Список на врвни компании во Нигерија 2022 година

Последно ажурирано на 18 септември 2022 година во 06:54 часот

Овде можете да ја најдете листата на Врвни компании во Нигерија врз основа на вкупната продажба (приходи) промет. MTN NIGERIA COMMUNICATIONS PLC е најголемата компанија во Нигерија со промет од 3,411 милиони долари, проследено со DANGOTE CEMENT PLC од страна на приходите.

MTN Nigeria Communications PLC е дел од MTN Group, провајдер на комуникациски услуги на пазарот во развој, во првите редови на технолошките и дигиталните иновации со присуство во 19 земји во Африка и на Блискиот Исток.

Список на врвни компании во Нигерија

Значи, тука е списокот на врвни компании во Нигерија кои се подредени врз основа на вкупната продажба (приходи).

Список на компании на берзата во Нигерија

С.НОписВкупна продажбаСектор / ИндустријаВработениСооднос на долг кон капитал Враќање на капиталот Симбол на акции
1MTN NIGERIA COMMUNICATIONS PLC$ 3,411 милионСпецијализирани продавници18446.7185%МТНН
2ДАНГОТЕ CEMENT PLC$ 2,620 милионГрадежни материјали154780.640%ДАНГЧЕМ
3ECOBANK TRANSNATIONAL INC$ 2,126 милионГолеми Банки140232.115%ЕТИ
4Брашно мелници на Нигерија PLC$ 1,884 милионЗемјоделство Стоки / Мелење50830.916%БРАШНА
5ПРИСТАП БАНКА Саладин$ 1,776 милионРегионални банки54343.617%ПРИСТАП
6ЗЕНИТ БАНКА ПЛЦ$ 1,643 милионРегионални банки0.921%ЗЕНИТБАНК
7ОБЕДИНЕТА БАНКА ЗА АФРИКА АД – НИГЕРИЈА$ 1,572 милионРегионални банки108241.319%САБ
8FBN HOLDINGS PLC$ 1,403 милионРегионални банки83412.77%FBNH
9GARANTY TRUST HOLDING COMPANY PLC$ 1,017 милионРегионални банки0.324%GTCO
10НИГЕРИСКИ БРЕВЕРИС АД$ 854 милионПијалоци: Алкохолни29900.55%NB
11NESTLE PLC – НИГЕРИЈА$ 727 милионХрана: Голема диверзифицирана22392.1107%НЕСТЛЕ
12JULIUS BERGER PLC – НИГЕРИЈА$ 612 милионИнженерство и градежништво122171.03%ЏБЕРГЕР
13STANBIC IBTC HOLDINGS PLC$ 594 милионРегионални банки29721.615%СТАНБИЌ
14LAFARGE CEMENT WAPCO PLC$ 584 милионГрадежни материјали13790.112%WAPCO
15ДАНГОТЕ ШЕЌЕР РАФИНЕРИЈА ПЛЦ$ 543 милионЗемјоделски производи/мелење0.015%ДАНГШУГАР
16BUA CEMENT PLC$ 531 милионГрадежни материјали10010.521%BUACEMENT
17FIDELITY BANK PLC$ 525 милионРегионални банки29451.013%FIDELITYBK
18TOTALENERGIES МАРКЕТИНГ НИГЕРИЈА Саладин$ 519 милионРафинирање / маркетинг на нафта0.947%ВКУПНО
19FCMB GROUP PLC$ 482 милионРегионални банки36102.39%FCMB
20АДОВА АД$ 461 милионРафинирање / маркетинг на нафта1460.67%АРДОВА
21ГИНИС НИГЕРИЈА Саладин$ 391 милионПијалоци: Алкохолни0.38%ГИНИС
22UNION BANK OF NIGERIA PLC$ 376 милионРегионални банки23421.110%УБН
23STERLING BANK PLC$ 363 милионРегионални банки23671.310%СТЕРЛНБАНК
24INTERNATIONAL BREWERIES PLC$ 347 милионПијалоци: Алкохолни20820.8-10%ИНТБРУ
25CONOIL PLC$ 298 милионРафинирање / маркетинг на нафта1980.310%КОНОИЛ
26UAC PLC - НИГЕРИЈА$ 206 милионХрана: Голема диверзифицирана13960.22%UACN
27WEMA BANK PLC$ 203 милионРегионални банки1.414%WEMABANK
28PZ CUSSONS NIGERIA PLC$ 201 милионДомаќинство/Лична нега11820.08%PZ
29AIICO INSURANCE PLC$ 195 милионОсигурителни брокери/услуги0.85%АИИКО
