Список на 250 најголеми компании во Обединетото Кралство

Последно ажурирано на 8 септември 2022 година во 08:32 часот

Овде можете да го најдете списокот на Најголемите компании во Обединетото Кралство кои се средени врз основа на вкупната продажба во последната година.

BP PLC е најголемата компанија во Обединетото Кралство ОК со приход од 192 милијарди долари, проследено со GLENCORE PLC, HSBC HOLDINGS PLC, TESCO PLC и LEGAL & GENERAL GROUP PLC.

Список на најголеми компании во Обединетото Кралство

Значи, еве го списокот на најголеми компании во Обединетото Кралство врз основа на вкупниот приход (продажба) во минатата година.

С.НКомпанија од Обединетото КралствоВкупен приход (FY)Индустрија / СекторСооднос на долг кон капиталот (MRQ)Поврат на капиталот (TTM)
1БП ПЛЦ  192 милијарди долариЕнергетски минерали0.89%
2GLENCORE PLC  152 милијарди долариНеенергетски минерали1.05%
3HSBC HOLDINGS PLC  83 милијарди долариФинансирање на2.16%
4TESCO PLC  81 милијарди долариТрговија на мало Трговија1.29%
5LEGAL & GENERAL GROUP PLC  69 милијарди долариФинансирање на5.221%
6AVIVA PLC  63 милијарди долариФинансирање на0.46%
7BHP GROUP PLC  62 милијарди долариНеенергетски минерали0.422%
8УНИЛЕВЕР Саладин  62 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи1.433%
9PRUDENTIAL PLC  60 милијарди долариФинансирање на0.515%
10VODAFONE GROUP PLC  54 милијарди долариКомуникации1.20%
11RIO TINTO PLC  48 милијарди долариНеенергетски минерали0.239%
12LLOYDS BANKING GROUP PLC  47 милијарди долариФинансирање на2.711%
13GLAXOSMITHKLINE PLC  47 милијарди долариЗдравствена технологија1.229%
14SAINSBURY (J) PLC  41 милијарди долариТрговија на мало1.04%
15BARCLAYS PLC  38 милијарди долариФинансирање на2.510%
16BRITISH AMERICAN TOBACCO PLC  35 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи0.79%
17ANGLO AMERICAN PLC  33 милијарди долариНеенергетски минерали0.325%
18БТ ГРУПА ПЛЦ  30 милијарди долариКомуникации1.99%
19ASTRAZENECA PLC  29 милијарди долариЗдравствена технологија0.86%
20CRH PLC  29 милијарди долариНеенергетски минерали0.68%
21BAE SYSTEMS PLC  26 милијарди долариЕлектронска технологија0.931%
22COMPASS GROUP PLC  24 милијарди долариУслуги на потрошувачи0.97%
23FERGUSON PLC  23 милијарди долариУслуги за дистрибуција0.636%
24IMPERIAL BRANDS PLC  22 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи1.755%
25JOHNSON MATTHEY PLC  22 милијарди долариПроцесни индустрии0.56%
26M&G PLC  22 милијарди долариФинансирање на1.71%
27NATIONAL GRID PLC  20 милијарди долариКомунални услуги2.17%
28NATWEST GROUP PLC  19 милијарди долариФинансирање на0.97%
29RECKITT BENCKISER GROUP PLC  19 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи1.6-20%
30ASSOCIATED BRITISH FOODS PLC  19 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи0.45%
31DCC PLC  19 милијарди долариПроизводител Производство0.711%
32PHOENIX GROUP HOLDINGS PLC  18 милијарди долариФинансирање на0.8-8%
33DIAGEO PLC  18 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи1.839%
34ROYAL MAIL PLC  17 милијарди доларитранспорт0.418%
35KINGFISHER PLC  17 милијарди долариТрговија на мало0.413%
36CENTRICA PLC  17 милијарди долариКомунални услуги1.439%
37WPP PLC  16 милијарди долариКомерцијални услуги1.5-2%
38ROLLS-ROYCE HOLDINGS PLC  16 милијарди долариЕлектронска технологија-1.7 
39CURRYS PLC  14 милијарди долариТрговија на мало0.51%
40BUNZL PLC  14 милијарди долариУслуги за дистрибуција1.324%
41MARKS AND SPENCER GROUP PLC  13 милијарди долариТрговија на мало1.61%
42MELROSE INDUSTRIES PLC ORDS 160/21P 12 милијарди долариПроизводител Производство0.2-1%
43СВ. JAMES'S PLACE PLC  11 милијарди долариФинансирање на0.620%
44ЕВРАЗ Саладин  10 милијарди долариНеенергетски минерали2.9126%
45BALFOUR BEATTY PLC  10 милијарди долариИндустриски услуги0.54%
46RELX PLC  10 милијарди долариКомерцијални услуги2.760%
47МЕЃУНАРОДНИ КОНСОЛИДИРАНИ АВИОНИ ГРУП СА  10 милијарди доларитранспорт21.6-618%
48ЈЈИ ПЛЦ  9 милијарди долариКомунални услуги1.754%
49INCHCAPE PLC  9 милијарди долариТрговија на мало0.57%
50ГРУПА НА МЕЃУНАРОДНИ КОНСОЛИДИРАНИ AIRLINES INT CON AIRLINES (CDI) 9 милијарди доларитранспорт21.6-630%
51JD SPORTS FASHION PLC  8 милијарди долариТрговија на мало1.127%
52TRAVIS PERKINS PLC  8 милијарди долариУслуги за дистрибуција0.58%
53SMITH (DS) PLC  8 милијарди долариПроцесни индустрии0.67%
54MONDI PLC  8 милијарди долариПроцесни индустрии0.514%
55WOOD GROUP (JOHN) PLC  8 милијарди долариИндустриски услуги0.5-5%
56HAYS PLC  8 милијарди долариКомерцијални услуги0.27%
57COCA-COLA HBC AG  7 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи1.120%
58КОМПЈУТАЦЕНТАР Саладин  7 милијарди долариТехнолошки услуги0.329%
59VIVO ENERGY PLC  7 милијарди долариКомунални услуги0.918%
60ASHTEAD GROUP PLC  7 милијарди долариФинансирање на1.424%
61BARRATT DEVELOPMENTS PLC  7 милијарди долариПотрошувачки трајни0.113%
62B&M EUROPEAN VALUE RETAIL SA  7 милијарди долариТрговија на мало2.548%
63JUILTER PLC  6 милијарди долариФинансирање на0.22%
64FIRSTGROUP PLC  6 милијарди доларитранспорт1.39%
65ОДЛОЖЕН SHS ОСНОВЕН КАПИТАЛ НА ГРАДЕЖНО ДРУШТВО ширум целата земја (МИН 250 CCD) 6 милијарди долариФинансирање на6.28%
66FLUTTER ENTERTAINMENT PLC  6 милијарди долариУслуги на потрошувачи0.3-1%
67DRAX GROUP PLC  6 милијарди долариКомунални услуги1.1-9%
68BABCOCK INTERNATIONAL GROUP PLC  6 милијарди долариИндустриски услуги5.6-124%
69EXPERIAN PLC  6 милијарди долариКомерцијални услуги1.432%
70ANTOFAGASTA PLC  5 милијарди долариНеенергетски минерали0.313%
71ASOS PLC  5 милијарди долариТрговија на мало0.814%
72SERCO GROUP PLC  5 милијарди долариКомерцијални услуги0.937%
73ШКОТСКИ ХИПОТЕКИ ИНВЕСТИЧКИ ТРУСТ АД  5 милијарди долариРазно0.132%
74LOOKERS PLC  5 милијарди долариТрговија на мало0.825%
75FRASERS GROUP PLC  5 милијарди долариТрговија на мало0.8-2%
76ENTAIN PLC  5 милијарди долариУслуги на потрошувачи0.86%
77SMITH & NEPHEW PLC  5 милијарди долариЗдравствена технологија0.711%
78СЛЕДНА ПЛЦ  5 милијарди долариТрговија на мало2.588%
79JUST GROUP PLC  5 милијарди долариФинансирање на0.3-6%
80PEARSON PLC  5 милијарди долариУслуги на потрошувачи0.47%
81PERSIMMON PLC  5 милијарди долариПотрошувачки трајни0.023%
82CAPITA PLC  5 милијарди долариКомерцијални услуги4.6315%
83DIRECT LINE INSURANCE GROUP PLC  5 милијарди долариФинансирање на0.413%
84KIER GROUP PLC  5 милијарди долариИндустриски услуги1.37%
85PETROFAC LIMITED  4 милијарди долариИндустриски услуги2.5-35%
86BELLWAY PLC  4 милијарди долариПотрошувачки трајни0.112%
87MORGAN SINDALL GROUP PLC  4 милијарди долариИндустриски услуги0.318%
88MEDICLINIC INTERNATIONAL PLC  4 милијарди долариЗдравствени услуги0.84%
89AIRTEL AFRICA PLC  4 милијарди долариТехнолошки услуги1.114%
90INVESTEC PLC  4 милијарди долариФинансирање на1.49%
91TATE & LYLE PLC  4 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи0.59%
92RENTOKIL INITIAL PLC  4 милијарди долариКомерцијални услуги2.523%
93TAYLOR WIMPEY PLC  4 милијарди долариПотрошувачки трајни0.012%
94ITV PLC  4 милијарди долариУслуги на потрошувачи0.934%
95HILTON FOOD GROUP PLC  4 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи2.118%
96PENDRAGON PLC  4 милијарди долариТрговија на мало1.630%
97INTERTEK GROUP PLC  4 милијарди долариКомерцијални услуги0.928%
98VERTU MOTORS PLC  4 милијарди долариТрговија на мало0.518%
99MITIE GROUP PLC  4 милијарди долариКомерцијални услуги0.78%
100SCRODERS PLC VTG SHS DE” 4 милијарди долариФинансирање на0.114%
101GRAFTON GROUP PLC UT (1 ORD) (CDI) 3 милијарди долариУслуги за дистрибуција0.414%
102TI FLUID SYSTEMS PLC  3 милијарди долариПроизводител Производство1.49%
103IWG PLC  3 милијарди долариКомерцијални услуги20.4-92%
104SMITHS GROUP PLC  3 милијарди долариПроизводител Производство0.67%
105ЛОНДОНСКА БЕРЗА ГРУП АД  3 милијарди долариФинансирање на0.33%
106UNIEURO SPA UNIEURO  3 милијарди долариТрговија на мало4.057%
107BURBERRY GROUP PLC  3 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи0.934%
108HISCOX LTD  3 милијарди долариФинансирање на0.3-1%
109OCADO GROUP PLC  3 милијарди долариТрговија на мало0.8-10%
110BEAZLEY PLC  3 милијарди долариФинансирање на0.35%
111POLYMETAL INTERNATIONAL PLC  3 милијарди долариНеенергетски минерали1.160%
112BERKELEY GROUP HOLDINGS (THE) PLC  3 милијарди долариПотрошувачки трајни0.116%
113MICRO FOCUS INTERNATIONAL PLC  3 милијарди долариТехнолошки услуги1.6-55%
114MARSHALL MOTOR HOLDINGS PLC  3 милијарди долариТрговија на мало0.423%
115VIRGIN MONEY UK PLC  3 милијарди долариФинансирање на3.69%
116KELLER GROUP PLC  3 милијарди долариИндустриски услуги0.713%
117ELECTROCOMPONENTS PLC  3 милијарди долариУслуги за дистрибуција0.321%
118RHI MAGNESITA NV  3 милијарди долариНеенергетски минерали1.510%
119IMPELLAM GROUP PLC  3 милијарди долариКомерцијални услуги0.54%
120WEIR GROUP PLC  3 милијарди долариПроизводител Производство0.911%
121REDROW PLC  3 милијарди долариПотрошувачки трајни0.215%
122NATIONAL EXPRESS GROUP PLC  3 милијарди доларитранспорт1.0-20%
123CRANSWICK PLC  3 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи0.115%
124FRESNILO PLC  3 милијарди долариНеенергетски минерали0.318%
125SIG PLC  3 милијарди долариПроизводител Производство1.6-35%
126INTERCONTINENTAL HOTELS GROUP PLC  3 милијарди долариУслуги на потрошувачи-1.9 
127SEVERN TRENT PLC  3 милијарди долариКомунални услуги5.6-6%
128HIKMA PHARMACEUTICALS PLC  2 милијарди долариЗдравствена технологија0.422%
129IMI PLC  2 милијарди долариИндустриски услуги0.622%
130UNITED UTILITIES GROUP PLC  2 милијарди долариКомунални услуги3.13%
131SAGE GROUP PLC  2 милијарди долариТехнолошки услуги0.721%
132VISTRY GROUP PLC  2 милијарди долариПотрошувачки трајни0.210%
133TP ICAP GROUP PLC  2 милијарди долариФинансирање на0.63%
134BAKKAVOR GROUP PLC  2 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи0.79%
135BOOHOO GROUP PLC  2 милијарди долариТрговија на мало0.213%
136ABRDN PLC  2 милијарди долариФинансирање на0.123%
137SAVILLS PLC  2 милијарди долариФинансирање на1.119%
138MEGGITT PLC  2 милијарди долариЕлектронска технологија0.53%
139AO WORLD PLC  2 милијарди долариФинансирање на1.3-7%
140INFORMA PLC  2 милијарди долариТехнолошки услуги0.4-6%
141SYNTHOMER PLC  2 милијарди долариПроцесни индустрии0.830%
142THG PLC  2 милијарди долариТрговија на мало0.5-54%
143ХОУДЕН ДОГОРИЈА ГРУП Саладин  2 милијарди долариПотрошувачки трајни0.838%
144RENEWI PLC  2 милијарди долариИндустриски услуги2.617%
145CONVATEC GROUP PLC  2 милијарди долариЗдравствена технологија0.98%
146VESUVIUS PLC  2 милијарди долариПроизводител Производство0.36%
147EASYJET PLC  2 милијарди доларитранспорт1.7-38%
148CRODA INTERNATIONAL PLC  2 милијарди долариПроцесни индустрии0.619%
149BRITVIC PLC  2 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи1.626%
150COUNTRYSIDE PROPERTIES PLC  2 милијарди долариПотрошувачки трајни0.17%
151DUNELM GROUP PLC  2 милијарди долариТрговија на мало1.057%
152КАРНЕВАЛ Саладин  2 милијарди долариУслуги на потрошувачи2.2-53%
153WICKES GROUP PLC  2 милијарди долариТрговија на мало5.753%
154SPECTRIS PLC  2 милијарди долариПроизводител Производство0.018%
155HALMA PLC  2 милијарди долариЕлектронска технологија0.322%
156FERREXPO PLC  2 милијарди долариНеенергетски минерали0.064%
157HOMESERVE PLC  2 милијарди долариКомерцијални услуги1.57%
158GREENCORE GROUP PLC  2 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи0.97%
159PAGEGROUP PLC  2 милијарди долариКомерцијални услуги0.310%
160HALFORDS GROUP PLC  2 милијарди долариТрговија на мало0.714%
161ADMIRAL GROUP PLC  2 милијарди долариФинансирање на0.448%
162QINETIQ GROUP PLC  2 милијарди долариЕлектронска технологија0.08%
163WINCANTON PLC  2 милијарди доларитранспорт14.4543%
164SPIRAX-SARCO ENGINEERING PLC  2 милијарди долариПроизводител Производство0.523%
165DELIVEROO PLC КЛАСА А  2 милијарди долариТехнолошки услуги0.0-313%
166CLOSE BROTHERS GROUP PLC  2 милијарди долариФинансирање на1.813%
167SOFTCAT PLC  2 милијарди долариТехнолошки услуги0.060%
168STHREE PLC  2 милијарди долариКомерцијални услуги0.323%
169GROUP PLC PET AT HOME  2 милијарди долариТрговија на мало0.513%
170ГАЛИФ 2 милијарди долариПотрошувачки трајни0.18%
171REDDE NORTHGATE PLC  2 милијарди долариФинансирање на0.711%
172SMITHS NEWS PLC  2 милијарди долариУслуги за дистрибуција-1.7 
173SOFTLINE HOLDING PLC GDR (СЕКОЈ РЕПР 1 ОРД) (РЕГИРАЊЕ) 2 милијарди долариТехнолошки услуги4.6 
174CONTOURGLOBAL PLC  2 милијарди долариКомунални услуги12.7-8%
175MCCOLL'S RETAIL GROUP PLC  1 милијарди долариТрговија на мало20.3-38%
176DFS FURNITURE PLC  1 милијарди долариПотрошувачки трајни1.736%
177BIFFA PLC  1 милијарди долариИндустриски услуги1.5-5%
178MITCHELLS & BUTLERS PLC  1 милијарди долариУслуги на потрошувачи1.0-3%
179FIDELITY CHINA SPECIAL SITUATIONS PLC  1 милијарди долариРазно0.00%
180VK COMPANY LIMITED GDR (СЕКОЈ РЕПР 1 ОРД) (РЕГИРАЊЕ) 1 милијарди долариТехнолошки услуги0.4-10%
181COSTAIN GROUP PLC  1 милијарди долариИндустриски услуги0.43%
182PLAYTECH PLC  1 милијарди долариТехнолошки услуги0.925%
183PREMIER FOODS PLC  1 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи0.37%
184STAGECOACH GROUP PLC  1 милијарди доларитранспорт6.3863%
185ПЛЦ РОБЕРТ ВАЛТЕРС  1 милијарди долариКомерцијални услуги0.410%
186BREEDON GROUP PLC  1 милијарди долариНеенергетски минерали0.38%
187STAFFLINE GROUP PLC  1 милијарди долариКомерцијални услуги0.2-5%
188SPIRE HEALTHCARE GROUP PLC  1 милијарди долариЗдравствени услуги1.7-3%
189TULLOW OIL PLC  1 милијарди долариЕнергетски минерали-15.4-330%
190ЧАСОВНИЦИ НА SWITZERLAND GROUP PLC  1 милијарди долариУслуги за дистрибуција1.427%
191MORGAN ADVANCED MATERIALS PLC  1 милијарди долариПроцесни индустрии0.716%
192IG GROUP HOLDINGS PLC  1 милијарди долариФинансирање на0.136%
193COATS GROUP PLC  1 милијарди долариПроцесни индустрии0.721%
194ESSENTRA PLC  1 милијарди долариПроцесни индустрии0.53%
195WH SMITH PLC  1 милијарди долариТрговија на мало6.5-46%
196DAILY MAIL & GENERAL TRUST PLC 'A'ORD(NON.V)12.5P 1 милијарди долариУслуги на потрошувачи0.13%
197ТЕЛЕКОМ ПЛУС Саладин  1 милијарди долариКомунални услуги0.515%
198ULTRA ELECTRONICS HOLDINGS PLC  1 милијарди долариЕлектронска технологија0.420%
199СРЕДЕН КАПИТАЛ ГРУП АД  1 милијарди долариФинансирање на3.232%
200AVEVA GROUP PLC  1 милијарди долариТехнолошки услуги0.2-1%
201MENZIES (JOHN) PLC  1 милијарди доларитранспорт-87.9-586%
202SSP GROUP PLC  1 милијарди долариУслуги на потрошувачи7.3-193%
203GREGGS PLC  1 милијарди долариТрговија на мало0.825%
204PROVIDENT FINANCIAL PLC  1 милијарди долариФинансирање на2.8-16%
205MEARS GROUP PLC  1 милијарди долариИндустриски услуги1.42%
206WETHERSPOON (JD) PLC  1 милијарди долариУслуги на потрошувачи5.1-61%
207Деведесет и еден Саладин  1 милијарди долариФинансирање на0.473%
208ДР. MARTENS PLC  1 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи1.936%
209ДИПЛОМА Саладин  1 милијарди долариУслуги за дистрибуција0.513%
210ПЕТРОПАВЛОВСК Саладин  1 милијарди долариНеенергетски минерали0.83%
211MAN GROUP PLC  1 милијарди долариФинансирање на0.219%
212RENEW HOLDINGS PLC  1 милијарди долариИндустриски услуги0.226%
213BROWN (N) GROUP PLC  1 милијарди долариТрговија на мало0.75%
214OSB GROUP PLC  1 милијарди долариФинансирање на2.313%
215HARBOR ENERGY PLC  1 милијарди долариЕнергетски минерали2.2-51%
216SENIOR PLC 10P 1 милијарди долариЕлектронска технологија0.5-7%
217MOTORPOINT GROUP PLC  1 милијарди долариТрговија на мало4.332%
218MIDWICH GROUP PLC  1 милијарди долариУслуги за дистрибуција0.93%
219CLIPER LOGISTICS PLC  1 милијарди долариКомерцијални услуги4.954%
220NWF GROUP PLC  1 милијарди долариУслуги за дистрибуција0.614%
221AVAST PLC  1 милијарди долариТехнолошки услуги0.723%
222MCBRIDE PLC  1 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи2.120%
223RWS HOLDINGS PLC  1 милијарди долариЗдравствени услуги0.16%
224ПЛУС500 ООД  1 милијарди долариФинансирање на0.060%
225IG DESIGN GROUP PLC  1 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи0.62%
226C&C GROUP PLC  1 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи0.5-11%
227ENQUEST PLC  1 милијарди долариЕнергетски минерали54.1-265%
228VICTORIA PLC  1 милијарди долариПотрошувачки трајни4.01%
229WIZZ AIR HOLDINGS PLC  1 милијарди доларитранспорт4.3-46%
230CINEWORLD GROUP PLC  1 милијарди долариУслуги на потрошувачи-32.1-292%
231888 HOLDINGS PLC  1 милијарди долариУслуги на потрошувачи0.27%
232МЕЃУНАРОДНИ ЛИЧНИ ФИНАНСИИ PLC  1 милијарди долариФинансирање на1.3 
233HILL & SMITH HOLDINGS PLC  1 милијарди долариПроизводител Производство0.56%
234CENTAMIN PLC  1 милијарди долариНеенергетски минерали0.011%
235CREST NICHOLSON HOLDINGS PLC  1 милијарди долариПотрошувачки трајни0.17%
236HARGREAVS LANSDOWN PLC  1 милијарди долариФинансирање на0.052%
237CHESNARA PLC  1 милијарди долариФинансирање на0.110%
238PENNON GROUP PLC  1 милијарди долариКомунални услуги2.72%
239PZ CUSSONS PLC  1 милијарди долариПотрошувачите кои не се одржливи0.39%
240DECHRA PHARMACEUTICALS PLC  1 милијарди долариЗдравствена технологија0.59%
241ASTON MARTIN LAGONDA ​​GLOBAL HOLDINGS PLC  1 милијарди долариПотрошувачки трајни1.7-39%
242HEADLAM GROUP PLC  1 милијарди долариУслуги за дистрибуција0.26%
243ROTORK PLC  1 милијарди долариПроизводител Производство0.017%
244WHITBREAD PLC  1 милијарди долариУслуги на потрошувачи1.1-7%
245REACH PLC  1 милијарди долариУслуги на потрошувачи0.1-9%
246FUTURE PLC  1 милијарди долариУслуги на потрошувачи0.611%
247BODYCOTE PLC  1 милијарди долариИндустриски услуги0.35%
248METRO БАНКА Саладин  1 милијарди долариФинансирање на4.3-16%
249ЕЛЕМЕНТИС Саладин  1 милијарди долариПроцесни индустрии0.61%
Список на најголеми компании во Обединетото Кралство

Така, конечно, ова е списокот на најголеми компании во Обединетото Кралство кои се подредени врз основа на вкупниот приход.

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв