Список на врвни компании во Швајцарија 2022 година

Последно ажурирано на 8 септември 2022 година во 08:40 часот

Значи Еве го списокот на Врвни компании во Швајцарија врз основа на вкупните продажби (приходи) во последната година.

NESTLE е најголемата компанија во Швајцарија со приход од 95 милијарди долари, проследено со ROCHE, ZURICHNSURANCE, NOVARTIS и Swiss Reinsurance Company Ltd. Roche е најголемиот Фармацевтска компанија во Швајцарија, по што следува Новартис.

Список на врвни компании во Швајцарија

Еве го списокот на врвни компании во Швајцарија кои се базираат на вкупниот приход (продажба).

РангираШвајцарска компанијаВкупен приход (FY)Број на ВработениСооднос на долг кон капиталот (MRQ)ИндустријаПоврат на капиталот (TTM)
1НЕСТЛЕ 95 милијарди долари2730001.0Храна: Голема диверзифицирана27%
2РОШЕ 66 милијарди долари1014650.4Фармацевтски производи: мајор40%
3ЦИРИЧЕН ОСИГУРУВАЊЕ 62 милијарди долари529300.4Мулти-линеосигурување14%
4НОВАРТИС 52 милијарди долари1057940.6Фармацевтски производи: мајор17%
5SWISS RE 45 милијарди долари131890.5Мулти-линеосигурување5%
6CS GROUP 34 милијарди долари487706.2Големи Банки0%
7ГРУПА НА УБС 34 милијарди долари715512.6Големи банки13%
8АББ ООД 28 милијарди долари1056000.5Електрични производи13%
9HOLCIM 26 милијарди долари674090.5Градежни материјали8%
10SWISS LIFE HOLDING AG 25 милијарди долари98230.3Животно/здравствено осигурување7%
11ADECCO 24 милијарди долари300001.1Кадровски услуги17%
12КУЕХНЕ+НАГЕЛНТ 23 милијарди долари782490.7Морски превозот61%
13СНБ 17 милијарди долари9503.4Регионални банки24%
14RICHEMONT 15 милијарди долари 0.8Други специјалитети за потрошувачи14%
15ИСТО 14 милијарди долари40020.5Дистрибутери на електроника19%
16SWISSCOM 13 милијарди долари190620.8Главни телекомуникации20%
17DKSH 12 милијарди долари324470.3Разни комерцијални услуги11%
18ШИНДЛЕР 12 милијарди долари666740.2Индустриски машини22%
19HELVETIA HOLDING 12 милијарди долари116870.5Мулти-линеосигурување9%
20БАЛОАЗ 10 милијарди долари76931.5Мулти-линеосигурување8%
21СОФТВЕР 9 милијарди долари62190.0Дистрибутери на електроника20%
22СИКА 9 милијарди долари248481.1Индустриски специјалитети32%
23БЕРИ КАЛЕБОТ 8 милијарди долари127830.9Храна: специјалитет/бонбони15%
24АЛКОН 7 милијарди долари236550.2Медицински специјалитети2%
25ГИВАУДАН 7 милијарди долари158521.4Хемикалии: Специјалност24%
26SGS 6 милијарди долари916984.1Разни комерцијални услуги71%
27SWATCH ГРУПА 6 милијарди долари324240.0Други специјалитети за потрошувачи5%
28LOGITECH 5 милијарди долари90000.0Компјутерски периферни уреди46%
29ЛОНЦА 5 милијарди долари165400.5Биотехнологијата7%
30ЈУЛИУС БАЕР 5 милијарди долари66061.1Регионални банки13%
31ГРУПА ЗА ХРАНА БЕЛ 5 милијарди долари117440.6Храна: месо/риба/млечни производи10%
32ЛИНДТ 5 милијарди долари135000.3Храна: специјалитет/бонбони9%
33ИМПЛЕНИЈА 5 милијарди долари98252.2Инженерство и градежништво-43%
34КЛАРИАНТ 4 милијарди долари132350.9Хемикалии: Специјалност5%
35АМС 4 милијарди долари297531.1Полупроводници-6%
36ЕММИ 4 милијарди долари86640.4Храна: месо/риба/млечни производи18%
37ГАЛЕНИЦА 4 милијарди долари55380.7Медицински дистрибутери18%
38СУЛЗЕР 4 милијарди долари150541.3Индустриски машини11%
39РАБОТНИК 4 милијарди долари141180.7Разно Производство14%
40ШТАДЛЕРСКА ЖЕЛЕЗНИЦА 3 милијарди долари 2.1Камиони/Градежни/Фармски машини19%
41ГЕБЕРИТ 3 милијарди долари115690.4Градежни производи44%
42БКВ 3 милијарди долари102500.4Електрични комунални услуги12%
43БАКЕР 3 милијарди долари127270.1Камиони/Градежни/Фармски машини16%
44ДАФРИ 3 милијарди долари1779510.9Специјализирани продавници-169%
45SWISS STEEL HOLDING AG 3 милијарди долари99501.5челик-1%
46СОНОВА 3 милијарди долари145080.7Медицински специјалитети28%
47ДОРМАКАБА 3 милијарди долари149982.6Компјутерски комуникации58%
48ОЦ ОЕРЛИКОН 3 милијарди долари106920.7Индустриски конгломерати10%
49SIG COMBIBLOC GRP 2 милијарди долари55000.8Контејнери/пакување8%
50ЕМС-ХЕМИ 2 милијарди долари26530.0Хемикалии: Специјалност28%
51АВТОНЕУМ 2 милијарди долари127741.4Авто делови: OEM16%
52СФС ГРУПА 2 милијарди долари106920.0Изработка на метал21%
53ВИФОР 2 милијарди долари26000.2Фармацевтски производи: мајор6%
54ВАЛОРА 2 милијарди долари46412.0Дистрибутери на големо1%
55PIERER MOBILITY AG 2 милијарди долари45860.7Разни комерцијални услуги22%
56АРИЗТА 2 милијарди долари 2.9Храна: специјалитет/бонбони-21%
57ВОНТОБЕЛ 2 милијарди долари20946.9Менаџери за инвестиции16%
58ГРУПА НА ПАРТНЕРИ 2 милијарди долари15190.4Менаџери за инвестиции57%
59ЗУР РОЗЕ ГРУПА 2 милијарди долари19601.2Медицински дистрибутери-39%
60EFGNTERNATIONAL 2 милијарди долари31492.8Регионални банки11%
61СТРАУМАН 2 милијарди долари73400.5Медицински специјалитети30%
62BOBST GRP 2 милијарди долари56620.7Индустриски машини11%
63VAUDOISE ASSU 2 милијарди долари16210.0Мулти-линеосигурување6%
64МОБИЛЕЗОН 1 милијарди долари11278.5Специјалност за телекомуникации706%
65LANDIS+GYR 1 милијарди долари50710.2Индустриски машини-22%
66ШВАЈТЕР 1 милијарди долари43640.1Индустриски машини16%
67ФОРБО 1 милијарди долари53170.1Домашен мебел21%
68ENERGIEDIENST 1 милијарди долари10720.1Електрични комунални услуги10%
69BC VAUD 1 милијарди долари19093.8Регионални банки10%
70АРБОНИЈА 1 милијарди долари81510.2Електроника/Апарати6%
71ДЕЈТВАЈЛЕР 1 милијарди долари67480.3Разно Производство21%
72ТХ ГРУПА 1 милијарди долари35570.0Издавање: весници1%
73CIE FIN TR 1 милијарди долари24000.8Инвестициски банки/брокери15%
74ЗДРЖАНИ 1 милијарди долари25000.9Фармацевтски производи: Друго14%
75ТЕМЕНОС 1 милијарди долари78282.6Услуги за информатичка технологија43%
76БОСАРД 1 милијарди долари25000.6Дистрибутери на големо27%
77METALL ZUG AG 1 милијарди долари30900.0Електроника/Апарати10%
78БИСТРОНИК АГ 1 милијарди долари43910.0Специјализирани продавници4%
79SWISS PRIME САЈТ 1 милијарди долари17280.9Развој на недвижнини10%
80ХАБЕР+СУНЕР 1 милијарди долари44100.0Телекомуникациска опрема13%
81TECAN GROUP AG 1 милијарди долари20500.0Медицински специјалитети20%
82PHOENIX 1 милијарди долари 1.0Индустриски машини12%
83AEVIS 1 милијарди долари35321.5Менаџмент на болница/медицински сестри-1%
84ДДВ ГРУПА 1 милијарди долари20410.6Индустриски машини36%
85GAM 1 милијарди долари7010.0Менаџери за инвестиции0%
86КУДЕЛСКИ 1 милијарди долари 1.3Спакуван софтвер0%
87ВЕТРОПАК 1 милијарди долари38820.1Контејнери/пакување10%
88БЕЛИМО 1 милијарди долари18260.0Индустриски машини24%
89ZEHNDER 1 милијарди долари33610.0Градежни производи19%
90BASLER KB PS 1 милијарди долари13205.4Регионални банки3%
91ЛИХТ LANDBK 1 милијарди долари12651.8Регионални банки6%
92ФЛУГАФЕН ЦИРИХ 1 милијарди долари20530.8Друг превоз-4%
93LUZERNER KB 1 милијарди долари1049.26.5Регионални банки7%
94БУРКХАРДТ 1 милијарди долари25380.8Индустриски машини20%
95ОРИОР 1 милијарди долари 2.4Храна: месо/риба/млечни производи40%
96ГУРИТ 1 милијарди долари29510.4Хемикалии: Специјалност22%
97РИЕТЕР 1 милијарди долари44160.5Индустриски машини-8%
98V-ZUG 1 милијарди долари19990.0Електроника/Апарати17%
99ROMANDE ENERGIE 1 милијарди долари10220.0Електрични комунални услуги4%
100СВ ГАЛЕР КБ 1 милијарди долари13084.1Регионални банки7%
Список на врвни компании во Швајцарија

Така, конечно, ова се Списоците на врвни компании во Швајцарија кои се подредени врз основа на вкупниот приход.

Поврзани информации

Остави ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар!
Ве молиме внесете го вашето име овде