30TRANSNATIONAL CORPORATION OF NIGERIA PLC$ 191 милионЕлектрични комунални услуги9580.911%ТРАНСКОРП
31UNILEVER NIGERIA PLC$ 157 милионДомаќинство/Лична нега0.0-1%УНИЛЕВЕР
32ETERNA PLC$ 149 милионРафинирање / маркетинг на нафта821.6ВЕЧНО
33ЧУВАРСКИ ИНВЕСТИЦИИ АД$ 140 милионМулти-линија осигурување3620.023%ЧУВАР
34UNITY BANK PLC$ 108 милионРегионални банки-1.7UNITYBNK
35MRS OIL PLC – НИГЕРИЈА$ 106 милионДистрибутери на големо0.1-10%Г-ЃА
36АКСАМАНСАРД ОСИГУРУВАЊЕ PLC$ 94 милионМулти-линија осигурување0.110%МАНСАРД
37CADBURY PLC - НИГЕРИЈА$ 90 милионХрана: специјалитет/бонбони0.611%КЕДБУРИ
38VITAFOAM PLC – НИГЕРИЈА$ 85 милионИндустриски специјалитети0.941%VITAFOAM
39CAVERTON OFFSHORE SUPPORT GROUP PLC$ 82 милионРазни комерцијални услуги1.36%КАВЕРТОН
40NASCON ALLIED INDUSTRIES PLC$ 71 милионХемикалии: Специјалност0.321%НАСКОН
41В И ЈАС ЛИЗИНГ Саладин$ 71 милионФинансии / изнајмување / лизинг3522.8-2%CILEASING
42BETA GLASS PLC$ 65 милионКонтејнери/пакување0.115%БЕТАГЛАС
43ПРЕСКО ПЛЦ$ 61 милионЗемјоделски производи/мелење0.644%ПРЕСКО
44OKOMU OIL PALM CO PLC$ 59 милионЗемјоделски производи/мелење0.339%ОКОМУОИЛ
45E TRANZACT INTERNATIONAL PLC$ 58 милионУслуги за информатичка технологија0.2-135%ЕТРАНЗАКТ
46GALAXO SMITHKLINE CONSUMER PLC – НИГЕРИЈА$ 54 милионФармацевтски производи: Друго1130.04%ГЛАКСОСМИТ
47JAIZ BANK PLC$ 50 милионГолеми банки6091.219%JAIZBANK
48MUTUAL BENEFITS ASSURANCE PLC$ 49 милионМулти-линија осигурување3500.1-7%МБЕНЕФИТ
49FIDSON HEALTHCARE PLC$ 46 милионФармацевтски производи: Друго4050.922%ФИДСОН
50NEM INSURANCE CO PLC$ 46 милионМулти-линија осигурување0.031%NEM
51NOTORE CHEMICAL IND PLC[BLS]$ 42 милионХемикалии: Земјоделски2.8-38%ЗАБЕЛЕШКА
52UNITED CAPITAL PLC$ 33 милионРегионални банки13.644%UCAP
53ДОДАТОЦИ СТАВОТ АД$ 28 милионЗемјоделски производи/мелење810.833%IVИВОТНИ РАБОТИ
54TRANSCORP HOTELS PLC$ 26 милионХотели / одморалишта / линии за крстарење7680.4-1%ТРАНСКОХОТ
55ROYAL EXCHANGE PLC$ 25 милионМулти-линија осигурување3241.9-29%ROYALEX
56АФРИКАНСКА АЛИЈАНС ОСИГУРУВАЊЕ CO PLC$ 25 милионЖивотно/здравствено осигурување1450.0АФРИНСУРА
57MAY AND BAKER PLC – НИГЕРИЈА$ 24 милионФармацевтски производи: Друго0.918%МЕЈБЕЈКЕР
58RED STAR EXPRESS PLC$ 23 милионВоздухопловни товарни/курири0.110%РЕДСТАРЕКС
59CHEMICAL AND ALLIED PRODUCTS PLC$ 22 милионИндустриски специјалитети0.325%ЗЗП
60ВАПИК ОСИГУРУВАЊЕ PLC$ 22 милионОсигурување на имот / жртва0.0-2%WAPIC
61СЕВЕРНА НИГЕРИЈА FLOUR MILLS PLC$ 21 милионЗемјоделски производи/мелење630.23%ННФМ
62ПОДРЖАНА АВТОБУСКА КОМПАНИ Саладин$ 20 милионДруг превоз1.1-16%АБТРАНС
63LASACO ASSURANCE PLC$ 20 милионЖивотно/здравствено осигурување1570.01%ЛАСАКО
64CORNERSTON INSURANCE CO PLC$ 19 милионМулти-линија осигурување1560.013%ЌОШЕ
65КОНСОЛИДИРАНО ОСИГУРУВАЊЕ HALLMARK PLC$ 19 милионЖивотно/здравствено осигурување1780.09%CHIPLC
66НИГЕРИСКА АВИАЦИЈА ХЕНДЛИНГ CO PLC$ 18 милионДруг превоз0.218%НАХКО
67ШАМПИОН ПИВАРИЈА Саладин$ 18 милионПијалоци: Алкохолни1420.19%CHAMPION
68СУВЕРЕН ТРСТ ОСИГУРУВАЊЕ PLC$ 18 милионОсигурителни брокери/услуги0.29%СОВРЕНИНИ
69SKYWAY AVIATION HANDLING COMPANY PLC$ 18 милионДруг превоз16300.04%SKYAVN
70SCOA NIGERIA PLC$ 17 милионМоторни Возила0.7-11%SCOA
71CUTIX PLC$ 17 милионЕлектрични производи2360.524%CUTIX
72RT BRISCOE PLC$ 16 милионСпецијализирани продавници199-1.5RTBRISCOE
73LINKAGE ASSURANCE PLC$ 16 милионОсигурување на имот / жртва0.0-4%ЛИНК Уверување
74NCR PLC - НИГЕРИЈА$ 13 милионУслуги за информатичка технологија1160.0NCR
75IKEJA HOTEL PLC$ 13 милионХотели / одморалишта / линии за крстарење0.0-40%IKEJAHOTEL
76REGENCY ALLIANCE INSURANCE PLC$ 13 милионМулти-линија осигурување2160.09%РЕГАЛИНИ
77PRESTIGE ASSURANCE CO PLC$ 13 милионОсигурување на имот / жртва880.08%ПРЕСТИЖ
78UNITYKAPITAL ASSURANCE PLC$ 12 милионОсигурителни брокери/услуги2570.010%ВЕРИТАСКАП
79NPF MICROFINANS BANK PLC$ 12 милионРегионални банки1.015%NPFMCRFBK
80CHELLARAMS PLC.$ 12 милионИндустриски конгломерати-1.4ЧЕЛАРАМ
81BERGER PAINTS PLC – НИГЕРИЈА$ 10 милионИндустриски специјалитети1530.16%БЕРГЕР
82DAAR COMMUNICATIONS PLC$ 9 милионЕмитување5400.2-33%DAARCOMM
83AFRICA PRUDENTIAL REGISTRARS PLC$ 9 милионИнвестициски банки/брокери910.014%АФРИПРУД
84NEIMETH INTERNATIONAL PHARMACEUTICALS PLC$ 7 милионФармацевтски производи: Друго2022.120%НЕИМЕТ
85НАУЧИ AFRICA PLC$ 6 милионИздавање: Книги/списанија0.12%LEARNAFRCA
86CHAMS PLC$ 5 милионУслуги за информатичка технологија0.93%ЧАМИ
87TRIPPLE GEE AND COMPANY PLC$ 5 милионКанцелариска опрема / материјали1041.411%ТРОЈКИ
88ACADEMY PRESS PLC$ 4 милионИздавање: Книги/списанија2194.340%ACADEMY
89УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРЕС Саладин$ 3 милионИздавање: Книги/списанија0.015%УПЛ
90INFINITY TRUST HIPOTEKA BANK PLC$ 3 милионФинансии / изнајмување / лизинг750.610%Инфинити
91JOHN HOLT PLC$ 3 милионДистрибутери на големо0.4-27%ЏОНХОЛТ
92TANTALIZERS PLC$ 2 милионресторани5.6-127%ТАНТАЛИЗАР
93GUINEA INSURANCE PLC$ 2 милионЖивотно/здравствено осигурување670000.0-4%ГВИНЕИНИ
94MEYER PLC.$ 2 милионИндустриски специјалитети0.0119%МАЈЕР
95JAPAUL GOLD & VENTURES PLC$ 2 милионДруг превоз1322.8-60%ЈАПАУЛГОЛД
96TRANS EXPRESS PLC низ целата земја$ 2 милионВоздухопловни товарни/курири0.0-9%TRANSEXPR
97АФРОМЕДИА Саладин$ 1 милионРекламирање/маркетинг услуги-0.8АФРОМЕДИА
98PHARMA DEKO PLC$ 1 милионФармацевтски производи: мајор630.0-16%ФАРМДЕКО
99FTN КАКАО ПРОЦЕСОРИ PLC$ 1 милионЗемјоделски производи/мелење73-55.3FTNCOCOA
100SFS ИНВЕСТИЦИИ ЗА НЕДВИЖНОСТИ ТРСТ$ 1 милионФондови за инвестиции во недвижнини0.07%SFSREIT
101PREMIER PAINTS PLC$ 0.5 милионИндустриски специјалитети20-0.9ПРЕДОБРАКИ
102МУЛТИВЕРЗЕН РУДАР И ИСТРАЖУВАЊЕ PLC$ 0.4 милионГрадежни материјали9.4-45%Multiverse
103ОМАТЕК ВЕНЧЕРС ДООЕЛ0.2 милиони долариУслуги за информатичка технологија-0.6ОМАТЕК
Список на врвни компании во Нигерија

компании на берзата во Нигерија. Така, конечно, ова е списокот на врвни компании во Нигерија кои се подредени врз основа на прометот.

листа на нафтени компании во Нигерија, бродски компании во Нигерија, 10 најбогати транспортна компанија, сметководство компании во Нигерија, сметководствени компании.

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв