Список на полупроводнички компании во Германија

Последно ажурирано на 27 август 2023 година во 01:50 часот

Еве го списокот на врвни полупроводнички компании во Германија подредени врз основа на вкупниот приход.

Список на врвни полупроводнички компании во Германија

Значи, тука е списокот на врвни полупроводнички компании во Германија

Infineon Technologies AG

Infineon Technologies AG е глобален лидер за полупроводници во моќ системи и IoT. Infineon ја води декарбонизацијата и дигитализацијата со своите производи и решенија.

Компанијата има околу 56,200 вработени ширум светот и оствари приход од околу 14.2 милијарди евра во фискалната 2022 година (завршувајќи на 30 септември). Infineon котира на Франкфуртската берза (симбол на тикер: IFX) и во САД на меѓународниот пазар преку шалтер OTCQX (симбол на тикер: IFNNY).

Силтроник АГ

Siltronic AG е еден од водечките светски производители на хиперчисти силиконски наполитанки и со децении е партнер на многу големи производители на полупроводници. Siltronic е глобално ориентиран и работи со производствени капацитети во Азија, Европа и САД.

  • Приход: 1477 милиони долари
  • Вработени: 41

Силиконските наполитанки се основата на модерната полупроводничка индустрија и основата за чипови во сите електронски апликации - од компјутери и паметни телефони до електрични автомобили и турбини на ветер.

Меѓународната компанија е високо ориентирана кон клиентите и фокусирана на квалитет, прецизност, иновации и раст. Siltronic AG вработува околу 4,100 луѓе во 10 земји и е котирана во Prime Standard на Германската берза од 2015 година. Акциите на Siltronic AG се вклучени и во берзанските индекси SDAX и TecDAX.

Елмос полупроводник

Elmos развива, произведува и продава полупроводници првенствено за употреба во автомобили. Компонентите на компанијата комуницираат, мерат, регулираат и контролираат функции за безбедност, удобност, возење и мрежа. 

Веќе 40 години, иновациите на Elmos овозможија нови функции и ја направија мобилноста ширум светот побезбедна, поудобна и енергетски поефикасна. Со решенија, компанијата веќе е број 1 во светот во апликации со голем иден потенцијал, како што се ултразвучно мерење на растојание, амбиентални и задни светла, како и интуитивно работење.

S / NКомпанија за полупроводници Вкупен приход (FY)Број на вработени
1Infineon Tech.Ag Na $ 12,807 милион50280
2Силтроник Аг На $ 1,477 милион4102
3Elmos Semicond. Инх $ 285 милион1141
4Пва Тепла Аг $ 168 милион553
5Umt Utd Mob.Techn. $ 38 милион 
6Tubesolar Ag Inh $ 0 милион 
Список на полупроводнички компании во Германија

ПВА Тепла Аг 

PVA TePla е глобална компанија фокусирана на интелигентни решенија за полупроводничката индустрија, со акцент на одгледување кристали за производство на нафора и проверка на квалитетот. Компанијата нуди и широко портфолио на системи за инфраструктурни проекти како што се производство на водород и обновливи енергии.

UMT United Mobility Technology AG

Акцијата на UMT United Mobility Technology AG (GSIN: A2YN70, ISIN: DE000A2YN702) се тргува на берзата во Франкфурт и е котирана во Основниот одбор на Deutsche Boerse AG. UMT United Mobility Technology AG стои како „TechnologyHouse“ за развој и имплементација на приспособени решенија за дигитализација на деловните процеси.

Со Mobile Payment, Smart Rental и MEXS, UMT има технолошки платформи за плаќање, дигитално изнајмување и сега и за комуникација. Софтверско ориентираното технолошко портфолио сега се протега многу подалеку од плаќањето и исто така вклучува трговија, IoT и, со MEXS, комуникација, и ја формира основата за напредни, интегрирани производи. UMT сега е многу повеќе од FinTech компанија и служи на мало и секторите за изнајмување, како и индустријата.

TubeSolar AG

Како спин-оф, TubeSolar AG го презеде лабораториското производство на OSRAM/LEDVANCE во Аугсбург и патентите на LEDVANCE и Dr. Acquired Vesselinka Petrova-Koch. 

TubeSolar AG ја користи оваа патентирана технологија од 2019 година за развој и производство на фотоволтаични цевки со тенок филм, кои се склопуваат во модули и чии својства се споредуваат со конвенционалните соларни модулите овозможуваат дополнителни апликации во производството на соларна енергија. Технологијата треба да се користи првенствено во земјоделски секторски и опфаќаат земјоделски производни површини. Во следните неколку години се планира проширување на производството во Аугсбург до годишен производствен капацитет од 250 MW.

Така конечно ова е Списокот на полупроводнички компании во Германија.

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв