Список на најголемата светска компанија за јаглен

Список на најголемата светска компанија за јаглен врз основа на вкупниот приход.

Список на најголемата светска компанија за јаглен

Значи, тука е списокот на најголемите светски компании за јаглен кои се подредени врз основа на вкупниот приход.

1. China Shenhua Energy Company Limited

Инкорпорирана на 8 ноември 2004 година, China Shenhua Energy Company Limited (накратко „China Shenhua“), подружница на China Energy Investment Corporation, беше котирана на берзата во Хонг Конг и Шангајската берза по првичната јавна понуда (IPO) на 15 јуни 2005 година и 9 октомври 2007 година, соодветно.

Од 31 декември 2021 година, Кина Шенхуа имаше вкупно средства од 607.1 милијарди јуани, пазарна капитализација од 66.2 милијарди американски долари со 78,000 вработени. China Shenhua е глобално водечка интегрирана енергетска компанија базирана на јаглен, главно ангажирана во седум деловни сегменти, имено јаглен, електрична енергија, нова енергија, јаглен до хемикалии, железница, ракување со пристаништа и превоз.

  • Приход: 34 милијарди долари
  • Земја: Кина
  • Вработени: 78,000

Фокусирајќи се на својата основна операција за ископување јаглен, China Shenhua ја користи својата саморазвиена транспортна и продажна мрежа, како и низводно моќ постројки, капацитети од јаглен-хемикалии и нови енергетски проекти за да се постигне интегриран развој и работа меѓу секторите и индустријата. Се рангираше на второто место во светот и на првото место во Кина на листата на Топ 2 глобални енергетски компании на Платс за 1 година.

2. Yankuang Energy Group Company Limited

Yankuang Energy Group Company Limited („Yankuang Energy“) (поранешна Yanzhou Coal Mining Company Limited), контролирана подружница на Shandong Energy Group Co., Ltd., беше котирана на берзите на Хонг Конг, Њујорк и Шангај во 1998 година. Во 2012 г. , Јанкоал Австралија Ltd, контролирана подружница на Yankuang Energy, беше наведена во Австралија. Како резултат на тоа, Yankuang Energy стана единствената компанија за јаглен во Кина која е наведена на четири главни платформи за котација дома и во странство.

  • Приход: 32 милијарди долари
  • Земја: Кина
  • Вработени: 72,000

Соочени со трендовите на интернационализација на интеграцијата на ресурсите, протокот на капитал и пазарните натпревари, Yankuang Energy продолжува да ги фрла и да ги шири своите предности преку наведените платформи дома и во странство, приспособувајќи се кон меѓународните конвенции со самосвесна интроспекција, забрзувајќи го подобрувањето на традиционалните начини на управување и работа. држејќи се до технолошките и систематските иновации и почитувањето на работењето со интегритет.

Придржувајќи се до заедничката визија за научен и хармоничен развој, придавајќи подеднакво значење на корпоративниот раст и развојот на вработените, економските перформанси и зачувувањето на природната средина и зголемувањето на искористеноста на ресурсите и проширувањето на резервите на ресурси, Yankuang Energy го доби признанието на вработените, општеството и пазарот .

3. China Coal Energy Company Limited

China Coal Energy Company Limited (China Coal Energy), акционерско друштво со ограничена одговорност, беше ексклузивно иницирано од China National Coal Group Corporation на 22 август 2006 година. China Coal Energy беше успешно котирана во Хонг Конг на 19 декември 2006 година и финализираше A Share издание во февруари 2008 година.

China Coal Energy е еден од големите енергетски конгломерати кој ги интегрира релевантните инженерски и технолошки услужни бизниси кои опфаќаат производство и трговија со јаглен, хемикалии за јаглен, производство на опрема за ископување јаглен, производство на електрична енергија од устата, дизајн на рудник за јаглен.  

China Coal Energy е посветена на изградба на снабдувач со чиста енергија со силна меѓународна конкурентност, станувајќи лидер во безбедно и зелено производство, демонстрација на чисто и ефикасно искористување и практичар на обезбедување квалитетни услуги, со цел да се создадат сеопфатни економски, социјални и еколошка вредност за развој на претпријатието.

Приход: 21 милијарди долари
Земја: Кина

China Coal Energy има изобилни ресурси на јаглен, диверзифицирани производи од јаглен и модерна технологија за производство на јаглен, миење и мешање. Главно го развил следното рударско подрачје: рударската област Шанкси Пингшуо, рударската област Хуџилт во Ордос во Внатрешна Монголија се важни термални бази на јаглен во Кина и ресурсите на јаглен за коксирање на рударската област Шанкси Ксијангнинг се висококвалитетни извори на јаглен за коксирање со низок сулфур и екстремно низок фосфор. .

Главните бази за производство на јаглен на компанијата се опремени со непречени транспортни канали на јаглен и поврзани со пристаништа за јаглен, кои обезбедуваат поволни услови за компанијата да освои конкурентни предности и да постигне одржлив развој.

С.Н.име на компанијаВкупниот приход Држава
1КИНА SHENHUA ENERGY COMPANY LIMITED 34 милијарди долариКина
2ЈАНЖУ КОМПАНИ ЗА КОРИСТЕЊЕ НА ЈАГЛЕН 32 милијарди долариКина
3CHINA COAL ENERGY COMPANY LIMITED 21 милијарди долариКина
4ШАНКСИ КОМПАНИ ЗА ИНДУСТРИ ЗА ЈАГЛЕН 14 милијарди долариКина
5ЈАГЛЕН ИНДИЈА ООД 12 милијарди долариИндија
6EN+ GROUP INT.PJSC 10 милијарди долариРуската Федерација
7УПРАВУВАЊЕ СО СИНЏИРИ НА СНАБДУВАЊЕ CCS 6 милијарди долариКина
8SHANXI COOKING CO.E 5 милијарди долариКина
9ВНАТРЕШНА МОНГОЛИЈА YITAI COAL COMPANY LIMITED 5 милијарди долариКина
10SHAN XI HUA YANG GROUP NEW ENERGY CO., LTD. 5 милијарди долариКина
11СО. 4 милијарди долариКина
12ПИНГДИНГШАН ТИЈАНАН Ископување јаглен 3 милијарди долариКина
13JIZHONG ENERGY RES 3 милијарди долариКина
14Пибоди енергетска корпорација 3 милијарди долариСоединети Држави
15ВНАТРЕШНА МОНГОЛИЈА ДИА 3 милијарди долариКина
16E-COMMODITIES HLDGS LTD 3 милијарди долариКина
17ХЕНАН ШЕНХУО ЈАГЛЕН 3 милијарди долариКина
18КАИЛУАН ЕНЕРГИ ХЕМИСКА КОРПОРАЦИЈА ЛИМИТИД 3 милијарди долариКина
19YANCOAL AUSTRALIA LIMITED 3 милијарди долариАвстралија
20ADARO ENERGY TBK 3 милијарди долариИндонезија
21NINGXIA BAOFENG ENERGY GROUP CO LTD 2 милијарди долариКина
22БАНПУ ЈАВНО ДРУШТВО ЛИМИТИД 2 милијарди долариТајланд
23EXXARO RESOURCES LTD 2 милијарди долариЈужна Африка
24SHANXI MEIJIN ENER 2 милијарди долариКина
25ЈСВ 2 милијарди долариПолска
26CORONADO GLOBAL RESOURCES INC. 2 милијарди долариСоединети Држави
27JINNENG HOLDING SHANXI COAL INDUSTRY CO., LTD. 2 милијарди долариКина
28Arch Resources, Inc. 1 милијарди долариСоединети Држави
29BAYAN RESOURCES TBK 1 милијарди долариИндонезија
30Алфа металуршки ресурси, Inc. 1 милијарди долариСоединети Држави
31ШАНКСИ ХЕИМАО ГОТВАЊЕ 1 милијарди долариКина
32SunCoke Energy, Inc. 1 милијарди долариСоединети Држави
33Alliance Resource Partners, LP 1 милијарди долариСоединети Држави
34КИНА ЈАГЛЕН КСИНЏИ ЕНЕРГИЈА 1 милијарди долариКина
35BUKIT ASAM TBK 1 милијарди долариИндонезија
36ИНДО ТАМБАНГРАЈА МЕГАХ ТБК 1 милијарди долариИндонезија
37WHITEHAVEN COAL LIMITED 1 милијарди долариАвстралија
38АНЈУАН ГРУПА ЗА ИНДУСТРИЈА НА ЈАГЛЕН CO.ï ¼ ŒLTD. 1 милијарди долариКина
39SHANGHAI DATUN ENERGY RESOURSES CO.,LTD. 1 милијарди долариКина
40GOLDEN ENERGY MINES TBK 1 милијарди долариИндонезија
41SHAN XI COOKING CO.,LTD 1 милијарди долариКина
42ВАШИНГТОН H SOUL PATTINSON & COMPANY LIMITED 1 милијарди долариАвстралија
43CONSOL Energy Inc. 1 милијарди долариСоединети Држави
Список на најголемата светска компанија за јаглен

Coal India Limited

Coal India Limited (CIL) државната корпорација за ископување јаглен настана во ноември 1975 година. Со скромно производство од 79 милиони тони (MTs) во годината на неговото основање CIL, денес е единствениот најголем производител на јаглен во светот и еден од најголемите корпоративни работодавачи со работна сила од 248550 (од 1 април 2022 година).

CIL функционира преку своите подружници во 84 рударски области распоредени во осум (8) држави во Индија. Coal India Limited има 318 рудници (од 1 април 2022 година) од кои 141 се под земја, 158 отворени и 19 мешани рудници и исто така управува со други претпријатија како работилници, болници итн.

ЦИЛ има 21 Институт за обука и 76 Центри за стручна обука. Индискиот институт за управување со јаглен (IICM) како најсовремен менаџмент за обука „Центар за извонредност“ - најголемиот Институт за корпоративна обука во Индија - работи под CIL и спроведува мултидисциплинарни програми.

CIL е а Махаратна компанија – привилегиран статус доделен од Владата на Индија за да избере државни претпријатија со цел да им даде овластување да ги прошират своите операции и да се појават како глобални гиганти. Избраниот клуб има само десет членови од повеќе од триста претпријатија од централниот јавен сектор во земјата.

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв