CAC 40 Индекс Тежина на акциите на компаниите

Индекс CAC 40 Ги одразува перформансите на првите 40 најголеми акции од Франција наведени на Еуронекст Париз. Семејството CAC 40 Index беше воведено на 15 јуни 1988 година.

За индексот CAC 40

CAC 40 е пондериран индекс на пазарна капитализација на слободен промет кој ги одразува перформансите на 40-те најголеми и најактивно тргувани акции котирани на Euronext Париз, Франција и е најкористениот показател за париската берза. Индексот служи како основа за структурирани производи, фондови, фондови со кои се тргува на размена, опции и фјучерси.

Индексот CAC 40 го сочинуваат 40-те највисоко рангирани компании. Избрани се 35-те највисоко рангирани компании. Тампон зона, каде што сегашните конституенти имаат приоритет пред компаниите кои моментално не се дел од CAC 40 се состои од компании рангирани од 36 до 45 место.

Индексот се прегледува квартално по затворањето на третиот петок од март, јуни, септември и декември. Индекс универзумот се состои од компании кои се примени на котација на Еуронекст Париз. Еве ја листата на акции на компании од CAC 40 Index подредени по азбучен ред.

Име на акцииПазаротCCY
ЛИКВИД НА АВИСОТПаризевра
AIRBUSПаризевра
АЛСТОМПаризевра
ARCELORMITTAL SAАмстердамевра
AXAПаризевра
BNP PARIBAS ACT.AПаризевра
БУЈГИПаризевра
КАПГЕМИНИПаризевра
КАРЕФУРПаризевра
ЗЕМЈОДЕЛСКИ КРЕДИТПаризевра
ДАНОНЕПаризевра
DASSAULT СИСТЕМИПаризевра
EngieПаризевра
ESSILORLUXOTTICAПаризевра
ЕВРОФИНС НАУК.Паризевра
ХЕРМЕС ИНТЛПаризевра
КЕРИНГПаризевра
ЛЕГРАНДПаризевра
ЛОРЕАЛПаризевра
LVMHПаризевра
МихелинПаризевра
ORANGEПаризевра
ПЕРНО РИКАРДПаризевра
PUBLICIS GROUPE SAПаризевра
РЕНОПаризевра
САФРАНПаризевра
СЕНТ ГОБАИНПаризевра
САНОФИПаризевра
ШНАЈДЕР ЕЛЕКТРИЧНАПаризевра
Сосиете ЖенералПаризевра
СТЕЛАНТИС НВПаризевра
СТМИКРОЕЛЕКТРОНИКАПаризевра
ТЕЛЕПЕРФОРМАНЦИЈАПаризевра
ПАЛАПаризевра
ТОТАЛЕНЕРГИИПаризевра
UNIBAIL-RODAMCO-НИЕАмстердамевра
ОКОЛИНА ВЕОЛИЈА.Паризевра
ВИНЦИПаризевра
ВИВЕНДИ СЕПаризевра
СВЕТОТПаризевра
Список на компании со индекс CAC 40

Список на акции во CAC 40 индекс со тежина

Еве го списокот на акции (компании) со сектор и тежина %. Списокот беше подреден врз основа на тежината.

 • LVMH MC Дискреција за потрошувачи 11.65
 • ТОТАЛЕНЕРГИИ ТТЕ Енергија 9.93
 • САНОФИ САН Здравствена заштита 6.98
 • L”OREAL ИЛИ дискреционо право на потрошувачи 5.49
 • SCHNEIDER ELECTRIC SU Industrials 5.08
 • AIR LIQUIDE AI Основни материјали 4.72
 • AIRBUS AIR Industrials 4.47
 • BNP PARIBAS ACT.A BNP Financials 4.03
 • ESSILORLUXOTTICA EL Здравствена заштита 3.61
 • VINCI DG Industrials 3.42
 • AXA CS Financials 3.32
 • HERMES INTL RMS Дискреција за потрошувачи 3.12
 • SAFRAN SAF Industrials 2.72
 • PERNOD RICARD RI Consumer Staples 2.58
 • КЕРИНГ КЕР Дискреција на потрошувачите 2.42
 • DANONE BN Потрошувачки спојници 2.15
 • STELLANTIS NV STLA Дискреција за потрошувачи 1.99
 • ENGIE ENGI Utilities 1.66
 • CAPGEMINI CAP технологија 1.65
 • DASSAULT SYSTEMES DSY технологија 1.52
 • SAINT GOBAIN SGO Industrials 1.45
 • STMICROELECTRONICS STM технологија 1.43
 • LEGRAND LR Industrials 1.36
 • SOCIETE GENERALE GLE Financials 1.29
 • MICHELIN ML Дискреција на потрошувачите 1.26
 • ОРАНЖ ОРА Телекомуникации 1.18
 • ОКОЛИНА ВЕОЛИЈА. VIE Utilities 1.09
 • PUBLICIS GROUPE SA PUB Дискреција на потрошувачи 0.92
 • CREDIT AGRICOLE ACA Financials 0.91
 • TELEPERFORMANCE TEP Industrials 0.90
 • ARCELORMITTAL SA MT Основни материјали 0.88
 • THALES HO Industrials 0.87
 • CARREFOUR CA Consumer Staples 0.63
 • WORLDLINE WLN Industrials 0.59
 • ЕВРОФИНС НАУК. ERF здравствена заштита 0.57
 • ALSTOM ALO Industrials 0.49
 • VIVENDI SE VIV Дискреција на потрошувачите 0.47
 • RENAULT RNO Дискреција на потрошувачите 0.44
 • BOUYGUES EN Industrials 0.40
 • UNIBAIL-RODAMCO-WE URW недвижности 0.37

Факторот за ограничување се пресметува врз основа на Датумот на објава за пондерирање на преглед, така што компаниите
вклучени во индексот имаат максимална тежина од 15%.

Факторот на слободно плови на компанија вклучена во индексот ќе биде ажуриран во фактор на слободно плови на прегледот
Датум на исклучување ако факторот на слободно плови на датумот на прекин на прегледот отстапува за 2 или повеќе опсези (>=10%) од
Factor Free Float што моментално се применува во индексот и/или ако бројот на акции наведени на датумот на прекин на прегледот отстапува за повеќе од 20% од тековниот број на акции вклучени во индексот.

За авторот

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв