Компанијата заработува приход од управувањето со средства за тоа и ги усогласува интересите со клиентите со инвестирање заедно со нив. Менаџментот на Брукфилд Асет е најголем на листата на Топ 10 најголеми компании во Канада.

2. Друштво за осигурување на живот на производители

Manufacturers Life Insurance Company, Manulife е водечка меѓународна групација за финансиски услуги која им помага на луѓето полесно да ги носат своите одлуки и да живеат подобро. Компанијата е втора по големина компанија во Канада врз основа на прометот.

Компанијата работи првенствено како Џон Хенкок во Соединетите држави и Manulife на друго место. Manulife е најголемата компанија за осигурување на живот во Канада.

 • Промет: 57 милијарди долари
 • Земја: Канада

Компанијата обезбедува финансиски совети, осигурување, како и решенија за управување со богатство и имот за поединци, групи и институции. Компанијата е меѓу листата на Топ 10 најголеми компании во Канада.

3. Енергетска корпорација на Канада

Power Corporation of Canada е трета по големина компанија во Канада врз основа на приходите. Power Corporation е меѓународна компанија за управување и холдинг која се фокусира на финансиски услуги во Северна Америка, Европа и Азија.

 • Промет: 44 милијарди долари
 • Земја: Канада

Нејзините основни акции се водечки осигурителни, пензионирани, управување со богатство и инвестициски бизниси, вклучително и портфолио на алтернативни платформи за инвестирање во средства.

4. Couche Tard

Alimentation Couche-Tard е глобален лидер во секторот за погодност, управувајќи со брендовите Couche-Tard, Circle K и Ingo. Компанијата е меѓу врвни компании во Канада според вкупната продажба.

 • Промет: 44 милијарди долари
 • Земја: Канада

Компанијата се стреми да ги задоволи барањата и потребите на луѓето во движење и да им олесни на нашите клиенти. За таа цел, компанијата нуди брза и пријателска услуга, обезбедувајќи производи за погодност, вклучувајќи храна и топли и ладни пијалоци, и услуги за мобилност, вклучувајќи гориво за патен транспорт и решенија за полнење на електрични возила. 

5. Кралски Банка од Канада – РБЦ

Royal Bank of Canada е една од најголемите во Канада банки, и меѓу најголемите во светот врз основа на пазарната капитализација. Компанијата има 86,000+ со полно и со скратено работно време вработени кои опслужуваат 17 милиони клиенти во Канада, САД и 27 други земји.

 • Промет: 43 милијарди долари
 • Сектор: Банка

RBCone од водечките диверзифицирани компании за финансиски услуги во Северна Америка и обезбедува лично и комерцијално банкарство, управување со богатство, осигурување, услуги за инвеститори и пазари на капитал производи и услуги на глобална основа.

Royal Bank of Canada (RY на TSX и NYSE) и нејзините подружници работат под главниот бренд име RBC.

6. Џорџ Вестон Лимитед

Џорџ Вестон Лимитед е канадска јавна компанија, основана во 1882 година. Џорџ Вестон има три оперативни сегменти: Loblaw Companies Limited, најголемиот канадски продавач на храна и лекови и давател на финансиски услуги, Choice Properties инвестициски фонд за недвижности, најголемата и истакната разновидна REIT во Канада и Вестон Фудс, еден од водечките производители на квалитетни печива во Северна Америка.

 • Промет: 41 милијарди долари
 • Сектор: Храна

Со над 200,000 вработени кои работат во Џорџ Вестон и неговите оперативни сегменти, групата компании претставува еден од најголемите работодавци во приватниот сектор во Канада.

7. Групација на TD Bank

TD Bank Group со седиште во Торонто, Канада, со приближно 90,000 вработени во канцеларии ширум светот, Toronto-Dominion Bank и нејзините подружници се колективно познати како TD Bank Group (TD).

 • Промет: 39 милијарди долари
 • Сектор: Банкарство

ТД нуди целосен опсег на финансиски производи и услуги на над 26 милиони клиенти ширум светот преку три клучни деловни линии:

 • Канадска малопродажба вклучувајќи TD Canada Trust, Business Banking, TD Auto Finance (Канада), TD Wealth (Канада), TD Direct Investing и TD Insurance
 • САД малопродажба вклучувајќи ги ТД банка, најпогодната банка во Америка, TD Auto Finance (САД), TD Wealth (САД) и инвестицијата на TD во Schwab
 • Банкарство на големо вклучувајќи ги и TD Securities

TD имаше средства од 1.7 трилиони ЦДН на 31 јули 2021 година. Торонто-Доминион банка тргува на берзите во Торонто и Њујорк под симболот „TD“.

Торонто-Доминион банка е овластена банка која подлежи на одредбите од Законот за банки (Канада). Формирана е на 1 февруари 1955 година преку спојување на Банката на Торонто, изнајмена во 1855 година и банката Доминион, изнајмена во 1869 година.

8. Magna International

Magna International е водечки глобален добавувач на автомобили посветен на испорака на нови решенија за мобилност и технологија што ќе го променат светот.

 • Промет: 33 милијарди долари
 • Земја: Канада

Производите на компанијата може да се најдат на повеќето возила денес и доаѓаат од 347 производствени операции и 87 развојни, инженерски и продажни центри на производи во 28 земји. Компанијата има над 158,000 вработени фокусирани на испорака на супериорна вредност за клиентите преку иновативни процеси и производство од светска класа.

9. Банка на Нова Шкотска

Банка со седиште во Канада со фокус на висококвалитетни пазари за раст во Америка. Банката нуди лично и комерцијално банкарство, управување со богатството и приватно банкарство, корпоративно и инвестициско банкарство и пазари на капитал, преку глобален тим од приближно 90,000 шкотски банкари.

 • Промет: 31 милијарди долари
 • Сектор: Банкарство

Компанијата е топ-пет универзална банка на секој од нашите основни пазари и топ-15 банка на големо во САД, која обезбедува супериорни совети и услуги за да им помогне на клиентите да напредуваат.

10. Enbridge Inc

Енбриџ АД е со седиште во Калгари, Канада. Компанијата има работна сила од повеќе од 12,000 луѓе, пред се во САД и Канада. Enbridge (ENB) се тргува на берзите во Њујорк и Торонто.

 • Промет: 28 милијарди долари
 • Земја: Канада

Енбриџ беше именуван во Томсон Ројтерс Топ 100 глобални енергетски лидери во 2018 година; компанијата избрана за индексот за родова еднаквост на Блумберг за 2019 и 2020 година; и се рангирани меѓу најдобрите 50 корпоративни граѓани во Канада 18 години, до 2020 година.

Компанијата работи низ Северна Америка, поттикнувајќи ја економијата и квалитетот на животот на луѓето. компанијата пренесува околу 25% од суровата нафта произведена во Северна Америка, транспортира речиси 20% од природниот гас потрошен во САД,

 Така, конечно ова е листата на Топ 10 најголеми компании во Канада

Список на Топ 10 најголеми компании во Канада

па еве ја листата на Топ 10 најголеми компании во Канада врз основа на приходите.

С.Н.компанијата Држава Приходи во милиони
1Менаџмент на средства на БрукфилдКанада$63,400
2МанулифКанада$57,200
3Power Corp од КанадаКанада$43,900
4Доцна пеленаКанада$43,100
5РБЦКанада$42,900
6Georgeорџ ВестонКанада$40,800
7Групација на ТД банкаКанада$38,800
8Интернационална МагнаКанада$32,500
9Банка на Нова ШкотскаКанада$30,700
10ЕнбриџКанада$28,200
Список на Топ 10 најголеми компании во Канада

Така конечно ова е листата на Топ 10 најголеми компании во Канада.

Список на Топ 10 најголеми компании во Канада, најголема компанија во Канада според прометот на приходите, банки за управување со средства, малопродажба, компанија за храна.

За авторот

1 мисла за „Топ 10 најголеми компании во Канада“

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв